Last news in Fakti

6 Март, 2021 19:48 2 160 14

Кипър ваксинира 100 000 души от 880 000 население

  • кипър-
  • ваксина-
  • ваксинация-
  • коронавирус

Президентът и здравният министър благодариха на учените

Кипър ваксинира 100 000 души от 880 000 население - 1
Снимка: БГНЕС

Кипър достигна 100 000 ваксинации, съобщи в специално изявление днес здравният министър Константинос Йоану. Населението на страната е около 880 000 души.

„Нараства надеждата да се върнем към ежедневието си безопасно”, заяви президентът Никос Анастасиадис след съобщението на здравното министерство.

Програмата за ваксиниране се ускорява всяка седмица и има възможност да надвишим първоначално планирания график, посочи министър Йоану, цитиран от БНР.

Президентът и здравният министър благодариха на учените, които организираха и провеждат „най-голямата програма за ваксинации в историята на страната”, на медицинския персонал и на гражданите.

Целта на Кипър е до края на юни да бъдат обхванати 70% от населението. През март се очакват около 160 000 дози от трите одобрени досега ваксини.

Националният ваксинационен план в Кипър се изпълнява по одобрените приоритетни групи. Тази седмица порталът за записване за ваксинации бе отворен за хората над 69-годишна възраст.

В страната действат 11 ваксинационни центъра, както и мобилни звена за отдалечените райони.

Активно продължават и безплатните скринингови програми за масово тестване на населението и по-специално работещите. В петък бяха извършени почти 58 000 теста – рекорд от началото на пандемията, при които са установени 273 нови случая. В неделя ще работят 66 пункта за вземане на проби.

По резултатите от миналата седмица Кипър е на 1-о място в ЕС по провеждане на тестове и на 3-о място по прилагането на поне една доза ваксина, сочат данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Масовото тестване, контролът върху спазването на здравните мерки и ваксинациите са трите основни стълба на правителствената стратегия за управление на пандемията, подчертава здравното министерство.

От 1 май Кипър ще разреши на ваксинирани британски туристи да влизат в страната без ограничения като отрицателен тест за коронавирус и карантина, обяви заместник-министърът на туризма на страната. Новите правила ще се прилагат за британски граждани, които са получили втората доза от ваксината поне 7 дни преди пътуването. Подобно между Кипър и Израел бе постигнато на 14 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тито

    5 2 Отговор
    Тази на снимката и аз я бих ваксинирали със моята спринцовка.може и във двете дупки.

    Коментиран от #2

  • 2 Става но

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тито":

    От пъряата до втората ваксина тр да минат 20 дена
  • 3 Ботокса

    0 3 Отговор
    Ако населението ни беше като на Кипър ваксини те щяха да стигнат и за година щях да съм ваксинирал всищки

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Хеалурона

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ботокса":

    Циганскуя също не е за подценяване,извинете ромския
  • 5 Справедливост

    2 1 Отговор
    Това е в свободните райони, защото в окупираните от Турция райони ваксинацията е била давана само на елитните политици, журналисти и т.н. от режима на Ердоган и обикновените хора не са били ваксинирани !!

    Коментиран от #11

  • 6 яко ни лъжат

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ботокса":

    Публикувано във факти.бг: Ужасяващо! Моментална кървава конвулсия от ваксината ПФАЙЗЕР ЗА КOВИД 19. ГЛЕДАЙТЕ В СТРОГО СЕКРЕТНО КАКВО СЕ СЛУЧВА С МЛАДЕЖ ВАКСИНИРАН С ПФАЙЗЕР.
  • 7 Аз4

    0 1 Отговор
    Ии кво вируса пак не изчезна заразени нагоре хаха овце
  • 8 Кипър ваксинира ни 8,8%от Населението??

    3 1 Отговор
    Но там не крадът и не лъжат колко в България,!!! Тука се краде и лъже 10 Пъти повече!!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 абе

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кипър ваксинира ни 8,8%от Населението??":

    крадат навсякъде. и много повече дори. те просто използват методи, за да го скрият. например в турция крадат 100 пъти повече. но ако го разкриеш, те казват че си терорист, губиш работата си, свободата си и си доволен че не си загубил и живота си.

    Коментиран от #10

  • 10 Крадльо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "абе":

    Турция с главна буква
  • 11 Ти коя

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Справедливост":

    Медия четеш?
  • 12 Ковачевич

    2 0 Отговор
    В КИПЪР ВСИЧКО Е 6 . ЕДИНСТВЕНО СГЛУПИХА ЧЕ СМЕНИХА ЛИРАТА В ЕВРО. ,1 ЛИРА = 3 ЛВ. БУЛГАРИШ. МИНИМУМ. ФАКТ ФАКТ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.