Last news in Fakti

5 Март, 2021 18:00 5 665 10

Брекзит: Нова драма, достойна за перото на Шекспир

  • брекзит-
  • северна ирландия-
  • ес-
  • преговори-
  • борис джонсън-
  • референдум-
  • шекспир

Брюксел и Лондон отново са в клинч. Обвиняват се в проиграно доверие, измяна и неспазване на договори. Говори се дори за война и мир. Разиграва се драма, достойна за перото на Шекспир.

Брекзит: Нова драма, достойна за перото на Шекспир - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Два месеца след като влезе в сила временният търговски договор между между ЕС и Обединеното кралство, цареше затишие по темата за Брекзита. Но сега всичко отново се възпламени. Чуват се и закани за правни последствия. В какво се състои новата драма? Обединеното кралство не е в състояние в срок да изпълни условията, предвидени в сделката за Брекзит. За нужния контрол на търговията между Великобритания и Северна Ирландия беше предвиден преходен период до края на март. Сега става ясно, че британското правителство явно има огромни трудности за осъществи такъв контрол в северноирландските пристанища. Затова ресорният британски министър Дейвид Фрост на своя глава обяви, че преходният срок се удължава до октомври 2021 година.

И Брюксел, и Белфаст се чувстват измамени

В ЕС са възмутени от едностранното решение на Лондон. Въздържаният иначе заместник-председател на ЕК Марош Шефчович определи това като „нарушение на договорите“ и „погазване на международното право“. От думите му стана ясно, че ЕК ще задейства процедура за нарушаване на договорите, което означава, че ще отнесе въпроса към международен съд. Лидерката на Юнионистката партия в Северна Ирландия Арлийн Фостър, която се обявява за по-тясно обвързване с Великобритания, обвини ЕС в липса на гъвкавост и пълно игнориране на проблемите, които възникнат за Северна Ирландия заради въпросния контрол. „ЕС просто бездейства“, възмути се Фостър.

Брюксел обаче реагира хладно и обърна внимание на споразуменията за Брекзит, които предвиждат да няма външна граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Вместо това е предвидено във вътрешния пазар на ЕС, в който няма граничен и митнически контрол, да остана както Северна Ирландия, така и Република Ирландия. Това обаче означава, че в резултат на Брекзита възниква митническа и стокова граница между Северна Ирландия и Великобритания, която преминава през Ирландско море. Британското правителство на премиера Борис Джонсън се съгласи на този компромис – включително от името на Северна Ирландия. С негова помощ трябваше да се запази нестабилния мир в Северна Ирландия, който се крепи на икономическата обвързаност към ЕС и отворените граници. В момента там контрол на стоките де факто не се извършва, след като през януари имаше заплахи към митнически служители, отправяни от про-британски северноирландски активисти.

Застрашен ли е мирният процес в Северна Ирландия?

Сега двете страни взаимно се упрекват, че застрашават мира, постигнат през 1998 г., след кървавата гражданска война между юнионистите и сепаратистите в Северна Ирландия. Британският премиер Джонсън се опита да омаловажи проблема, а официални представители на неговото правителство твърдят, че Обединеното кралство не е нарушило никакви договорки и че едностранното удължаване на преходния период било нещо съвсем обичайно в международните отношения. Брюксел обаче не приема тези аргументи. В Република Ирландия, която е член на ЕС, също са разтревожени. Ирландският министър за Европа Дейвид Бърн определи като много опасно това поведение на британците – именно с поглед към Северна Ирландия. В знак на протест Европейският парламент междувременно отложи окончателното одобрение на търговската сделка за Брекзит. Тя беше постигната в навечерието на Бъдни вечер - само седмица преди фактическия Брекзит и засега действа само временно.

Доверието е разрушено

В Северна Ирландия пък паравоенни групировки, които се кълнат във вярност на Лондон, обявиха споразумението за Брекзит за невалидно. В отворено писмо те обявяват още, че вече не подкрепят мирната сделка за Северна Ирландия от 1998 година. Там се уточнява, че няма да прибегнат до насилия, но протестират по този начин срещу протокола за Северна Ирландия, предвиден в сделката за Брекзит. Паралелно Обединеното кралство и ЕС преговарят за достъпа на лондонските банки до финансовия пазар на ЕС. Брюксел смята това за свой коз в покера с Лондон. Може би ще бъде постигнат компромис относно преходния период за контрола над стоките, така че той да бъде удължен до юни – в името на мира. Целият драматизъм в сегашната ситуация проличава в оценката на един европейски дипломат, който заяви следното: „Доверието е разрушено - и то само два месеца след началото на Брекзита“.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еврогейзия

    38 5 Отговор
    Е на тия ингилизи трябва ЕС да налагат санкции и ембаргота, а не на Русия ! Тези нанасят много повече щети и загуби от вечно "виновните" руснаци ! Даже ингилизката им ваксина е под въпрос, голям въпрос ?
  • 2 Браво!

    26 4 Отговор
    Когато чакалите се сдавят,Мечката напада и си прибира плячката в бърлогата..
  • 3 555

    18 6 Отговор
    Малииий, двуличието си пролича с пълна сила! Ей така с всяка една страна от Еврогеята, малко остава всичко да се разпадне! Ех, лицемери.!
  • 4 Борис

    11 1 Отговор
    Верно драмата е голяма адаша на снимката е като развълнуван диригент!
  • 5 Другия с коня

    15 1 Отговор
    Смешните Англета нямат Ресурси да с издържат.Ще хрупат Паунди и лири стерлиинги накрая....А бомбите в Ирландия ще им бъдат Награда за Лицемерието ....
  • 6 Матей

    6 7 Отговор
    ЕС до последно ще спъва англичаните,дето се отделиха,не искат да стават евро-гей и тийн-джендъри,не щат да нахлуват на острова цели орди негри и араби,мюслита и радикали,джихадисти.
  • 7 One

    14 2 Отговор
    ИРА да въоръжи пак своите в Северна Ирландия и да натръшкат английските бомбета. Шотландците,и те да грабнат някоя и друга сопа и бой по английските кратуни. Онези другите-от Уелс, да не дремят и те да изгонят английските солджъри. И така....Брекзит - Мрекзит ще разпердушини Острова на островни държавици и...game over!
  • 8 Hayri

    10 2 Отговор
    Англичани и доверие как си представяте това. Англичаните никога не са спазвани договори и никога няма да гонаправят , просто измамници и подстрекатели .
  • 9 арт изкуствовед

    9 2 Отговор
    на снимката има избягъл шизофреник
  • 10 Клеопатра

    1 5 Отговор
    Англичаните винаги са били и ще бъдат номер 1!
    Да живее Кралицата!
    Да живее GB!
Новини по държави: