Last news in Fakti

7 Март, 2021 09:49 3 668 10

Меса сред руините на разрушени от Ислямска държава християнски храмове

  • ирак-
  • папа-
  • франциск

Програма на папата в Ирак

Меса сред руините на разрушени от Ислямска държава християнски храмове - 1
Снимка: БГНЕС

В третия ден от визитата си в Ирак папа Франциск пристигна в северната част на страната, където планира да се помоли сред руините на църкви, унищожени или повредени от терористите от Ислямска държава. В програмата на папата днес се планира и литургия на открито, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ватикана се надява, че тази знакова визита, ще обедини и сплоти християнските общности в страната и ще ги насърчи да останат в Ирак въпреки десетилетията на война и нестабилност.

Днес папата първо е в Мосул, който пострада тежко от инвазията на Ислямска държава. Там той ще се моли за жертвите на войната в Ирак. Мястото на тази молитва ще бъде градски площад, заобиколен от останките на четири църкви, повредени от ислямистите и принадлежащи на някои от многото иракски християнски общности.

После папата ще отпътува оттам с хеликоптер за град Каракош, където ще се срещне с малкото останали или завърнали се там християни след терора на ИД през 2014 г. Той ще чуе разкази от местни жители за това какво са преживели и ще се помоли в местната църква на Непорочното зачатие, която беше опожарена от Ислямска държава, но после беше възстановена от властите.

Обиколката си в Северен Ирак папата ще приключи с литургия на открито на стадион в Ербил в Иракски Кюрдистан. Очаква се на месата да присъстват 10 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Откакто има ковид

    19 0 Отговор
    Терористи няма,сигурно са в карантина,а?Или спазват социална дистанция?

    Коментиран от #3

  • 2 Папата

    19 2 Отговор
    Моли за мир и прошка, САЩ и Израел подклаждат и разпалват войни в непослушни държави, които не си отдават териториите и природните богатства под тяхно командване и разпределение.
  • 3 Алберт

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Откакто има ковид":

    Световните господари си намериха друг инструмент за манипулация и плашене на стадата.
  • 4 Шекел

    11 0 Отговор
    Бил Гейтс допреди теи дена беше основен акционер в компанията Хуауей.Ето така Сащ се "бори" с Катай всъщност Сащ и Катай са скачени съдове и се опитват да уморят Русия.
  • 5 Въпрос

    15 1 Отговор
    Католическия Ватикан и папата защо мълчаха , когато в лагери с инструктори на турска територия , натовска турция събираше ислямисти от целия свят , за да станат ядрото на Идил в Сирия ?
  • 6 Принтер

    5 1 Отговор
    И що мълчаха като кокоши ду......а толкоз години бре ???
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Там където стъпи -кракът на папа....Земята е завладяна вече,от англосаксонците....
  • 8 Раша

    7 0 Отговор
    Помагат не с "меси",а с хуманитарни конвои.И с парите!
  • 9 Онзи

    2 2 Отговор
    Призива на папата е над политиката. Великите сили им още много да учат докато стигнат подхода на църквата. Сега църквата ще исм да докосне всяка душа, да уточни,че се молят за всеки човек пострадал от терора. Добър ход на папата да се опита да стигне до съвестта на хората, за да намали насилието. Църквата губи влияние и беше време да предприеме ходове, за да запази религията и влиянието си в тази част на света.

    Коментиран от #10

  • 10 Раша

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Онзи":

    Ватикан просто "маркира" територия!
    Крестни походи за какво служиха,-за да се знае,че е на Ватикан!
    Господ ги интересуваше за параван.
    Как стана така,че беше разпънат Христос,а е помилван Варавата?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания