4 Март, 2021 15:08 1 657 13

ЕС: Най-малко 78% от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа

  • ес-
  • цел-
  • работа-
  • стратегия-
  • социална политика-
  • ек-
  • европа-
  • заетост

Европейският стълб на социалните права е отправна точка за изграждането на силна социална Европа

ЕС: Най-малко 78% от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия изложи амбицията си за силна социална Европа, която се съсредоточава върху работните места и уменията за бъдещето и проправя пътя за справедливо, приобщаващо и устойчиво социално-икономическо възстановяване. В плана за действие по Европейския стълб на социалните права са очертани конкретни действия за по-нататъшно прилагане на принципите на Европейския стълб на социалните права под формата на съвместно усилие на държавите членки и ЕС с активното участие на социалните партньори и гражданското общество. В него също така се предлага до 2030 г. да бъдат постигнати водещи цели на ЕС в областта на заетостта, уменията и социалната закрила.

Това е шанс Европа да актуализира своята социална нормативна уредба, като същевременно успешно се ориентира в трансформациите, породени от новите обществени, технологични и икономически промени и социално-икономическите последици от пандемията. Комисията вече започна да прилага принципите на стълба на социалните права, предлагайки през 2020 г. инициативи като подкрепа за младежката заетост и адекватни минимални заплати. Днес Комисията представя и препоръка на Комисията относно ефективна активна подкрепа за заетостта след кризата, предизвикана от COVID-19 (EASE), с цел подпомагане на възстановяването и създаването на работни места.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: „Нашето икономическо възстановяване трябва да бъде приобщаващо, справедливо и да създава многобройни работни места. Ето защо Комисията предлага амбициозна програма за прилагане на Европейския стълб на социалните права и приканва държавите членки активно да подкрепят заетостта във фазата на възстановяване след кризата, предизвикана от COVID-19. С това искаме да подчертаем значението на постепенен преход от спешни към възстановителни политики за нашите пазари на труда, които ЕС ще подкрепя чрез наличните си източници на финансиране, включително ЕСФ+ и Механизма за възстановяване и устойчивост.“

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права, Никола Шмит заяви: „Европейският стълб на социалните права е нашата отправна точка за изграждането на силна социална Европа. Сега му вдъхваме нов живот, като превръщаме принципите му в действия. Създаването на работни места е един от основните ни приоритети, както и гарантирането, че хората притежават подходящи умения за тези работни места. Това е целта на EASE. Имаме и колективно задължение да се борим с бедността в ЕС и да създадем приобщаващо общество. Всички ние имаме роля в този процес. Очаквам на Социалната среща на върха през май да постигнем подновен ангажимент по отношение на социалните права.“

Цели на ЕС за обща амбиция до 2030 година

Планът за действие определя три водещи цели за ЕС, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г.:

1. Най-малко 78 % от хората на възраст между 20 и 64 години трябва да са трудово заети.

2. Всяка година най-малко 60 % от всички възрастни следва да участват в обучение.

3. Броят на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, следва да намалее с поне 15 милиона души.

Новите водещи цели до 2030 г. са в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие и определят общата амбиция за силна социална Европа. Заедно с преразгледания набор от социални показатели те ще позволят на Комисията да наблюдава напредъка на държавите членки в рамките на европейския семестър. Комисията приканва Европейския съвет да одобри тези три цели и призовава държавите членки да определят свои собствени национални цели, които да допринесат за тези усилия.

Предоставяне на ефективна активна подкрепа за заетостта (EASE)

Като конкретно действие по принцип 4 от стълба днес Комисията представя препоръка за ефективна активна подкрепа за заетостта след кризата, предизвикана от COVID-19 (EASE). С настоящата препоръка Комисията предоставя конкретни насоки на държавите членки относно мерки за политиката, подкрепени от възможности за финансиране от ЕС, за постепенен преход от спешните мерки, предприети за запазване на работните места в настоящата криза, към новите мерки, необходими за възстановяване и създаване на работни места. С препоръката се насърчава създаването на работни места и преходът от западащи сектори към разрастващи се сектори, по-специално в сферата на цифровите и зелените технологии. Тези нови мерки следва да съдържат три елемента: (1) стимули за наемане на работа и подкрепа за предприемачеството; (2) повишаване на квалификацията и възможности за преквалификация; (3) засилена подкрепа от службите по заетостта. На разположение са средства от ЕС, включително от Механизма за възстановяване и устойчивост и Европейския социален фонд плюс, за да се помогне на държавите членки да финансират своите мерки по линия на EASE.

Контекст

Европейският парламент, Съветът и Комисията прокламираха Европейския стълб на социалните права по време на срещата на върха в Гьотеборг през 2017 г. Стълбът дава израз на 20 принципа и права, които са от съществено значение за справедливите и добре функциониращи трудови пазари и социални системи в Европа на 21-ви век. Стълбът е структуриран около три глави: (1) Равни възможности и достъп до пазара на труда; (2) Справедливи условия на труд; (3) Социална закрила и приобщаване. Комисията вече представи няколко действия, произтичащи от стълба, като Европейската програма за умения (принцип 1), Стратегията за равенство между половете (принцип 2), Плана за действие на ЕС за борба с расизма (принцип 3), пакета за подкрепа на младежката заетост (принцип 4) и предложението за директива относно адекватни минимални заплати (принцип 6).

