Last news in Fakti

4 Март, 2021 12:48 2 585 3

След труса! Тежка нощ за жителите на гръцката област Лариса

  • гърция-
  • лариса-
  • земетресение-
  • рихтер

Психолозите препоръчват хората да не се прибират по домовете поне още едно денонощие

След труса! Тежка нощ за жителите на гръцката област Лариса  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази нощ се оказа тежка за жителите на гръцката област Лариса, след вчерашното силно земетресение с магнитуд 6 по Рихтер.

Десетки хора прекараха нощта в палатки и паркове, след като вчера гръцката служба за гражданска защита призова гражданите в района да не се връщат по домовете си. И днес продължават вторичните трусове.

Над 100 вторични труса са регистрирани от епицентъра на земетресението вчера в района на област Лариса. Повечето от тях са с магнитуд до 5-а степен по скалата на Рихтер, съобщават от Института по геодинамика в Атина.

В няколко села, които се намират до епицентъра на труса от 6-а степен, има срутени необитаеми къщи, паднали стени на църква и училище. Няма жертви и пострадали, съобщават от „Гражданска защита“.

Повечето жители на района прекараха нощта навън. Те са настанени в хотели и на палатки. В тяхна помощ се включиха и сили на армията, които ги снабдяват с вода и храна. Психолозите препоръчват хората да не се прибират по домовете поне още едно денонощие.

В района на Лариса са изпратени екипи от технически специалисти, които проверяват състоянието на сградите. След тяхно разрешение хората могат да се завърнат в домовете си.

Правителството отпусна помощи за хората, в чийто домове има щети от земетресението.

Специалистите очакват вторичните трусове да продължат още месец.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Параграф 22

    7 1 Отговор
    "Психолозите препоръчват хората да не се прибират по домовете поне още едно денонощие" А гръцкия коронен щаб препоръча ли да се приберат под заплаха от арести и свирепи глоби ! Пуснете sms "трус" за да постоите 2 ч навън !?
  • 2 Ей много лош тоя Ердоган

    1 1 Отговор
    Как може да причинява това на добрите гърци

    Коментиран от #3

  • 3 Тях не ги мисли

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ей много лош тоя Ердоган":

    Такъв трус ако бе минал през Туркието, сега нямаше да могат да преброят затрупаните и изчезналите. А факта че няма нито един даже с леки наранявания говори сам по-себе си...А пък за територията да не говорим. Там още има хора във фургони след земетресението в Стражица.
Новини по държави: