Last news in Fakti

5 Март, 2021 04:52 12 878 70

5 март 1940 г. Катинското клане

  • катин-
  • нквд-
  • полски офицери-
  • клане-
  • ссср

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно

5 март 1940 г. Катинското клане - 1
Снимка: БГНЕС

На 5 март 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КПСС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио "Берлин" информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана. Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях. При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков. След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио „Берлин“. Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите, в които са нахвърляни телата, са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско - фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма. Целта е да се прикрие името Катин. В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД. Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чърчил

    81 55 Отговор
    Източник: Полша, повече не четем.
    Поляците напишете нещо за два пъти опажарената Москва, и послагането на московчани на гладна смърт и геноцид.
    Напишете нещо за нападението на Полша над Мосгва с Наполеон.
    Напишете нещо за няколко хиляди убити руснаци в Полша, изчезнали беследно.
    Напишете нещо за топлите ви връзки с Хитлер и заграбването на Чехословакия от Полша.
    Напишете, че Полша е виновна за 60 милиона жертви ВСВ, защото не дава територия и небе на СССР и Франция да спасят Чехословакия от анексия, и 1938 г. Европа да приключи с Хитлер.
    Напишете кой организира това разследване, под прякото командване на Гьобелс през 1943.а германците са разстреляли пленените поляци през 1941 г. „Именно немците са разстреляли поляците под Смоленск. И не през 1940, а през 1941 г

    ЕСПЧ сне обвинението от Русия за Катин.
    Чърчил: "Полша, хиените на Европа".

    Коментиран от #35, #44

  • 4 Сатъра на Хана

    46 32 Отговор
    ДО КЪСОПАМЕТНИТЕ ФАШИСТКИ ПАТКИ .............
    .............
    Поляците ако си припомним историята са колели и бесели Руснаци от година 1500 до времето на Петър Велики
    ....... Даже са взели Москва ......... Така че
    ............... ПОЛСКО – РУСКАТА "ЗАКАЧКА " е още от ония Времена
    ................... .................. .............
    ДЕН НА АНРОДНОТО ЕДИНСТВО ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК В РУСИЯ ОТ 1649 година - На 4-ТИ Ноември 1612 г. Народното Опълчение воденаоот Волжкия Българин Кузма Минин и Княз Дмитрий Пожарски, щурмува Кремъл и Освобождава Москва от Полско Литовските Окупанти .

    Коментиран от #33

  • 5 Чърчил

    36 40 Отговор
    През август — септември 1941 г. германското командване решило да разстреля всички полски военнопленници, държани в смоленските лагери.Непосредственият разстрел на полските офицери бил извършен от щаба на 537-и строителен батальон под ръководството на лейтенант Арнес, лейтенант Рекст и лейтенант Хот. Щабът на този батальон се намирал в село Кози Гори. През пролетта на 1943 г., когато вече се подготвяла провокацията срещу Съветския съюз, нацистите накарали съветските военнопленници да разкопаят гробовете и след разкопаването да извадят от гробовете всички документи, датиращи по-късно от пролетта на 1940 година. Така датата на предполагаемата екзекуция на полските военнопленници била „коригирана“. Германците застреляли съветските военнопленници, които извършили разкопките и принудили местните жители да дадат благоприятни за немците показания.разстрела на полските офицери в Катин бил включен в обвинителния акт на Нюрнбергския трибунал.

    Тоест, отговорността на хитлеристка Германия за извършването на това престъпление всъщност била призната.Например всички трупове, открити в гробовете в Катин, били облечени в униформата на полската армия с отличителни знаци. Но до 1941 г. на съветските военнопленници не се разрешавало да носят отличителни знаци. Всички затворници бяха равни по статус и не можели да носят кокарди и пагони. Оказва се, че полските офицери просто не биха могли да бъдат с отличителни знаци по време на смъртта си, ако наистина са били разстреляни п
  • 6 Чърчил

    28 30 Отговор
    полските военнопленници са били убити с огнестрелно оръжие, произведено в Германия.
    Нацистите дори допуснали представители на Полската комунистическа партия на мястото на предполагаемата екзекуция, където се извършвали разкопки на гробовете. Изводите на комисията бяха неутешителни — ПКП потвърдила германската версия, че полските офицери са екзекутирани през април-май 1940 г., тоест още преди избухването на войната между Германия и Съветския съюз.

    Коментиран от #14

  • 7 На война като на война

    30 20 Отговор
    Десетки хиляди полски войници са освободени,избити са само офицерите,защо? Защото биха се обърнали веднага срещу Русия,това е повече от ясно.Военачалниците действат по идентичен начин - убий,за да не те убият.Елиминирай врага в зародиш.И все пак е гадна тази история..
  • 8 Полша-СССР

    36 15 Отговор
    Войната в 1920г.СССР губи.Пленени са цели дивизии,и затворени в концлагери.В продължение на няколко години 80 000 съм.военнопленници са умишлено умъртвени от глад.
  • 9 Софиянец

    39 49 Отговор
    Няма по долни от болшевиките, шлаката на света. Бог да даде покой на душите на избитите офицери.

