Last news in Fakti

5 Март, 2021 11:04 6 081 21

Оръжеен скандал в Украйна намеси България

  • скандал-
  • оръжия-
  • украйна-
  • българия-
  • корупция-
  • снаряди-
  • нато-
  • ссср

На Украйна са продадени изведени от експлоатация снаряди съветско производство, които България продава почти на безценица

Оръжеен скандал в Украйна намеси България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нов скандал за корупция в украинската армия намеси името на България, съобщи изданието Eadaily.com. Постъпилите за използване артилерийски снаряди, закупени в Чешката република, изобщо не са подходящи за бойна употреба и са морално остарели, предаде Actualno.com

Съответно заявление е изпратено до Генералната прокуратура на Украйна от народния депутат от фракцията „Европейска солидарност" Михаил Бондар. Според заявлението през октомври 2020 г. държавното предприятие "Укрспецекспорт" е подписало договор с Министерството на отбраната на Украйна за доставка на 5000 броя осколочно-фугасни снаряди от системата UOF 12. Тези снаряди са предназначени за 100-мм противотанкови оръдия, действащи в зоната на Донбас. Цената на един снаряд е 760 евро (около 25 537 укр. гривни), общата стойност на договора е 126,5 милиона гривни. Чешката компания за отбранителни системи е посочена като официален доставчик.

Според Бондар в действителност на Украйна са продадени изведени от експлоатация снаряди съветско производство, които България продава почти на безценица от няколко години. София предлагала през 2018 г. на Украйна да купи UOF 12, произведени през 1986 г., за 450 евро на брой. Тогава обаче Министерството на отбраната на Украйна категорично отказало сделката, считайки боеприпасите за неизползваеми. Министерството на отбраната на Украйна се върна към сделката през 2020 г., след като вече е закупило противотанкови боеприпаси на много по-висока цена. Сделката е сключена с груби нарушения на закона, извън конкурсни процедури, твърди Бондар. „Снарядите, закупени по държавен договор № 403/1/20/74, принадлежат към третата категория - тоест са неподходящи за бойна употреба, както и забранени и опасни за бойна употреба и по време на служебна употреба. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Александър Миронюк, за да легализира средства, получени с престъпни средства, координира система за снабдяване, в която три частни субекта с юрисдикции в България, Чехия и Словакия участват в извършване на не стокови операции или операции, които да не променят характеристиките на стоките. В резултат на тази сделка украинският бюджет претърпя загуби от над 48 милиона гривни“- се казва в изявлението на Бондар.(1,44 млн евро – бел. прев.).

По време на президентството на Виктор Юшченко полковник Александър Миронюк командва украинските специални сили, присъединени към силите на НАТО в Афганистан и Ирак. При Виктор Янукович за награда полковникът е награден с издигане на водеща длъжност във военнопромишления комплекс на Украйна, като отговаря за вноса на оръжия и боеприпаси от европейските страни. През март 2020 г. министър-председателят на Украйна Денис Шмихал назначи Миронюк за заместник-министър на отбраната. Чешкият доставчик на боеприпасите се намира в Прага - в жилищен и офис- комплекс, където жилищни и търговски недвижими имоти се отдават под наем на относително ниска цена. Основният офис на компанията обаче се намира в Оломоуц, където до 1991 г. са били дислоцирани моторизирани пехотни и артилерийски части на Централната група на съветските войски. На уебсайта на Czech Defense Systems (Чешки отбранителни системи) се казва, че освен боеприпаси компанията продава танкове, оръжия и друга военна техника на страните от СССР и НАТО. 100-милиметровите противотанкови снаряди от съветския калибър не се вписват в сегашната военна доктрина на Украйна. През 2019 г. Киев реши да прехвърли напълно украинските оръжия по стандартите на НАТО. По-специално, за тази цел военните предприятия на Украйна преобразуват артилерия и минохвъргачки по модела на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе Войвода

    38 3 Отговор
    Как на безценица?Взех им добра цена.Офшорките ми се напълниха.
  • 2 Дельо Хайдутин

    37 1 Отговор
    България продава снаряди на безценица от НЯКОЛКО ГОДИНИ.А на бас че е от 11 години!
  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    29 4 Отговор
    Станишев и Орешарски са виновни.
  • 4 Контрабандиста

    20 3 Отговор
    И къде и местото на Бг в скандала, че са предложили снаряди и са им е отбили от Украйна предложението ли?
  • 5 фен на сидеров

    19 3 Отговор
    хохлите са готови на всичко заради няколко червонеца повече. нищо гнило при тях не бива да ви учудва. би ме учудило , ако нещо е направено чисто и "по европейски". и какво общо има тук България !?
  • 6 БиДжи бизнес

    16 0 Отговор
    Некъв шишибизнес, ще да е това ? Ама нищо де, ще ги метат с катапулти, като гюлета !

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ганьо

    5 1 Отговор
    Крайно време е да въвлекат и България в нещо по-активно, че да се мръдне малко....
  • 9 Монгола

    16 1 Отговор
    Излиза, че чехите са купили от БГ и са препродали на усраинците!
  • 10 Последния Софиянец

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "БиДжи бизнес":

    Това е Шкембе бизнес.
  • 11 Селянин

    22 0 Отговор
    З0 години кражби и пак има ,ужас?
    Мама и тате,баба дядо и аз и кака,
    яко сме копали в Комунистическа България , 70 години ,
    за 250 лева месечна пенсия , "два резервоара с бензин" ?
    Честит ви ГЕРБ и Хунтата!
  • 12 Шкембака

    9 0 Отговор
    Купих на Джамбазки нов маркуч
  • 13 Там където

    8 3 Отговор
    има мирис на корупция винаги е замесена кочината.
  • 14 Наблюдател

    20 1 Отговор
    А защо украинските убийци изобщо търсят ' 100-милиметровите противотанкови снаряди от натовски калибър " за 100-мм противотанкови оръдия, действащи в зоната на Донбас " . Защо след като бомбардираха руското население с авиация , вкарват и танкове ?
  • 15 Хахаха..

    11 0 Отговор
    Залежала стока,снарядът експлодира в оръдието,нещо като замразена ирландска мръвка с давност,изтекла преди четвърт век..
  • 16 другарят

    11 1 Отговор
    Колко ли жени и деца са загинали в Донбас от български снаряди!?? До кога ще ни храни Съветският съюз минаха повече от 30 години??
  • 17 Продали сме на Чехите, от там е Направе

    7 1 Отговор
    На, разлика, а Чехите са препродали на Укрите!! С комисиони не си играят нашите Търговци!!! Разлика се прави и хем сме "чисти, че не продаваме боеприпаси" на Украйна да стрелят в Донбас и Луганск???
  • 18 абе Остап

    3 0 Отговор
    Бендер в в действие....
  • 19 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    2 0 Отговор
    Щом някъде по света има корупция и скандали,
    значи ГЕРБ участва...
  • 20 ЖЛко

    2 0 Отговор
    Винаги замесени в скандали,но богати
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: