Last news in Fakti

5 Март, 2021 12:29 2 810 15

Франция: ЕС трябва да бъде единен относно руските и китайските COVID ваксини!

  • франция-
  • русия-
  • ваксина-
  • спутник v

Междувременно Европейската агенция по лекарствата започна своя преглед на руската ваксина

Франция: ЕС трябва да бъде единен относно руските и китайските COVID ваксини! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон отбеляза в петък, че Европейският съюз трябва да остане единен в позицията си по отношение на ваксините срещу COVID-19, разработени от руски и китайски производители.

"Това би създало проблем от гледна точка на нашата солидарност и също така създава проблем със здравето, тъй като руската ваксина все още не е разрешена в Европа. Искане за одобрение е отправено, но тя ("Спутник V") все още не е разрешена в Европа и все още дори не е отправено искане за китайската ваксина ", подчерта той.

Коментарите на Клеман Бон идват, след като Унгария и Словакия одобриха използването на ваксината "Спутник V", разработен от руския изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", докато Чехия и Австрия предположиха, че могат да направят същото.

През миналия уикенд чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че неговата страна може да започне да използва "Спутник V" без одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Чешкият държавен институт за контрол на лекарствата ще проучи данните за руската коронавирусна ваксина и ако тя бъде одобрена, "който има интерес, може да бъде ваксиниран", посочи той.

През февруари пък ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев разкри, че правителството води преговори с множество австрийски компании за евентуално производство на ваксината "Спутник V".

"Вече преговаряме с няколко австрийски компании. Бихме искали да си сътрудничим с Австрия както в производството, така и в износа от Австрия за други страни," каза Дмитриев пред австрийската радиостанция O1. Имената на участващите компании обаче не бяха разкрити.

Австрийското правителство е готово да бъде домакин на производството както на руски, така и на китайски ваксини срещу COVID-19, веднага щом те бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата, заяви преди това австрийският канцлер Себастиан Курц.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна своя преглед на руската ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    4 21 Отговор
    Спутник подмладява и те прави безсмъртен.
  • 2 Читател

    25 2 Отговор
    Така де, ние обещахме едни пари на едни фирми, обещахме им пазар, пък сега други ще го завземат.
  • 3 Каишков

    36 1 Отговор
    Западните тарикати няма да допуснат нищо извън ЕС до техните пазари. Нито автомобили , нито ваксини. Даже да се касае за здравето на хората.
  • 4 БОЗА

    32 2 Отговор
    "Франция: ЕС трябва да бъде единен относно руските и китайските COVID ваксини!"

    В момент,в който всеки дърпа чергата към себе си(спасяват се поединично) ТЕЗИ КАЛЪФИ си играят на русофобия...смесват медицина и русофобия...ГНУС... ;-х
  • 5 е защо

    24 0 Отговор
    И що пък да трябва да е единен? Все едно аз да накарам приятелите ми да пият само бира, защото на мен ми харесва и да се сърдя като не са съгласни. Кви са тия инфантилни мераци? То верно, че европейците са недpасляци, ама чак пък толкова!
  • 6 стоян георгиев

    4 21 Отговор
    русия ползва ваксината срещу вируса като политическо оръжие и лошото е че има страни дето и се връзват на акъла!много хубавата руска ваксина не се ползва в русия.тва кво ви говори дрогари?същото като за ладата ,много хубава кола ама...та няма да е далече времето когато руския елит ще се ваксинира я с немската ,я с американската ваксина,точно както стана и при автомобилите.матросовци обаче ъ нас дал Бог!ще се ваксинрат завалиите с руската само за да е добре на вожда им путин.

    Коментиран от #12

  • 7 Лост

    6 1 Отговор
    Че колко ваксини има произведени в ЕС?
  • 8 Всички българи

    13 2 Отговор
    искаме руската ваксина
  • 9 По пладне

    3 0 Отговор
    До къде е Европа? В колко спортни първенства участват и Израелски отбори? Да, разбрахме, че във Руските ваксини има Новичок!
  • 10 Хайде, стига бе

    0 0 Отговор
    Това намирисва за разумен неутралитет. Без да се ваксинираш нито с едните, нито с другите ваксини. А те са вредни, объркват геном от 30000 чъвешки години.
  • 11 Дедо Пене

    0 4 Отговор
    ПРЕКРАСНО Е ЗА БЪЛГАРО-РУСИТЕ, КОИТО ОБИЧАТ ПОВЕЧЕ РУСИЯ ОТ РОДИНАТА СИ!!! ТЕ ЩЕ СИ БИЯТ ПО ЕДИН СПУТНИК 5 И ПОСЛЕ БСП ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ МИР, А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЩЕ ЗА ЖИВЕЕМ СПОКОЙНО И БЕЗОПАСНО БЕЗ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ИМ ИЗЦЕПКИ!!! Б О Г. Д А. П А З И. Б Ъ Л Г А Р И Я.!!!
  • 12 пак аз

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Стояне,не говори глупо сти. Познавам поне 10 човека и то не случайни
    вече ваксинирани. Преди да се изходиш по нещо което не разбираш не е лошо да се информираш ако ти се получи.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КГБ

    0 0 Отговор
    Сега ще я "одобряват" два-три месеца,а в България ще продължава да не достигат правилните ваксини.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.