5 Март, 2021 13:05 1 871 5

Град в Калифорния забрани строежа на нови бензиностанции - за първи път в САЩ

  • калифорния-
  • бензиностанция-
  • петалума-
  • глобално затопляне

Петалума, разположен на 64 километра северно от Сан Франциско, се надява да стане първият въглеродно неутрален град до 2030 година

Град в Калифорния забрани строежа на нови бензиностанции - за първи път в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Град в Северна Калифорния стана първият в страната, който забранява да се строят нови бензиностанции в опит да намали въглеродните емисии, предаде "Асошиейтед прес".

Общинският съвет в Петалума в началото на седмицата гласува с мнозинство да забрани изграждането, разширяването, преструктурирането и преместването на бензиностанции. Така собствениците се насърчават да преминат към станции, които обслужват електрически автомобили и превозни средства с водородни горивни клетки, съобщи в. "Сан Франциско кроникъл".

Градът с население от 58 000 души, разположен на 64 километра северно от Сан Франциско, се надява да стане първият въглеродно неутрален до 2030 година.

Трябва да дадем приноса си, за да подпомогнем смекчаването на влиянието и приспособяването ни към променящите се метеорологични условия заради целия този въглерод, който отделяме във въздуха, каза общинската съветничка Д'Линда Фишър, която оглавява инициативата.

Надявам се и други градове да последват примера ни и, ако имат бензиностанции на изкопаеми горива, да решат, че вече не се нуждаят от тях, допълни Фишър.

Петалума има 16 бензиностанции, като се очаква още една да бъде изградена като част от комплекса на магазин за хранителни стоки. Тя е била одобрена преди вота.

Калифорния е лидер в борбата с климатичните промени. През 2018 година бившият губернатор Джери Браун подписа указ, предвиждащ щатът да стане въглеродно неутрален до 2045 година.

Миналата година губернаторът Гавин Нюсъм обяви, че продажбата на нови превозни средства с бензинови двигатели ще бъде забранена от 2035 година.

Решението на Петалума ще влезе в сила 30 дни след одобрението на общинския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    3 2 Отговор
    А какво стана с нашите държавни? Някой нещо знае ли?
  • 2 Магарешки

    10 0 Отговор
    Тогава ще отворя аптека
  • 3 Nick

    8 1 Отговор
    Човек да не смее вече да пръдне, 'дет се вика, че "зелените" ще го убият с камъни.
  • 4 Анонимен

    7 1 Отговор
    Супер ! Приветствам експеримента ! Сега остава съседните градове и бензиностанции да не позволяват на жителите на този град да зареждат при тях и редовно да ни осведомявате за развитието на нещата . Така ще можем да получим от първа ръка информация какво ни очаква ако политиките на еко-идиотите се следват в тяхната пълнота . Също бих желал този град да бъде захранван само от зелена енергия и връзките му с енергопреносната мрежа на страната да бъдат прекъснати - за по-голяма достоверност на зеленото бъдеще . А , забравих - без никакво месо в магазините също така защото нали знаете - също е вредно за климата
  • 5 Много добре

    5 1 Отговор
    Въглеродно неутрални, после джендър неутрални и 2050г няма да има и един бял.