Last news in Fakti

3 Март, 2021 20:53 3 244 53

САЩ ще "води диалог с Китай от позиция на силата"

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • китай

Пекин е "най-голямото геополитическо предизвикателство на XXI-и век" за Белия дом

 САЩ ще "води диалог с Китай от позиция на силата" - 1
Снимка: БГНЕС

Новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече днес Китай "най-голямото геополитическо предизвикателство на 21-и век" за страната си и нейните съюзници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Блинкън произнесе в Държавния департамент реч, в която представи външнополитическите приоритети на администрацията на президента Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари.

Днес Блинкън обеща да "води диалог с Китай от позиция на силата".
"Няколко страни представляват сериозни предизвикателства за нас. Сред тях са Русия, Иран и Северна Корея", обяви държавният секретар на САЩ в своята първа голяма външнополитическа реч, откакто зае поста преди около един месец.

"Предизвикателството, поставено от Китай, е различно. Китай е единствената страна с икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, която може да разклати сериозно стабилната и отворена международна система, както и всички правила, ценности и отношения, които правят света такъв, какъвто ние искаме да бъде", подчерта в същото време Блинкън.

Той обеща подходът на САЩ към Китай да бъде комбинация от "конкуренция, когато е здравословно", "сътрудничество, когато е възможно" и "противопоставяне, когато е необходимо".

Конфронтацията между двете най-големи световни сили се засили при управлението на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. Започнала като търговска война, подета от Тръмп, тя постепенно обхвана редица области като човешките права, технологичната надпревара, отговорността за появата на новия коронавирус, китайските териториални претенции в Южнокитайско море и статута на Хонконг.

Двустранните отношения на практика се влошиха до най-ниската си точка от официалното си установяване през 70-те години на миналия век и започнаха да наподобяват на нова "студена война", отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политолог

    11 92 Отговор
    С ушанките по-може от позицията на силата, но с Китай става трудно...

    Коментиран от #6, #15, #46

  • 2 Да бе

    55 5 Отговор
    Силата е в китаи.
  • 3 По-силният

    82 3 Отговор
    води диалог от позиция на силата, и оказва натиск. А по-силният е Китай. Станахте за смях.... Един самолетоносач за милиарди, един циркон. Няма място за сравнение.
  • 4 Шпек

    80 4 Отговор
    Пожелавам на Афроамериканските щати да се справят и с другаря Ким на север.Вече имат опит и с Виетнамците ,с които имат подписано мирно споразумение следствие американското фиаско в Индокитай през 70те.
    Председателят Си ако девалвира юанът с няколко процента в Манхатън
    Ще има летящи хора от прозорците на банките.
    Та ,не викайте Хоп,преди да сте скочили.
  • 5 Чики-Рики

    36 1 Отговор
    Едва ли ще е така!
  • 6 ГРУ

    79 2 Отговор

    До коментар #1 от "Политолог":

    Американецът може да командва марионетно правителство като нашето с дистанционно от Козяк.Даже и сила не е нужна Нашите с удоволствие се нагъзват да ги ....плющят
  • 7 Леко ! Че друса !

    62 3 Отговор
    Тъй беше и с Кимчо от Северна Корея с два самолето кериърс и по терлички тихо се прибраха ! Пусна им една ракета , над армадата им прелетя, Япония прескочи и никой не я видя ! Жив - т@, ш@, к@ ! Смешки от войнишки мешки ! Няма да вярваш и един път , Янките на Горещи кестени не скачат !
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    76 2 Отговор
    Разговор "от позиция на силата " се нарича диктат или диктатура ! А когато не си в позицията на силата се нарича наивност !

    Коментиран от #25

  • 9 ДА БЕ ДА..ЗАЩОТО НЕ ВИ ИГРАЯТ

    48 3 Отговор
    ПО СВИРКАТА...ЗАТОВА КИТАЙ Е МНОГО ЛОШ!!
  • 10 Санкции - може !

    29 1 Отговор
    И те това ! Больше - ни Х/я ! Хайде после ще да си приказваме , пак !
  • 11 ДУ ХАЙ ГО

    56 2 Отговор
    ТОЗИ ПАЛЯЧО БАЙ ДЪНЧО ,ЯВНО ЖИВЕЕ В ПЛОСКАТА СТРАНА НА ЗЕМЯТА , ЩЕ ЯДЕТЕ ПАТКА ПО КИТАЙСКИ С БЯЛ СОС
  • 12 Уплашен

    43 4 Отговор
    За Китайчетата както се пее в песента-;ти закъсня,ужасно закъсня:а за Рашън,да се надвеси на кея около Ню Йорк като внимава да не го подбере някоя РУСКА подводница ,че то и грешки стават шъ знайш!
  • 13 Няма и два месеца и

    38 1 Отговор
    Козовете му почти свършиха ! А м , чи после ко ш праят ? Накъде в Неделя ?
  • 14 Въпрос

    35 1 Отговор
    ...света такъв,какъвто ние искаме да бъде,а изброените страни дали искат
  • 15 Пацо

    42 1 Отговор

    До коментар #1 от "Политолог":

    По въпроса за силата Русия и Китай вървят комплект. Избираш си Китай обаче получаваш Китай и Русия.

    Коментиран от #17

  • 16 Жото

    30 4 Отговор
    Може сал да обърне някой задни части към 30-40 хиледите ядренни балистични СЪВЕТСКИ ракети 😂

    Коментиран от #24

  • 17 Политолог

    5 35 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Тва беше до преди Китай да създаде изтребител пето поколение...тва за Китай и Русия заедно беше модерно през 70те...Ушанките се увъртат около Китай по икономически причини щото само той им остана партньор...но като говорим за стратегически интереси....Абе кво ви обяснявам, четете бе...не гледайте петолъчката само...

    Коментиран от #52

  • 18 Глас за ББ

    5 40 Отговор
    GOD BLESS AMERICA ! За ужас, страх и за срам на омразните ни общи врагове. Америка е флагман на целия свободен свят и тя е пътеводната звезда за всички поробени народи от целия свят. България в лицето на РСМ чака своето ново собствено освобождение, моля не ни забравяйте..
  • 19 нормален

    32 2 Отговор
    този човек е редно редовно доа следи здравословното си състояние.Трябва да разбере че Москва не вярва на празни приказки и скоро ще им покаже къде зимуват раците.Не можаха толкова години да си намерят външен м-р като например Лавров.
  • 20 ДА ИЗМЕТЕМ БСП

    4 28 Отговор
    Праскайте ги долните азиатски жълтури.

    Коментиран от #22

  • 21 многовикане

    32 2 Отговор
    Каква е " позицията на силата" на САЩ- да отпечатат още трилион долари ли и да вдигнат държавния и корпоративен дълг на 120- 140 % от БВП си? Което е показател за 20- 40 % икономическа не- не- неефективност.

    В момента май това е " позицията на силата" на САЩ.
    Останалото са пропаганда и заплахи по частните корпоративни медии към свободния свят, който е извън " демократизирането на САЩ на суверенни държави с тероризъм и цветни революции- идил, десен сектор, бели каски и НПО на Сорос, военни агресии".

    Кои са съюзниците на САЩ- пандемичните Г7 и те с около средно 90- 100 % държавна и корпоративна задлъжнялост спрямо БВП.
  • 22 Прахосмукачката

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "ДА ИЗМЕТЕМ БСП":

    Ами ,че мети де какво чакаш Те тази партия я метат повече от сто 100 години и тия дето я метат накрая се оказват на боклука!

    Коментиран от #28

  • 23 Ruskiня Шава

    29 3 Отговор
    Кaк ти идвaт тия 35% пoвишeниe нa eнeргoрecурcитe a? Нe вcички пaпкaмe дoмaтa c кoлeцa ceльo... Цeлoтo тoвa лaeнe пo фoрумитe прикривa oтврaтитeлнaтa пoлитикa нa дeмoкрaтитe - в пoлзa нa Китaй и Ру. ТOВA E ВИЖТE ПAРИТE!!!!! Пoтрeблeниeтo в кocмoca, хрaнaтa тoжe, гoривaтa и aтoмнитe тeхнoлoгий лeтят нaгoрe кaтo coюз 15, пocлe били мaчкaли Руcия и Китaй. E кaк ги мaчкaт кaтo им пoвишихa цeнитe нa изнoca c 40% зa мeceц и пoлoвинa???????????? Руcия e тoп изнocитeл нa хрaни и eнeргия цялaтa ширпoтрeбa e oтКитaй, нeзaвиcимo oт eтикeтa. ХAЙДE МИ OБЯCНEТE КAК ТOЧНO МAЧКAТE Путин и Хи кaтo им пънитe джoбa кaтo никoгa дoceгa?????

    Коментиран от #35

  • 24 Гоцев

    3 22 Отговор

    До коментар #16 от "Жото":

    От тези 30-40 хиляди, я литнат 3 я не🤣🤣🤣🤣 Да не се окаже че като ги отворят са пълни с празни бутилки от водка, като танковете в Афганистан...🤣🤣🤣

    Коментиран от #38

  • 25 така е

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    Лаф да става!...
  • 26 ****

    19 2 Отговор
    Тези поплювкоци да се молят когато правят учения,случайно да не изпуснат някоя ракета към някоя от споменатите страни,че войната с Виетнам ще им се види като пионерски лагер,ще сбъркат едно сдържане и санкции. С оръжия от миналия век тръгнали да плашат.
  • 27 МАРА

    21 2 Отговор
    ОПИТАЙТЕ САМО РУСИЯ И КИТАЙ НЕ СА КОЛОНИЯТА КОЯТО ИСКАТ АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 28 Нещо се обърка

    5 18 Отговор

    До коментар #22 от "Прахосмукачката":

    Баце ги замита вече 3 пъти за 10 г.🤣🤣🤣 Април ще е четвъртият🤣

    Коментиран от #34

  • 29 Деда ви Кольо

    10 0 Отговор
    Позиция задна прашка
  • 30 Кунг Фу Боеца

    20 3 Отговор
    Прекалено са им меки китките на САЩ, за да се справят силово с КИТАЙСКИЯ ДРАКОН, това да не им е СЪРБИЯ!
  • 31 big

    23 2 Отговор
    Този, който е измислил тази формулировка, трябва да му дадат Нобелова награда за тъпотия! За тези, които я "следват", са пълни идиоти! Каква сила, какви пет пари? Ако не слушкате, китайците ще ви размажат като хлебарки и икономически и военно! Това не е Китай отпреди 40 години, та вас ви биха като шкембе у дувар във Виетнам, забравихте ли вече?

    Коментиран от #33

  • 32 Смеех

    13 0 Отговор
    До оня ден Бил Гейтс беше крупен държател на акции в Хуауей.Ето така се бори Сащ.
  • 33 Шекел

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "big":

    Американците са "хитри".Те чакат я Русия и Китай я Япония и Китай я Виетнам и Китай да се избият а те да оберат лаврите накрая не си ли чел за ПСВ и ВСВ.Ама те китайците взеха че напълниха Сащ с китайци вече са и в службите им като Цру и Фбр.
  • 34 Прахоуловител

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нещо се обърка":

    Ами замита ги да и ги хвърля в чувала с неговите фалшиви хартийки и после работата е готова .Блажени са вярващите както е казано.Той толкова избран колкото аз съм Египетски фараон!
  • 35 Гоуст

    20 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ruskiня Шава":

    Ти да си чула нещо умно от Сащ?Един учен нямат и не са имали всичйо е внос.Сащ са най-големият бежански лагер.Американски народ няма.Такова понятие не съществува

    Коментиран от #37, #41

  • 36 Любопитно

    10 1 Отговор
    Защо Сащ не защитава гейовете в Япония и Китай от бруталните гонения срещу тях в опит азиатците да се изкарат големи мъже.На вски е ясно че Азия е фралкана с пдали
  • 37 Бивш канадец

    16 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гоуст":

    Напротив, има американски народ! Само че е в резерватите...
  • 38 Шматка

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гоцев":

    Достатъчна е само една ракета да падне в краварника. И по-точно - в Йелоустоун. А после ще има - Farewell, my lovely....
  • 39 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    ТОЙ С НАМОРДНИК ПЪК ИСКАЛ ДА ГОВОРИ ОТ ПОЗИЦИЯ НА СИЛАТА ,АБЕ ШМАТАРОК НАМОРДНИКА Е ДРЕС КОД НА ПОДЧИНЕНИЕ КОМЕДИЙНО ШОУ НА САТАНИСТИТЕ.
  • 40 Шляхтиц

    6 1 Отговор
    Много станаха " предизвикателствата" за САЩ.
    На кривата ракета космосът и' пречи.
  • 41 бъркаш

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гоуст":

    имат учени, всъщност най-добрите са си местните доктори и учени, пришълците са комплексирани, наемници и мразят Америка не по-малко от форумците тук. Проблема е другаде. Всичко бачка за големата фирма - тънки ресурси от Русия, евтино производство от Китай и маркетинг от САЩ. Да ама всички се опаричиха по тази схема и отсвириха супервайзорите. Сега сма как да се върнем в релсите ит преди - еми нема как да стане. Всяка фирма може да съществува без мениджмънт и маркетинг но не може без ресурс и манифактура. Е... С прокси форумна война нема да стане. А грийн ню дийл е 100% салавера в полза на путя и хи. Е това е, а не в щатите това па онова. И санкции както виждш НЯМА! Как ще санкционираш като не купуваш от някого който в края на краищата е основният продавач. Русия на рвсурси, храни, води и ядрени технологии. Китай на всичко останало!
  • 42 Аналиъик плюс

    9 1 Отговор
    "Китaй мoжe дa рaзклaти ceриoзнo мeждунaрoднaта cиcтeмa,...каквато ниe иcкaмe дa бъдe" - нагло, но вярно. И дано да го направи. Защото, далеч не всички искат международната система да е такава, каквато атлантиците искат да е.
  • 43 Аналиъик плюс

    7 1 Отговор
    Диалог от позицията на силата можеш да водиш единствено ако си победител или отсрещната страна е развяла предварително бял флаг. Тогава просто диктуваш условията. Никой не вижда Китай да е в такова окаяно положение. Разумните политици избягват силни думи без покритие в дипломатическия език.
  • 44 Тъпу тролче

    6 1 Отговор
    Че те САЩ други диалози немогат да водят! Но трябва да имат предвид, че вечни империи няма. Рано или късно всяка империя си намира майстора.
  • 45 Забележете

    5 1 Отговор
    "правят света такъв, какъвто ние искаме да бъде"??? Тоест САЩ каквото каже другите да го повторят и направят. Независимост никаква. справка Северен поток
  • 46 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Политолог":

    От позицията на силата САЩ действуват срещу Русия само в международните говорилни, където американците имат власт. Що се отнася до истинска военна площадка, на американците не им стиска. Те по традиция воюват само със значително по-слаб противник от тях, някоя азиатска страна например, където да налагат своята демокрация.
  • 47 Гост

    2 0 Отговор
    На джендърите в правителството на Байден не им достига ум да проумеят, че е тъпо в един и същи момент да заплашват и Русия и Китай. Още Кисинджър им го е казал.Анерика никога не бива да допуска в Гео политическия триъгълник :САЩ-Русия - Китай, отношенията между Китай и Русия да бъдат по-добри отколкото по другите две страни на триъгълника :САЩ - Русия и САЩ-Китай.
  • 48 РЕНАТО

    2 0 Отговор
    Как ще стане тази работа ?
  • 49 Хасан

    2 1 Отговор
    Трудно им е на американеца да разбере че дойде края на еднополюсния модел ..те са като руснаци през 90те ..народите не искат " Америка да бъде пак велика "
  • 50 Седесарят..

    2 0 Отговор
    Много ги предизвикват говедарите,много ги дразнят,..Чайниците,са русофили,от 1969,а пък дойчетата още от 1944....Време е и тая ,,велика,,нация САЩ ,да станат благонадеждни русофили..Времето ще ,покаже..
  • 51 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Щатите изпадат в позицията на този дето настъпил пастата за зъби а след това се опитва да я вкара обратно....Разликата е че те 30-ина години я "настъпват".
  • 52 Много

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Политолог":

    си зле
  • 53 БОХВЪХ

    1 1 Отговор
    Конярите изглежда не пият кафе"две в едно". Но ще го получат вряло.Номера им ,да насъскат китаеца срещу руснака не мина.Още по малко ще мине пред руснака.Захласнати от дива жажда за свръх печалба сами отгледаха и създадоха могъщ Динозавър.Сега искат да го прецакат,но няма начин.Китаеца е древна,мъдра и по азиатски хитра нация.Никога няма да им тръгне по техния простоват,елементарен начин-Ние със теб,да ударим другия! Прекрасно им познава елементарните техники. Днес ще удари с тях руснака,след максимум година,ще го ударят и те и целия им антураж от дресирани пудели. Затова ги очаква "две в едно".Иксаш китаеца,но зад гърба му е баба Меца.Неподатлива на мурвенски трикове,и със толкова могъщи "нокти и зъби" че земята ще кипи под копитата ви. Да пиете за здравето на Вовата,че е мъдър и търпелив държавник.Иначе със Бай Си ще ви изпекат,като патица по Пекински.За няколко часа.Другите мишки,ще се завират по дупките.