Last news in Fakti

7 Март, 2021 17:20 10 798 10

В Германия след войната: как съюзниците забравиха да окупират областта Шварценберг

  • германия-
  • шварценберг-
  • гдр-
  • втората световна война-
  • съветски съюз

По неизяснени и до днес обстоятелства регионът в областта на планината Ерцгебирге, край границата с Чехия, така и не е окупиран от съюзниците

В Германия след войната: как съюзниците забравиха да окупират областта Шварценберг - 1
Снимка: DW

Цели 7 седмици след капитулацията на Германия цяла една област остава неокупирана от съюзниците – Шварценберг в планината Ерцгебирге. Небрежност или тайна договорка стои зад този пропуск? Ето известните версии:

През нощта на 7 май 1945 в Реймс е подписан договорът за безусловна капитулация на нацистка Германия, с което се слага край на Втората световна война в Европа. Близо година по-рано – на 12 септември 1944 Англия, СССР и САЩ подписват в Лондон протокол за създаването на три окупационни зони на територията на Германия. По-късно – на конференцията в Ялта – съюзниците потвърждават разделението на Германия, но добавят и още една, четвърта окупационна зона – френската. Нейната територия е за сметка на английската и американската зони.

По неизяснени и до днес обстоятелства регионът в областта на планината Ерцгебирге, край границата с Чехия, така и не е окупиран от съюзниците. Частите на Червената армия спират настъплението си в района на Аннаберг Буххолц край Берлин, американците – край Ауербах-Цвикау в Саксония, а в останалата тогава неокупирана територия се оказват близо половин милион души, включително местно население, бежанци и евакуирани.

Забравената от съюзниците зона

Историците и до момента спорят защо регионът Шварценберг остава неокупиран. За това съществуват поне четири различни версии. Според една от тях, регионът просто е бил забравен, което е лесно обяснимо на фона на суматохата, настъпила в първите следвоенни дни.

Според друга версия, спомената и в мемоарите на Гюнтер Нолау, който става ръководител на Германската служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), е съществувала договорка между съветското командване и американските войски, които е трябвало да спрат настъплението си на брега на река Мулде.

Проблемът обаче възникнал от това, че в региона имало три реки с това наименование. Двата притока Цвикауер Мулде и Фрайбергер Мулде подхранват река Мулде, която тече през територията на днешните провинции Саксония и Саксония-Анхалт. Географският фактор навярно е довел до объркване, поради което може би е останала и неокупирана от съюзниците територия.

Заради уран?

Съществуват обаче и конспиративни теории по въпроса. Според една от тях, СССР се отказал от контрола си над няколко берлински квартала, за да получи този регион, богат на полезни изкопаеми, в това число и на уран.

Да се потвърди или отхвърли тази версия днес е невъзможно. Факт е само това, че по тези места през 1946 година е създадено предприятие за добив на уран, предназначен за съветската атомна промишленост. Проектът, получил конспиративното наименование „Висмут“, по-късно е бил преобразуван в предприятие, съвместна собственост на СССР и ГДР, което чак до 1990 година е било един от основните производители на уран в света.

Има и още една сходно конспиративна версия, според която регионът е бил оставен неокупиран по силата на секретна договорка между разузнаването на САЩ и нацисткия адмирал Карл Дьониц. По този начин на частите на Вермахта в чешката област Бохемия била дадена възможност безпрепятствено да се изтеглят и предадат в плен на американците.

Какво се случва на 11 май 1945 година? Вечерта на този ден местният Антифашистки комитет, състоящ се основно от комунисти и социалисти, ползващи се с поддръжката на около 120 жители на Шварценберг, окупират кметството и поставят нацисткия кмет под домашен арест. За краткия период от управлението на антифашистите, продължил общо 42 дни, също има няколко различни мита.

Автор на най-известния от тях е германският писател Щефан Хайм. Евреин по произход, Хайм бяга от Германия през 1933 – след опожаряването на Райхстага. Първоначално той заминава за Прага, а оттам за САЩ. През 1944 година Хайм е в състава на американската армия, извършила десанта край Нормандия през 1944, а след войната се връща в САЩ. През 1952 година е принуден да напусне страната, спасявайки се от гоненията на маккартистите в ГДР.

Но дружбата му със социалистическите власти в ГДР продължава твърде кратко, а преобладаващата част от неговите книги, писани на немски език, впоследствие са издадени във ФРГ. Също там излиза и неговият роман „Шварценберг“, написан през 1984 година.

В него Хайм описва региона като конституционна република, опитваща се да съхрани своята независимост и от руснаците, и от американците. Авторът създава утопия, смесвайки реални с измислени събития, реални и фиктивни персонажи, които се опитват да построят нещо като социализъм с човешко лице. Цензурата в бившата ГДР вижда в това произведение опит за очерняне на СССР и социализма и забранява публикуването на романа.

Краят на експеримента

А каква е съдбата на Шварценберг? На 25 юни 1945 година там е основана военна комендатура на Червената армия. Антифашисткият комитет е разпуснат, а регионът е включен в състава на съветската окупационна зона. Така Червената армия слага край на демократичния експеримент в Шварценберг и окончателно налага сталинизма.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекел

    6 13 Отговор
    Е че там е бишо работа на руснаците да я окупират
  • 2 Хахаха

    32 57 Отговор
    Където е стъпил руски ботуш, идва срая на демограцията и своботата, и да ... не никне трева.
    Варвари

    Коментиран от #7, #10

  • 3 Абе

    33 3 Отговор
    Ясно, че е било заради урана.......разбрали са че го има и още през 46-та, тоест веднага след войната са започнали добива!
  • 4 Другия с коня

    23 30 Отговор
    Брей да му се невиди- значи Сталинизма - Ленинизма не било Комунизъм.....Не било и Социализъм...Не било и Диктатура на Пролетариата....Колко години трябва да минат,за да има Закон за Лустрация на Комунистическите партии и Членувалите там Комунисти- всички,до един.....

    Коментиран от #8

  • 5 Реалист

    28 6 Отговор
    Реално , в българските села и по-малките градчета са разбирали за промени в София , чак след като им сменят кмета . В първите месеци и дори година - две , комунистите разправяли на хората , че няма да има национализация .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хохохо

    39 12 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Руският ботуш ли е виновен за твоята неграмотност? Да не си завършил училището на Цвъко републикански?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смях

    10 3 Отговор
    Някой ако не знае какво значи безсмислена статия да прочете горното. Уж не била окопирана територия, но накрая се оказала окопирана.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: