Last news in Fakti

5 Март, 2021 12:58 1 597 3

Европейски експерти подготвиха положителен доклад за Беларуската АЕЦ

  • беларуска аец-
  • островец-
  • аец-
  • беларус-
  • атомна енергетика

Докладът на експертите е приет с консенсус на 3 март

Европейски експерти подготвиха положителен доклад за Беларуската АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската група на регулаторите по ядрена безопасност (ENSREG) одобри предварителен доклад от партньорска проверка в новата Беларуска АЕЦ край град Островец, която се проведе на 9 и 10 февруари т.г., съобщи Европейската комисия. Докладът на експертите е приет с консенсус на 3 март, като в него се посочва, че е постигнат напредък в изпълнението на препоръките, дадени по време на предишната проверка от екип на ENSREG.

С приемането на доклада завършва първата фаза от партньорската проверка. Във втория етап ще бъдат засегнати всички други препоръки, което означава още едно посещение на експерти от ENSREG в Беларуската АЕЦ, в момента, в който се подобри ситуацията с пандемията от COVID-19.

Методологията на Европейския съюз за стрес тестове в атомната индустрия е разработена след аварията във Фукушима през 2011 година. Беларус участва в процеса на доброволни начала. Европейската комисия ще продължи да работи със страната за осигуряване на най-високо ниво на безопасност в процеса на пускане в експлоатация на атомната централа.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Лицемерните сжине в Брюксел хвалят белоруската АЕЦ , но всячески спъват АЕЦ Белене , докато краварски частници не я прилапат .

    Коментиран от #2

  • 2 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Откакто шефовете щатските сенатори смъмриха синята мафия , съвсем лесно ще им я харижат , че да останат на власт .Мда ! Захапали ли са , не им се пуска .
  • 3 другарят

    5 0 Отговор
    Нашата нова атомна централа в Белене, кога ще я одобрят?
Новини по държави: