4 Март, 2021 17:57 2 410 15

В Германия: мигрантите са по-уязвими за зараза с коронавирус

  • германия-
  • коронавирус-
  • мигранти-
  • ваксина

Градските власти в Берлин се стремят да подпомогнат най-уязвимите - с информация на 14 езика за коронавируса и мерките за защита

В Германия: мигрантите са по-уязвими за зараза с коронавирус - 1
Снимка: shutterstock

Изследователи и лекари от интензивни отделения твърдят, че заразяването с коронавирус е свързано отчасти и с произхода на пациента. В Берлин повечето пациенти били мигранти. Това е расизъм, критикува медицински експерт.

Това е едно от най-големите огнища на коронавирус в Берлин от началото на пандемията до днес: в началото на юни 2020 в квартал Нойкьолн, където живеят предимно мигранти, цели жилищни блокове бяха поставени под карантина. Причината: голяма част от живеещите там бяха заразени - и деца, и възрастни. И тъй като много от обитателите бяха румънци, мнозина видяха в това потвърждение за предразсъдъците си: "чужденците" са виновни, не спазват правилата и затова се заразяват взаимно. Сега тази теза бе подхранена допълнително от скорошно съобщение на вестник "Билд", съгласно което на съвещание през февруари президентът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер бил казал "това е табу".

В съвещанието участвали лекари от интензивните отделения в цяла Германия, които информирали, че приемат изключително голям брой пациенти с Ковид-19 с мигрантски произход. Самият Вилер индиректно потвърди сведенията, говорейки обаче за "разсъждения", а не за "заключения". Същевременно от лекарите и персонала в няколко берлински болници, сред които "Шарите", клиниките "Вивантес" и някои лечебни заведения към църквата, се разбира, че в най-общ план твърденията отговарят на истината, пише "Тагесшпигел".

Кои са най-засегнати?

Болнично лечение на Ковид-19 се налагало най-вече на пациенти, в повечето случаи мъже, от "големи семейства". Много от тях говорели арабски, други турски или сърбохърватски. Факт е, че от пандемията е засегнато цялото население на Германия. Но както казва лекарка от берлинските клиники "Вивантес", тежки случаи на заболяването се наблюдавали по-често при пациентите от по-ниските социални слоеве.

Нейните думи се потвърждават от данни, разпространени официално от берлинските общински власти: изследване, посветено на влиянието на фактори като заплащането, жизнения стандарт и произхода върху разпространението на заразата, установило, че "колкото е по-висок броят на безработните и на получаващите социални помощи в определен квартал, толкова по-голям е броят на инфекциите в него". Освен това е констатирано, че районите, които са по-гъсто населени и в които площите за разходки и почивки са по-малко, определено са засегнати по-силно от епидемията.

Още един извод от същото изследване гласи, че в мигрантските квартали броят на заразените е значително по-висок. А до същото заключение стига и мащабно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР): мигрантските семейства са с по-ниски доходи, по-често живеят нагъсто в тесни пространства и работят на места, където е трудно да се поддържа дистанция. От ОИСР изчисляват, че рискът от зараза при мигрантите е двойно по-висок, отколкото при останалата част от населението, включително поради това, че много от тези хора работят като обслужващ персонал в болниците и социалните заведения. Тоест те се сблъскват челно с вируса и рискът да пренесат заразата вкъщи е голям.

Какво се предприема?

Градските власти в Берлин се стремят да подпомогнат най-уязвимите - с информация на 14 езика за коронавируса и мерките за защита. Полезни сведения са предоставени на осем езика и в социалните мрежи.

Оказва се и помощ "на живо" - в берлинския квартал Нойкьолн е ангажиран шестчленен екип, който е в състояние да общува на 13 езика и има за цел да предлага превантивни консултации в случай на съмнение за зараза или при установено заболяване.

Необходимостта от просвета и разяснения се потвърждава от разпространяваните в различни мигрантски съюзи съмнения по отношение на опасността от коронавируса, както и истории, които биха могли да намалят готовността за имунизация. Една от теориите например гласи, че покрай ваксинацията жените могат да изгубят фертилността си.

"Това е неприемливо"

Генералният секретар на Германското дружество за интензивна медицина Уве Янсенс сподели пред телевизия n-TV, че в момент като този е неприемливо да се обявяват данни за произхода на пациентите, лекувани в интензивните отделения. Нещо повече - той смята това за "проява на расизъм". "Ние, медиците, обслужваме всички пациенти независимо от техния произход, цвят на кожата, убеждения. Тази дискусия се води в напълно неподходящ момент. Аз лично съм ужасен от нея. Тя само подсилва убежденията на германците в крайнодесния сектор, че мигрантите пренасят вируса."

