Last news in Fakti

7 Март, 2021 21:30 2 217 11

Швеция трябва да преосмисли отношението си към атомната енергия

  • швеция-
  • вредни емисии-
  • атомна енергетика-
  • аец-
  • атомна енергия

Швеция е поела по регресивен и опасен път

Швеция трябва да преосмисли отношението си към атомната енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Някога модел за подражание в опазването на околната среда, Швеция е поела по регресивен и опасен път. Преди няколко години енергийната система на страната беше надеждна, с минимално въздействие върху околната среда и с огромно количество евтина електроенергия. Атомната индустрия помогна на местните компании да останат конкурентоспособни в световен мащаб. Тъжно е, че Швеция бавно, но сигурно разруши структурата, която ѝ даде толкова много предимства. Това посочват в свой анализ генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Сама Билбао-и-Леон и експертът на организацията Джон Линдбърг, публикуван в World-nuclear-news.org.

След години наказателно данъчно облагане и политически спорове, четири атомни реактора бяха ненужно и политически мотивирано затворени за по-малко от пет години и сега се виждат последиците. След спирането на първи енергоблок на АЕЦ „Рингхалс” и с настъпването на „обикновена“ шведска зима, енергийната система на страната върви към провал. Южните региони, които преди това имаха шест атомни реактора, са принудени да внасят електричество, произведено от изкопаеми горива, пишат експертите. По думите им Швеция и други западни държави могат да си позволят да харчат милиарди за възобновяеми източници и газ, но въпросът е кой би отказал да създаде по-проста енергийна система, която ще се основава на реактори, които могат да работят в продължение на 80-100 години. И то произвеждайки огромно количество електроенергия денонощно, независимо от времето и на достъпна цена.

„Призоваваме шведското правителство да преосмисли ядрената си политика и да признае това, за което науката казва от години - че ядрената енергия не само е направила Швеция успешна държава, но може да бъде и много ценна за всички краища на планетата“, обобщават Сама Билбао-и-Леон Джон Линдбърг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тулуп Мисирков

    27 1 Отговор
    Еврогейски неволи...Прайдове да имат,за какво им е евтин ток?

    Коментиран от #2

  • 2 Емил

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тулуп Мисирков":

    А ма как си си уцелил името!!! Явно добре познаваш себе си!
  • 3 Антигерб

    32 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: четири атомни реактора бяха ненужно и политически мотивирано затворени за по-малко от пет години и сега се виждат последиците

    Защо ли ми се вижда познато - едни продажници които затвориха 4 реактора в Козлозуй веднага след като ги модернизираха от Сименс. Едни други продажници вече 10 години правят врътки само и само да не построят Белене защото господарите им така им наредиха.

    Коментиран от #9

  • 4 другарят

    30 1 Отговор
    Еврогейците да правят, каквото искат, ама защо ние им тръгнахме по акъла!?? Затворихме 4 блока с тенденция да си унищожим атомната енергетика заради тия боклуци и нашите продажни тулупи!

    Коментиран от #7

  • 5 Бай Шиле

    16 0 Отговор
    Момчета,имате много поздрави от кака ви Кундева.Добре е,не я мислете.Малко е скъпо в Париж ама се търпи.
  • 6 Наблюдател

    12 1 Отговор
    И ся как ще подарим на янките беленския си реактор ? Простичко : уж, че ни помагат да го инсталираме, а после западни чорбаджии ще си го приватизират за техен. На гърба на българите разбира се, дето ще му треперим да бе гръмне , че е пипан от кравари.
  • 7 плевен

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "другарят":

    Щом искаш да си в ЕС, ще слушаш и ще изпълняваш. Не само за атомните централи, а и за гей-парадите и за мигрантите, и за конвенциите и за всичката останала смрад.
  • 8 Шекел

    7 0 Отговор
    Както беше казал Христакудис на едно упражнение по физика.Няма по-екологично от атомната енергия
  • 9 Факт!

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антигерб":

    германците ядрени технологии нямат.Всичко са крали от французите.
  • 10 Тъжен

    4 0 Отговор
    Милиарди се профукаха в тази държава, а за изграждането на изцяло българска централа Белене, пари не се намериха.
    16 милиарда КТБ заеми, 17 милиарда непотърсено ДДС-ето ви парите за Белене.
    Да хрантутиш неефективни одиращи кожите на българите ТЕЦ едно и три, ВЕЦ-ове, фотоволтаици, перки, които зимата им плащаме, че ги има, само защото ЕС бил казал, е самоубийство за икономика и физически лица.
    А и да не забравяме, че всички "алтернативни" грабещи БГ народът ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове едно и три, перки, фото са на бивши и настоящи депутати, роднини и подставени лица.
    А евтината енрегия Козлодуй българинът не ползва, нея я изнасят, за да може сто човека в Люксембур да притежават сто милиона евро.

    2 реактора в БГ седят и не произвеждат ток, престъпно безхаберие и осъдени няма.То не бяха спекулации, че нямало такива реактори, че не били готови, че нямало да пристигнат.
    Как една партия в БГ не го вдигна този народ за Белене, срещу Концесии вода, летище, ГМО, незаконна сеч, шистов газ, САЩ военни бази?
    Орбан Унгария.
  • 11 DrivingPleasure

    0 0 Отговор
    Еко-планктона друго не може да роди. Всичките им еко-напъни водят до още по-зверско замърсяване на природата
Новини по държави: