4 Март, 2021 08:30 7 535 23

Отива ли си коронавирусът?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • имунна система-
  • ограничителни мерки-
  • инфекции-
  • ваксина

Германски вирусолози предупреждават да не се бърза

Отива ли си коронавирусът? - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина губят търпение: нуждаят се от перспектива и искат да знаят кога ще бъдат свалени ограниченията. Този дебат се подклажда и от някои слухове. Твърди се например, че директорът на СЗО за Европа Ханс Хенри Клуге бил казал в интервю за датско радио, че "пандемията след няколко месеца ще е приключила". След оспорвани дискусии в специализираните среди Клуге заяви пред Втора германска телевизия ZDF: "Подобно нещо не съм казвал никога". По-скоро бил казал, че никой не може да прогнозира кога ще отшуми пандемията. Според неговата работна хипотеза, това може да се очаква към началото на 2022-а година. "Коронавирусът ще продължи да съществува и тогава, но смятам, че вече няма да са нужни ограничителни мерки", заяви той пред ZDF.

Германски вирусолози предупреждават да не се бърза

Слухът, че Клуге е предсказал скорошен край на епидемията, предизвика недоумение в германските научни среди. Вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен категорично опроверга всички предположения, че вирусът отслабва. В Туитър той написа следното: "Не, в момента нито една от мутациите на коронавируса не показва каквито и да било белези на отслабване. Това са чисти спекулации". В началото на януари Дростен беше казал, че ще трябва да мине още много време, докато вирусът стане ендемичен - т.е. се проявява само в регионално ограничени огнища. Но ситуацията с коронавируса през 2021-а може да стане и по-опасна, предсказа вирусологът пред списание "Шпигел". В световен мащаб обаче се забелязва изненадващ спад в броя на инфекциите - през януари например са се заразявали дневно по 700 000 души, докато сега - само малко повече от половината. Само за месец е спаднал наполовина и броят на смъртните случаи. Това е източник на надежда и резултат от усилията на всички страни срещу вируса.

Защо намаляват инфекциите в света?

Ясно е, че това не се дължи само на ваксините, защото досега е имунизирана много малка част от световното население. В много страни ефект безспорно дават мерките за дистанция и хигиена, което потвърждава тезата, че разхлабванията на ограниченията на социалните контакти трябва да се предприемат много бавно. В някои държави, като например САЩ или Бразилия, междувременно се заразиха толкова много хора, че там постепенно се създава т.нар. групов имунитет. Освен това някои изследователи застъпват тезата, че в средносрочен план чрез мутациите коронавирусът осезаемо ще отслабне, макар за момента това да звучи странно. Този процес може допълнително да бъде подсилен чрез масовите имунизации, така че вирусът да изгуби своята смъртоносна сила и да се превърне в ендемичен.

И в миналото редица грипни пандемии са отзвучавали внезапно. Подобна прогноза преди време направи епидемиологът Клаус Щьор, който ръководи глобалната антигрипна програма на СЗО. Опитът от миналото, според него, е показал ясно, че инфекциозните вълни често отшумяват също така внезапно, както са се и появили. Двете опустошителни епидемии от инфлуенца например - азиатският грип от 1957-а, от който починаха близо четири милиона души, и хонконгският грип от 1968-а с около три милиона жертви, отзвучават също така бързо, както се и появяват. По време на втората вълна от испанския грип след Първата световна война се предполага, че са загинали общо над 50 милиона души. Третата вълна се оказва по-слаба, макар че вирусът не изчезва напълно. И до днес вирусът H1N1 се проявява в отслабена форма като сезонен грип.

Ще стане ли коронавирусът безобиден?

Подобно развитие може да претърпи в средносрочна перспектива и SARS-CoV-2. Коронавирусът навярно няма да изчезне напълно, а ще се проявява само регионално. Когато вирусът мутира, той неизбежно става и по-безобиден. Но докато се стигне дотам, че положителното развитие се превърне в глобална тенденция, ще останем в трудния шпагат между необходимите ограничения на социални контакти и евентуалните разхлабвания на мерките.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълк

    12 2 Отговор
    Отива си където пойска

    Коментиран от #7

  • 2 сигурно

    42 5 Отговор
    България я мори шайкта ,а не короновируса !

    Коментиран от #6

  • 3 Петър

    47 6 Отговор
    Побъркаха хората с тоя вирус,но пък радващото е че от как се появи тоя ковид,всички други болести изчезнаха.

    Коментиран от #21

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    27 4 Отговор
    Аз съм елементарен човек, прочитам DW и спирам да чета.
  • 5 123

    44 5 Отговор
    Докато не натрошим главите на корумпираните политици нищо няма да си иде. Ще ни ограничават правата с измислени щамове и фалшиви ваксини.
  • 6 Аноним

    8 50 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Президента да подава оставка незабавно и шайката БСП
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк":

    И където решат от ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА ‼

    Коментиран от #20

  • 8 Нощ

    23 4 Отговор
    Какво ще правим ако си отиде?
  • 9 Мангъра

    21 3 Отговор
    Ама той не е идвал
  • 10 Шекел

    20 3 Отговор
    Лъжата Ковид в парчета папая.
  • 11 тарикату

    15 4 Отговор
    Няма вирус бе, аман от пропаганда
  • 12 Ганьо

    23 3 Отговор
    Ще си отиде когато решат господарите. Все пак трябва да се достигне печалбата от ....
  • 13 555

    26 4 Отговор
    След 5 години корона вирусът ще се стори песен в сравнение с резултатите от ваксината.
  • 14 Moй

    24 2 Отговор
    Отива си. На 04.04 си отива.

    Коментиран от #19

  • 15 Бико

    11 3 Отговор
    Коронавируса ще си отиде , време е на 04.04.2021 г. да си отиде и комуновируса.
  • 16 Комунивирус

    9 2 Отговор
    България я морят червените кхмери, а не коронавируса.
  • 17 Kak ще

    5 0 Отговор
    си отиде, от какво ще се храним?
  • 18 DE-пропагандрн машинен

    5 1 Отговор
    Ско питате Психопатите от DW, вирусът никога няма да си отиде и не трябва да си отива за да бъдат въведени всички либерални мерки, всксини на абонамент, вакпаспорти, чипове за следене, премахва е на хартиени пари, премахва е на полове, бели хора, християни и т.н. и т.н. списъкът с желания е дълъг !
  • 19 Да,да,прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Moй":

    И аз така мисля,ама зависи от резултатите....
  • 20 Ха ха

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Дълбоката държава и императията на злото са на Изток Кремъл
  • 21 ПРОВЕРЕНО

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-2 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
  • 22 Комунивирус

    0 0 Отговор
    България я морят червените кхмери, а не коронавируса.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.