И Беатрис Морено, лекарка и университетска преподавателка, е потресена от дискусията, признава тя пред "Тагесшпигел". "Произходът не играе роля при превенцията и лечението на тази ужасна болест", казва тя. Не произходът, а определени социални фактори са причината за това, че хора с миграционен произход се заразяват по-често, отколкото други групи от населението. Според Морена, рискови фактори са животът на тясно и липсата на възможност за хоумофис. Цитираните изказвания на лекарите от интензивни отделения тя нарича "напълно ненаучни" и отправя следната критика: "Подобни съобщения нито помагат, нито имат някаква научна стойност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    10 6 Отговор
    Робите от България са добри само когато бачкат в кланиците и НЕ СЕ МЕШАТ С АРИЙЦИТЕ И ТУРЦИТЕ
    .............

    Коментиран от #6

  • 2 Хахаха..

    10 0 Отговор
    Плюшени мечета,а?
  • 3 555

    7 0 Отговор
    Имате поле за действие, ваксинирайте ги да видим как ще стане.?
  • 4 Германистан на три минарета

    18 2 Отговор
    И 'кво излезе, че фюрер Меркел внася разносители на зараза ?
  • 5 О МAЙН ГОТ

    11 1 Отговор
    Интересно как ще ги гонят по улиците да ги ваксинират!!!АХТУНГ АХТУНГ ХЕН ДЕ XОK😬😬😬
  • 6 Да те питам..

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Все джавкаш като нибелунг,кво пък ти е арийското на теб,баба ти викингска принцеса ли е била?

    Коментиран от #8

  • 7 DW-пропаганден машинен

    11 1 Отговор
    Издайте им сега дискриминационни вакпаспорти, не расистки! Идиоти!
  • 8 Какво общо имат

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Да те питам..":

    арийците с викингите?

    Коментиран от #9

  • 9 Ариецът е индиец

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Какво общо имат":

    Хитлер харесал и философията за свръхчовека на Зороастър,лепнал я на викингите и написал Моята Борба,но ние какво общо имаме с това? Ние сме славяно-българи,нашата прародина е Волжската степ и после сегашните ни предели.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 10 Stéphanie 🎲

    10 1 Отговор
    Няколко пъти съм го писала във Факти и съм сигурна че е така.Мигрантите са най много виновни за заразата първо тази лудост трябва да се спре,второ те нямат дом какво и колко пъти във месеца са яли си знаят само те за душ не питам .Ами колко имат крастичка ,спин кой знае колко вирусни заболявания не само корона .Ходят по улицата между хората,влиза в обществена тоалетна във магазин .......За тях няма вечерен час,МАСКА🤣🥴абсурд няма пари глоба ?????После рейв партитата виновни 😉Можем да си играен на корона вирус със години ако са по улицата мигрантите сухата истина неприятна но факт.Да не говорим че и във Европа има много безработни и корона криза тези са последната ду*ка на кавала и какво смятат да ги правят
  • 11 Статистика

    2 3 Отговор
    20 роднини имам, и толкова приятели по света.
    Е как един не го хвана този вирус?
    Изкараха около 20 човека изкараха дежурните сезонни грипове.
    От около 40 човека нито един не се зарази.
  • 12 AKHIRAJ SINGH

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ариецът е индиец":

    по принцип Арийци са хората от Будистките и Индуистки общности да... Арийски ген имат до някъде и Ислямизираните Иран,Афганистан,Таджикистан,Бангладеш,Пакистан както и Будистките страни в Югоизточна Азия(първите Камбоджанци(Кхмери) са Брахмински Индуси и първите заселници в Югоизточна Азия) та тези Кхмери са изтласкали местното население към Океания и са се смесили в новодошлите Тайски и Бирмански народи(от сегашен Китай) и така са ги Цивилизовали и са им дали Култура,Религия,Писменост!!! комплекса Ангкор Ват е построен именно от Брахманските Кхмери и първоначално е Индуски комплекс и после става Будистки!!!!
  • 13 AKHIRAJ SINGH

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ариецът е индиец":

    темата за Арийците е доста дълга и обширна по принцип
  • 14 AKHIRAJ SINGH

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ариецът е индиец":

    в архивите се говори че Гаутама Сидхарта(Буда) е бил Брахмински принц(Ариец) и в доста храмове както в Индия така и в Будистките страни от Югоизточна Азия е описан и с сини очи но все пак е трудно да се говори за личности живяли преди близо 3000 години можем само да гадаем
  • 15 сноу

    1 0 Отговор
    А-а ...че той Увето така стана Ген.секретар ...Всяка вечер облизва по един синкав задник и баб Шменкел естественно го е отличила..А иначе явно природата си знае работата като си е рекла "ich schafe Das