    Коментиран от #11, #56

  • 10 Чърчил

    44 27 Отговор
    Полската пропаганда няма равна.
    За Чехословакия, да заграбят териториите й са готвели план, който по-късно им прилага Хитлер пълна програма през 1939 г.. Малко хора знаят този факт.

    Соросоидите -евроатлантици, ще се позоват на предателят, агентът на САЩ Горбачов, който рекламираше пици в Америка, живее там и обслужва САЩ интереси.
    Фактът, че Европейският съд счете обвинението към Русия за "лъжа" е достатъчен.

    Малко хора знаят, че агентът на САЩ, предателят на Русия получи лично от Буш "медал" за разрушаването на Русия, който дотогава е връчван единствено и само за "особени заслуги" към враждебни на САЩ държави на американци.
    НаХални ряпа да яде пред Горбачов.

    Коментиран от #54

  • 11 Чърчил

    64 35 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Същата тази държава Русия, ти пое дълга към Турция-плати независимостта ти, и ти го опрости 1920 Ленин.
    Същата тази държава Русия ВСВ ти спира бомбардировките на САЩ и Англия над БГ.
    Същата тази държава Русия, те спасява от радчленяване, от съседите ти, България да не е една София.
    Същата тази държава те освобождово от турско Русия.

    Коментиран от #23, #45, #46

  • 12 След победата

    38 16 Отговор
    на Йозеф Пилсудски над червените дивизии на Л.Д.Троцки и М.Тухачевски в плен остават 65-66 000 съветски военнопленници,които буквално и умишлено са физически унищожени в полските концлагери от глад и тормоз за 2-3-4 години..
  • 13 мдаааа

    15 6 Отговор
    Много рано на амбразурата бе ...
  • 14 Прочети ,

    14 12 Отговор

    До коментар #6 от "Чърчил":

    Последните две изречения от статията , стига се напиняй .
  • 15 РЕАЛИСТ

    46 21 Отговор
    Поляците си смениха версията. Първо твърдяха, че са разстреляни офицери, сега станаха и интелигенция и военнопленници. Откакто Русия им отговори, че няма да мълчи и им каза, че са си го заслужили , смениха версията. Поляк-интелигент, хайде бе. Знаем ги , какви тъпи кратуни са.
  • 16 Полската наглост

    49 18 Отговор
    спрямо Русия датира от векове,през 17 нахълтват в Москва,палят,секат,грабят,изнасилват и написват на Кремълската стена - Руският език трябва да се забрани! Каквото си търсиш,намираш го..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И друго

    46 24 Отговор
    На Шипка полкове полски доброволци са се биели заедно с турците срещу НАС - опълченци и руснаци.Така че стига сте плакали над чужди гробове!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бaро Вкаров

    19 4 Отговор
    Бог да прости и жертвите на Ковид-19!
  • 21 Тато из Правец

    35 28 Отговор
    Поредната манипулация на евроманипулаторите! Самият Хитлер дава заповед за клането в Катинската гора !
  • 22 ВСВотСАЩ

    34 18 Отговор
    Първо Полша трябва/ше/ да призна извършеното от полския генерал Пилсудски/ главнокомондващ армията и примиер на Полша–на 70 хиляди руски ПЛЕНЕНИ офицери по времето на Агресията и Окупацията от Полша / чак до Москва, включително!/ в Русия през 1918-1920 г.!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чърчил

    26 22 Отговор
    Помним Медведев как ядеше пици с Обама, добре че махнаха поредната подлога на САЩ-бъдещият Горбачов, Западът много залагаше на него.

    " 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане."-Русия осъжда и "Волинското клане", не пише извършителят на клането.
    Да не забравяме 2010 подлогата Медведев, бъдещият Горби е президент на Русия, изключително важен детайл, който мляскаше кола и пица с Обама, като щастлива мормоазетка хълцаше от възторг.
    Усетиха се руснаците и го махнаха, вежливо.

    Избърши сълзите напиращи от овехтялата снимка на оня с мустачките и Гьобелс-кралят на пропагандата, ще ти олекне.
    Да повторим, за поколениета, Чърчил: "Поляците са хиените на Европа".

    Коментиран от #31

  • 26 Чърчил

    29 19 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянец":

    За да вярваш на организирана пряко от Гьобелс фалшификация, разследвана от Германия със "свидетели, под дулото на немски шмайзер",подкрепяна от предатели Медведев и Горбачов на Русия, трябва да си 9 коляно генно модифициран русофоб.

    С "евроатлантици" не се спори, тях ги съжаляваш, като НаХални.
    Чърчил: "Поляците са хиените на Европа".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    5 6 Отговор
    Шотландците да линчуват Доналд Туск.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    17 5 Отговор
    Ще плачете ли ако Доналд Туск, Йенс Столтенберг и Хънтър Байден бъдат ликвидирани?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    34 15 Отговор
    Не знам кой е избил полските офицери и за какво, но ми се струва доста цинично Вермахта да вика по време на войната със СССР Червения кръст и да "осъжда зверствата" на Сталин, при положение, че по същото това време, същите Убавци "загрижено" изкарват през комините на лагерите стотици хиляди, унищожават с бомби в домовете им милиони жени и деца и убиват с бомби и глад блокираното население на Ленинград...

    Коментиран от #43

  • 33 Збигнев

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    В Германия не е имало фашисти, а национал-СОЦИАЛИСТИ. Ама защо ли ти ги пиша тези неща, те са за МИСЛЕЩИ!

    Коментиран от #34

  • 34 Така е

    17 10 Отговор

    До коментар #33 от "Збигнев":

    но националсоциализма като идеология се припокрива с фашизма на Франко. Затова са били и съюзници. По - късно за удобство ги наричат фашисти.

    Коментиран от #38

  • 35 😁😁😁😁😁

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Чърчил":

    И украинците много "обичат" поляци😁😁
  • 36 Катуна с ракетите

    20 23 Отговор
    Няма по-големи изроди от руснаците.
  • 37 Истината

    23 22 Отговор
    Русия си призна за разстрела! Нашите русоблизци не признават! Шизофрения!
  • 38 Глупости

    10 9 Отговор

    До коментар #34 от "Така е":

    нямат нищо общо. Просто не искате да си признаете, че Хитлер социалист.

    Коментиран от #51

  • 39 КГБ

    14 13 Отговор
    Кака Кури и Радеф дали ще отбележат датата като помен или като празник? Как мислите, червени чурупки?
  • 40 Каквото това

    15 12 Отговор
    Каквото повикало-това се обадило. През 1610-12г. шляхто-литовците завзеват Москва и една година владеят града,а втората година обкръжени се затварят в Кремъл и ядят плъховукотки и кучута докато капитулират. През 1920г. избиват между 60 000 и 80 000 съветски военнопленници. Обучавали са кавалерията си в сеч върху военнопленници. След поражението при Варшава цял съветски корпус бяга и се спасява н немската Източна Прусия защота се е знаело за полските жестокости. Немците задържат въоръжението ,но връщат всичките военни в Съветска Русия. Този полски елит носи отговорност за започването на войната и избитите съветски войници през 1920г. Каквото са си постлали,това са намерили.
  • 41 Майн Кампф

    7 6 Отговор
    Това е истината . А иначе иcтинaтa зa ВCВ и измиcлeния хoлoкocт e cилнo изкривeнa , прocтo зa дa ce прикрият прecтъплeниятa нa пoбeдитeлитe прeз тaзи вoйнa . Тoвa ca фaктитe ,и кoйтo търcи инфoрмaция нaмирa въпрeки цeнзурaтa нa руcкo-aмeрикaнcкaтa жалка прoпaгaндa .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хаха

    13 11 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Русофила не знае, те си признаха отдавна бе неуко съществуво
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Чърчил":

    Ти не си българин срам и позор е да лъжеш и маскариш след окупацията и грабежа и нас още продължава

    Коментиран от #50

  • 46 стоян георгиев

    20 9 Отговор

    До коментар #11 от "Чърчил":

    що лъжеш бе дрогар?вашия лидер е признал че са изтрепали невинните полски офицери ама вие не се отказвате еи!спасила ни русия от американските бомбандировки????!!!!да се чуди човек да се смее ли да плаче ли?я провери дрогар кви са били плановете на дрогаря ти сталин по отношение на българия след втората световна.чувал ли си за македонизацията и балканската федерация?и дали българия е трябвало да се разчлени и да изчезне след тия планове на дрогаря сталин?може и да провериш колко народ е изтрепан непосредствено след идването на червената армия у нас.та пак казвам като ви чета постовете незнам да се смея или да плача!
  • 47 Тупангюро

    11 7 Отговор
    Чърчил, ти с руска ваксина си имунизран вероятно? Вземай редовно хапчетата си! P.S Виж подлоги се продават в санитарните магазини.

    Коментиран от #49

  • 48 Някои българин

    12 9 Отговор
    Според логиката на пишман русофилите матросовци които търсят оправдание назад във времето, ние трябва да мразим руснаците защото когато превземат Плиска избиват около 200000 българи в града и околността заедно с домашните животни . На това сигурно му давила брадска обич

    Коментиран от #59

  • 49 Доктор Х©Й

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Тупангюро":

    Ти къде се изгуби пак? Я идвай да ти сменя твоите лекарства с по-силни!

    Коментиран от #52

  • 50 4455

    6 2 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Какъв българин си, аз исках да коментирам с име "Българин", ама ти вече си го заел! Я повтори окупацията и грабежа на България от кого е сега?
  • 51 4455

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "Глупости":

    Ще падна от терасата от смях! Още малко ще изкараш Хитлер и комунист!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Венцислав Михайлов

    4 3 Отговор
    Ти едноок ли си бе пр...ьо.Германцитеса избили 6000000поляци.Намерил за какво да плаче
  • 54 Дедото

    8 11 Отговор

    До коментар #10 от "Чърчил":

    Аман от болни и промити мозъци, заразени с вируса на Москва. При наличието на исторически факти за убийството на полските предимно офицери от руските тайни служби и потвърждението на тези убийства от официални лица на Русия като Горбачов, Медведев и предадените архиви на Полша от Русия това го може да оспори само прост, невеж и надъхан българин комунист. Защо не си знаете историята другари, но истинската, а не тази писана от БКП, ДС под диктовката на руските учители. Да твърдиш ,че България не е окупирана от съветско руските войски през 1944 г и че заедно с българските примитивни и криминални комунисти са избили стотици хиляди невинни българи и цвета на нацията това го може само примитивен човек. Неграмотнико кога са били бомбадировките над София и кога е била окупацията на България от руснаците правиш ли разлика. ? Русия е окрала България в продължение на 56 години и бе превърнала страната ни в един лагер от които не можеше да избягаш,а опита за бягство се наказваше със затвор или разстрел на границата. А турското освобождение на България без българското опълчение нямаше да се случи, а ние сме си го заплатили това освобождение скъпо и прескъпо дали сме 80 милиона златни пари на Русия. Ти какво искаш заради него цял живот да слугуваме на руснаците ли? Ние имаме 1500 годишна история на България с която трябва да се гордеем,а не да се държиме като руски лакей. Народ със стар и дълбок тракийски корен българина няма как да стой мирно и послушно пред руснака.

    Коментиран от #55

  • 55 4455

    13 4 Отговор

    До коментар #54 от "Дедото":

    Със сигурност за това, че щели сме да се освободим от турско робство сами без помощта на елитната руска армия, не си прав! 202 000 руснаци са загинали в тази война. Как без тяхна помощ щяхме да успеем? Въпреки високия боен дух на нашите опълченци, не са имали нито въоръжението, нито военната подготовка на редовната руска армия, имаща опита от много войни с Турция преди това! Като лъжете, лъжете поне малко с мярка! Първо си повярвай сам, после убеждавай другите!
  • 56 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Ти не можеш ли да четеш или си малоумник.
  • 57 Роза

    4 7 Отговор
    Накратко:Катинското клане е чудовищно престъпление на руския сталинизъм.Конкретни виновници за него са Сталин,Берия и цялото съветско Политбюро.Руския народ и обикновените хора не са виновни ,защото тях никой за нищо не ги е питал,както винаги.По същия начин Хитлер и хитлерофашизмът са виновни за Холокоста,за масовото избиване на хора в концлагерите и за милионите невинни жертви ,дадени заради човеконенавистните идеи на Хитлер и неговите поддръжници.Затова винаги съм повтаряла и ще повтарям думите,съдържащи се в една забравена песен:"Хора,бдете,за да има мир!!!"
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гошо

    7 1 Отговор

    До коментар #48 от "Някои българин":

    Абе уле, къде ги тия 2000000 българи вПлиска,ние не сме имали толкова хора !!

    Коментиран от #60

  • 60 4455

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Гошо":

    Сигурно са били толкова заедно с домашните животни, врабчетата и насекомите. Тия дето най-много лъжат излизат с име "българин", или пък "Някои българин".
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Тупангюро

    0 1 Отговор
    Отнася се за САМО до коментар 49.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Венцислав Михайлов?? Катинското клане

    9 1 Отговор
    Е Престъпление, няма спор!! Разкажи!!! За Руските Военнопленници в Полша от 1920год?? 55 000 Руски военнопленници!! Откарани навътре в Полска територия, никой не се връща в Русия, ни Жив ни Мъртав!! Къде са им гробовете, Няма!!! , имало е Клане на Военнопленници Руснаци??? Чети, търси, и Пиши!!! И ще си обясниш защо сее случило това Престъпление в Катин??? 25 000 срещу 55000!!!И едното и другото е Престъпление, и едните и другите са Военнопленници!!!! Пиши Михайлов!!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Жалък си

    0 0 Отговор
    Не дели,а село.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания