Last news in Fakti

7 Март, 2021 17:00 3 689 5

Историческа визита! В Ирак папа Франциск отправи молитва за жертвите на "Ислямска държава"

  • папа франциск-
  • ирак-
  • ватикан

Откакто пристигна в Багдад в петък, папа Франциск призова за прекратяване на насилието и екстремизма

Историческа визита! В Ирак папа Франциск отправи молитва за жертвите на "Ислямска държава" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Молитва за жертвите на групировката "Ислямска държава" отправи папа Франциск в северния иракски град Мосул, който джихадистите бяха обявили за столица на своя т.нар. "халифат в Ирак и Сирия".

Сред руините, останали от нашествието на джихадистите, папата заяви, че изселването на християни от Ирак и от други страни в региона е нанесло "неизмерима вреда не само на засегнатите хора и общности, но и на обществото, което оставят след себе си".

Припомняйки, че историческият регион Месопотамия обхваща голяма част от съвременен Ирак, включително Мосул, папа Франциск каза:

„Колко жестоко е, че тази страна, люлката на цивилизацията, е трябвало да бъде засегната от толкова варварски удар, да бъдат унищожени древни места за поклонение, а хиляди хора - мюсюлмани, християни, язиди и други - да бъдат насилствено разселени или убити“.

В Мосул, който пострада тежко от инвазията на "Ислямска държава", папата се помоли за жертвите на войната в страната.

"Днес, въпреки всичко обаче, ние потвърждаваме нашето убеждение, че братството е по-трайно от братоубийството, че надеждата е по-силна от омразата, че мирът е по-могъщ от войната", каза Франциск.

След Мосул папата се отправи към град Каракош, който беше окупиран от ислямистите от "Ислямска държава".

При пристигането си в града папата бе приветстван от множество, размахващо палмови и маслинови клонки, събрало се покрай пътя, откъдето премина автомобилната колона, в която се намираше Франциск, съобщава БТА. В даден момент папата отвори прозореца на колата, в която пътуваше, и помаха на хората.

Накрая колоната спря пред Църквата на Непорочното зачатие в Каракош. Там папата се срещна с богомолци, отслужи традиционната неделна молитва, след което чу разказите на жители, преживели жестокостите на ИД. Църквата на Непорочното зачатие беше опожарена от "Ислямска държава", но в последните няколко години беше възстановена.

Пред множеството в храма папата каза, че "пътят към пълното оздравяване е все още дълъг", визирайки раните, нанесени на местните жители от жестокостите на ИДИЛ. Той прикани богомолците да не губят кураж и каза, че "способността да се прощава" и "куражът за борба" са необходими.

"Настъпи моментът за възстановяване и за ново начало", добави папата пред богомолците в храма. Сред тях беше и Амал Ецо, директорката на католическото училище в Каракош, която припомня, че правителството засега не е помогнало на хората да възстановят домовете си, а помощта е дошла от международни организации.

Сред хората в църквата жените бяха повече и се открояваха с цветните си дрехи с пайети във всякакви нюанси. На тях папата отдели специално внимание:

"Бих искал да благодаря от все сърце на всички майки и жени в тази страна, на всички смели жени, които продължават да дават живот въпреки издевателствата и раните", каза той.

"Нека жените да бъдат уважавани и защитавани! Нека да им се обръща внимание и да им се дават възможности!", подчерта Франциск. По този повод Франс прес припомня, че процентът на трудещите се жени в Ирак е най-нисък в света, а същевременно едно на 10 домакинства е оглавявано от жена, тъй като продължилите 40 години военни конфликти често пъти са отнели живота на бащата, съпруга или на синовете в семейството.

След Каракош папата ще отиде в Ербил в Иракски Кюрдистан, където ще отслужи литургия на открито - на стадион в града. Очаква се на месата да присъстват 10 000 души.

Откакто пристигна в Багдад в петък, папа Франциск призова за прекратяване на насилието и екстремизма.

Той заяви, че намаляващата християнска общност в Ирак трябва да играе по-важна роля като граждани с пълни права, свободи и отговорности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е как

    1 0 Отговор
    Който прави добро той ще бъде възнаграден с РАЯ който увеличава кръвта по ръцете той ще бъде от погубените в АДА!
  • 2 555

    13 0 Отговор
    Я вземи се гръмни бе! Кога краварите разрушава ха държавата и убиваха невинни хора ти къде беше бе? Когато фабрикуваха невярни новини за химическо оръжие къде беше, лицемерино? Беше зает да прикриваш падретата опипващи и други неща на малки момиченца, а съвсем наскоро и гейските бракове благослови! Къде беше онзи ден, когато ктаварите бомбадираха Сирия, защото не танцува по тяхната музика! Му хъ л!
  • 3 Бони

    11 0 Отговор
    ПАПАТА ДЖЕНДЪР ЩО СЕ ПРАВИ НА ИЗНЕНАДАН СЛЕД КАТО ЗА РУИНИТЕ ИЗЦЯЛО ОТГОВОРНИ НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ САЩ.
  • 4 другарят

    9 0 Отговор
    Молитва за жертвите на фашистка Америка, ще има ли?? Ислямска държава е също тяхно творение!
  • 5 Stéphanie 🎲

    3 2 Отговор
    Само със пости и молитви не става 😂😅😉.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания