Last news in Fakti

7 Март, 2021 19:37 2 397 7

Предупреждение: За САЩ е опасно да преекспонират страха от Китай!

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Икономисти прогнозират, че КНР ще надмине Съединените щати през 30-те години на века

Предупреждение: За САЩ е опасно да преекспонират страха от Китай! - 1
Снимка: shutterstock

Известният китаист и професор от Харвардския университет Джоузеф Най публикува статия на уебсайта на World News Syndicate, озаглавена „Какво може да предизвика война между САЩ и Китай?“.

В нея той анализира промените във взаимоотношенията между Пекин и Вашингтон, причинени от ребалансирането на техните сили, напомня на американското правителство да не тълкува погрешно икономическия растеж на Китай и да игнорира собствените си дългосрочни предимства в много сфери, тъй като това може да доведе до преекспониране на страха от Пекин и прекалена реакция, предаде "Радио Китай".

По-рано говорителят на Белия дом заяви, че според САЩ „ожесточената конкуренция“ с Китай е неизбежна. Професор Най обаче счита, че взаимозависимостта между двете страни в икономиката и екологията понижава възможността за истинска студена война, тъй като и Пекин и Вашингтон са мотивирани за сътрудничество в много области.

И преувеличаването, и подценяването на мощта на Китай от американска страна, е погрешно. Обемът на китайската икономика е близо две трети от американската. Икономисти обаче прогнозират, че Китай ще надмине САЩ през 30-те години на века.

Доходите на гражданите не са единствения показател за геополитическа мощ. Например, меката сила на Китай изостава от тази на САЩ, а военните разходи на Вашингтон са почти четири пъти по-големи от тези на Китай, посочва още професор Най.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай икономисто

    36 1 Отговор
    То Китай отдавна са ги задминали. Също и половината свят. Ако си изплатят борчовете ще се наредят след Албания.
  • 2 дедо Герчо

    19 1 Отговор
    СРАЩ,ЩЕ СПРАТ ВЕТАРО,ВЕРВАЙТЕ МИ...ХЪХЪХЪ..
  • 3 Тито

    24 1 Отговор
    Китайците вече са им отвяли тази Америка 50процента безработни и35 процента работещи бедни чакащи помощ .
  • 4 Шекел

    17 1 Отговор
    Войната дъс Сащ може и да няма.Просто Китай като завладее два три острова и най врче Тайван държави като Япония тоест горди народи с чувство за превъзходвтво над Китай ще отсвирят Сащ и сами че си направят ядрено оръжие щ.Японец никога няма да прислугва на китаец само че след това Сащ ще се превърнат в държава с междунарофна тежест колкото има Албания.
  • 5 Гоуст

    15 1 Отговор
    Меркел отдавна го каза.Мултикултурализма се провали.Вижда се че фържави като Китай с еднородно сравнително население взимат връх а държави модели за расови миксове смесване и тн като Сащ се дънят
  • 6 какво да прави фащ

    6 1 Отговор
    като се страхуват то има защо, заканиха се на почти целия свят.
  • 7 Апокалипсис

    2 0 Отговор
    Война ще има но не и скоро икономиките им са взаимозависими. Когато има бунтова сериозни вътрешни ще ги потушават с война на вън а до тогава ще се изнерви обстановката до безкрай.