През същата седмица като плана за действие по стълба Комисията ще приеме предложение за директива относно мерките за прозрачност на заплащането (принцип 2) и нова стратегия за правата на хората с увреждания за периода 2021—2030 г. (принцип 17). Други предстоящи действия на ЕС през 2021 г. ще включват, наред с другото, Европейската гаранция за децата (принцип 11), нова стратегическа рамка за здравословни и безопасни условия на труд (принцип 10), инициатива за подобряване на условията на труд за хората, работещи чрез цифрови платформи (принципи 5 и 12), и план за действие за социалната икономика. Новият импулс за социалните права ще използва и засили динамиката, създадена от амбициозния дългосрочен бюджет на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро и инструмента за възстановяване NextGenerationEU. Тези инструменти ще предоставят на държавите членки възможности за финансиране от ЕС в подкрепа на силна социална Европа. Това включва подкрепа от Механизма за възстановяване и устойчивост за финансиране на съгласувани пакети от реформи и инвестиции, набелязани в специфичните за всяка държава препоръки в рамките на европейския семестър, които отговарят на предизвикателствата, свързани с пазара на труда и уменията, както и социалните предизвикателства.

Социалната среща на върха в Порто, организирана от португалското председателство на Съвета на ЕС през май 2021 г., ще се съсредоточи върху начините за укрепване на социалното измерение на Европа, за да се отговори на предизвикателствата на справедливото, приобщаващо и устойчиво възстановяване, както и на екологичния и цифровия преход. Срещата на върха ще бъде повод за обединяване на силите за подновяване, на най-високо политическо равнище, на ангажимента за прилагане на социалния стълб. Планът за действие по стълба представлява приносът на Комисията към социалната среща на върха в Порто. Планът за действие по стълба се основава на широка обществена консултация с над 1000 писмени становища от държавите членки, институциите и органите на ЕС, региони, градове, социални партньори, организации на гражданското общество, международни организации, мозъчни тръстове и граждани. Освен това Комисията проведе специални уебинари по темата с над 1500 отделни заинтересовани страни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 2 Отговор
    Тия цифри се постигат само с изваждане на пенсионерите от активната икономика, а как става това - боц боц..

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Не ми казвай Трябва!

    10 1 Отговор
    Направи го,ЕС! Ама си жалък,извратен и Скапан! За нищо не ставаш,освен за секс играчка и мишена на Ятаганите..
  • 3 Наркос

    12 0 Отговор
    А заплатите колко трябва да са щото иначе така звучи като "най-малко 78% от хората трябва да ни робуват за без пари"...
  • 4 боко

    6 0 Отговор
    Наслушах ме се на трябва.....до кога бе господа, помислете и за най-бедната страна България, не само за крадците и!
  • 5 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    ИМА СИ НАУКА БЕ ЕС !!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНА БЕЗРАБОТИЦА В КАПИТАЛИЗМА Е МЕЖДЕ 6 И 8 ПРОЦЕНТА --- КЪДЕ СТЕ ВИЕ БЕ МАЛОУМНЯЦИ С 22 --23 % --- ОТ 9% БЕЗРАБОТИЦА + ЗАПОЧВОТ СЕРИОЗНИ СОЦИАЛНИ ВЪЛНЕНИЯ ;БОРБИ И РЕВОЛЮЦИИ !!! ЖАЛКО ,ЧЕ ПРЕДИ ДА ПОБЕДЯТ ПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ БЛАГАТА ЗА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ И ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ ---- ЩЕ ИМА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ТО ЩЕ Е АТОМНА !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 555

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Такива като тебе най добре да го ивафат от жи вот.. а.
  • 7 Ние в БГ

    4 0 Отговор
    сме го постигнали отдавна. Строим магистрала и после - ремонт, ремонт, ремонт, ремонт...... до края на света.
  • 8 бушприт

    3 0 Отговор
    ЕС: Най-малко 78% от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа. ТАКА Е,НО В БЪЛГАРИЯ ПРОСТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО СВЕСТНИ РАБОТНИ МЕСТА,А И ТРЯБВАТ МНОГО ВРЪЗКИ. ПОВЕЧЕТО ФИРМИ НЕ РАБОТЯТ. ДОСТА СА ПРЕД ЗАКРИВАНЕ.
  • 9 Ми то и Маркс го каза

    0 0 Отговор
    Що ми се лигавихте Тогава с Последен Валс,седесарчета лигави,барабар с Венци Коня?
  • 10 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Защо боц-боц ? Пенсионерите просто не бива да заемат местата на младите. НО в щатско-турския ни вилает е обратно - Стари и непредаващи знанията си вземат И пенсия, И заплата. А младите деградират. Просто закона Не бива да го допуска !

    Коментиран от #11

  • 11 Я па...

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Не съм циониста. Аз пък смятам, че жените изобщо не трябва да работят, особено ако са млади. Трябва да раждат поне по 5-8 деца. А после като започнат училище да прави, каквото си иска майката. То и жените заемат работните места на мъжете, защото бачкат трябва да се допечата пари и за тях, което води до инфлация. Ние живеем в един долен капитализъм, което значи, че колкото повече работници има, толкова по-ниски заплати. Пък и нищо лично, ама да работи една жена на 20г като касиерка или сервитьорка вместо да ражда деца е смешно. И трябва да се върнем към златният стандарт.
  • 12 Мнение

    3 0 Отговор
    В България активно намалят бедните като им скъсяват живота и достъпа до здраве. Тъй че цел номер три е преизпълнена. За да работят78% хората в България от 20 до 64 години трябва да има производства, тъй че ЕС да инвестира тук вместо в Китай. Но едва ли. Тъй че празни приказки
  • 13 кокиче

    1 0 Отговор
    спрете с паплачта към европа стига сме хранили пиявици