Last news in Fakti

12 Март, 2021 04:29 3 772 39

12 март 1947 г. Доктрината Труман

  • хари труман-
  • труман-
  • сащ-
  • ссср-
  • доктрината труман

В САЩ за най-успешна и дългосрочна доктрина се смята доктрината за сдържане на комунизма. Като неин резултат се смята разпадането на СССР и социалистическия лагер

12 март 1947 г. Доктрината Труман - 1
Снимка: Shutterstock

На 12 март 1947 г. е обявена Доктрината Труман, която има за цел да ограничи разпространението на комунизма.

Доктрината „Труман" е външнополитическа инициатива на САЩ, целяща да възпре разпространението на комунизма в Турция и Гърция. Печелейки подкрепата на Републиканската партия, която е имала мнозинство в Конгреса на САЩ, президентът Хари С. Труман обявява доктрината на 12 март 1947 г.

В нея се декларира, че САЩ ще оказват икономическа и военна помощ на Гърция и Турция, за да не се превърнат в сателити на СССР. Доктрината променя външната политика на САЩ към СССР от спокойна (т.нар. détente), към политика за възпиране на експанзията на съветското влияние. Някои историци считат този момент за начало на Студената война. По това време се води гражданската война в Гърция между леви и десни сили.

Труман развива тезата за настъплението на комунизма на Балканите. Според него САЩ трябва да се притекат на помощ на Гърция и Турция, които са застрашени от това настъпление. През май 1947 г. на Гърция и Турция се предоставят 400 млн. щатски долара в икономическа и военна помощ, както и военни експерти.

В САЩ за най-успешна и дългосрочна доктрина се смята доктрината за сдържане на комунизма. Като неин резултат се смята разпадането на СССР и социалистическия лагер. Преди да се оформи обаче тезата за сдържането на комунизма, за кратко властва идеята за пълно отхвърляне на комунизма. Тази доктрина съдържа идеята, че САЩ могат да отхвърлят комунизма, за да бъдат освободени „поробените" народи. Но бързо става ясно, че е неприложима, защото би довела до Трета световна война.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РАДИО ЕЛТО

    49 16 Отговор
    това което социализъма построиха днешните не могат го боядиса
    сдс ндсв герб олигарси капиталисти кожодери съсипаха и съсипват
    БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #4, #10, #11, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Николай

    16 41 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    Това, което западният свят създаде комунетата не могат и да си представят, че биха построили.

    Коментиран от #12

  • 5 Тази доктрин

    39 8 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Тази доктрина е доказателство за интернационалния фашизъм на новия световен ред, на който продажниците лапат. Ако такова изказване или доктрина - т.е. официалма държавна политика, бъде направено ще се смята за тероризъм от сащ.

    Пълни лицемери.
    П.с. европа вече си е дупка
  • 6 Гошо

    20 0 Отговор
    А кой създаде комунизма, кой го финансира?
  • 7 Бай ганю

    25 3 Отговор
    Глупости на търкалета, а колко милиона тона ресурси са изнесли от тези държави
  • 8 гадно

    29 10 Отговор
    Няма по-голямо зло от краварника за 200 години съществуване 190 войни под предлог, че освобождават някой.

    Коментиран от #16

  • 9 Софиянец

    13 12 Отговор
    Ето шумкарите какво представляват и колко са българи

  • 10 Смок

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    Значи не си струва и боята...
  • 11 1944

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    простотията на безкнижните комунисти от село винаги се представя за безаналогов героизъм.

    Коментиран от #13

  • 12 Така де

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Николай":

    я кажи тук в РБ какво създаде за 32г.,че се не вижда?
  • 13 233

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "1944":

    Леле книжовниците ми те! РБ е на 50 място по грамотност на населението след управлението ви! И това е доклад на ООН от 2008г.Сега сигурно е на 70-то!

    Коментиран от #14

  • 14 1944

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "233":

    като знам какъв инженер съм , ме е страх да отида на лекар - това е израз от времето на великото ви ограмотяване. още ви сърбаме попарата на събраните от къра селяндури.

    Коментиран от #15, #17, #19, #20, #22

  • 15 233

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    В България за 2018 г. се наблюдава спад в представянето на 15-годишните ученици и в трите измервани области. В четенето средното представяне остава сравнително стабилно и без напредък през целия период на участието на България в PISA (2001-2018). В математиката ефективността се подобрява между 2006 г. и 2015 г., но през 2018 г. рязко пада под нивото от 2012 г. В науките представянето на деветокласниците през 2018 г. също пада под нивото от 2012 и 2015 г. Този спад е един от най-големите наблюдавани през този кратък период сред всички участващи в изследването PISA държави
  • 16 Целия свят знае

    10 11 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    ПО ДОБРЕ ОКУПИРАНИ ОТ САЩ, ОТКОЛКОТО ОСВОБОДЕНИ ОТ РУСИЯ !!!

    Коментиран от #18

  • 17 233

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    До 1944г. гарамотното населени в ЦБ е 47%!!! България е първа по неграмотност в ЕС. Според ЕК 41% от българските ученици не са напълно грамотниЦели 38% от българчетата не завършват започнатото си образование, а много въобще не са учили. Близо една трета от учениците, задължени по закон да се образоват, не ходят на училище.
  • 18 233

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Целия свят знае":

    Така е не е лесно да си роб! Питай чернокожите те ще ти обяснят правата най-добре!Не окупация ,робство е!
  • 19 233

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    Доза грамотност: В резултат на тази доктрина на Х.Труман.
    На 4 април 1948 г. гръцки въоръжени сили навлизат с масирано нападение на българска територия и заемат Горния остров, избивайки българските войници от граничния наряд: младши сержант Иван Миладинов Иванов – старши на наряда, и редниците Кирил Богданов Христов и Иван Петров Панев, като изхвърлят телата на граничарите в реката. С бърза контраатака, само със силите на Гранични войски противникът е изтласкан обратно и суверенитетът върху острова е възстановен.

    На 11 април 1948 г. районът отново е нападнат. При гръцкото нападение е ранен тежко българският граничар редник Михаил Георгиев Михайлов, който след 3 дни умира от получените в боя с гърците рани.

    В 1952 г. Гърция става член на НАТО и набира още смелост за нападения по южната българска граница. През цялата година островите са подложени на обстрел от страна на гръцката армия.

    На 26 юли 1952 г. срещу Източния остров започва гръцка атака от 15 – 20 жандармеристи. Атаката е посрещната от само 1 български граничен наряд от 3 граничари. Старши на наряда е редник Цветан Атанасов Петков, заедно с редниците Давидов и Петков. Гръцката жандармерийска част е отблъсната, но в престрелката е ранен единият от българските граничари.

    През нощта на 26 срещу 27 юли 1952 г. отново двата големи острова – Източният и Горният, са атакувани от няколко десетки гръцки жандармеристи, командвани от офицер и въоръжени с леки картечници. Двата български острова са
  • 20 селяндур

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    "Публикувано във факти.бг: още ви сърбаме попарата на събраните от къра селяндури". Ауууу на ерцхерцога и наследника на Хабсбургите селяните му са виновни!
  • 21 Сър Пичук

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "РАДИО ЕЛТО":

    Виж какво са построили на Запад без комунстически режими и спри да дращиш глупости.
    Най-просто е да сравниш ФРГ и ГДР, както и двете Кореи.

    Коментиран от #24

  • 22 233

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    от 2 усилени гранични наряда, в състави от по 5 български граничари. Старши на наряда на Източния остров е младши сержант Боню Иванов Бонев, заедно с редник Костадин Г. Костов, а младши сержант Иван Цветков Иванов е старши на наряда от Горния остров. Първи е атакуван от гърците Източният остров. Група от 30 – 35 гръцки жандармеристи е пропусната от българския наряд, след което и с точен огън българските граничари убиват няколко от жандармеристите. Старшият на наряда Боню Бонев забелязва, че зад основната група се движи командващият гръцки офицер заедно с още няколко от жандармеристите, носещи картечница. Бонев поразява офицера, а редник Иван Цанков – картечаря и гръцката част отстъпва. Противникът се прегрупира, открива огън с няколко картечници, атакува Горния остров и отново навлиза на българска територия. Тук численото превъзходство на гърците е сразено от точния кръстосан огън на двата български усилени наряда. Атаката става масирана, като стрелба е открита по всички околни острови. Тогава към мястото на основната атака е поведен бойният резерв на заставата, командван от лейтенант Йордан Райчев. Противникът е отблъснат, като изоставя на наша територия убитите офицер и жандармеристи, оръжие и боеприпаси.

    До 16 август 1952 г. гърците продължават да обстрелват провокативно българските гранични наряди.

    Коментиран от #30

  • 23 Аз40🏴‍☠️

    8 1 Отговор
    Управлението на САЩ винаги представя нещо ужасно за нещо прекрасно. Няма значение, че СССР също са били с лоша идеология, това е просто война за контрол, в която потърпевшите са тези, които никой не ги пита нищо.
  • 24 Ъхмм

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сър Пичук":

    За витрини си говорим? Точно тази витрина без Сталин щеше да бъде заличено от Англия и САЩ! Ъхмм!

    Коментиран от #27

  • 25 Защитени народи

    3 9 Отговор
    Колко прав и прозорлив е бил Труман за да въведе дългосрочната доктрина за сдържане и спиране на агресията на комунизма....!!!
    30 години след разпадането на СССР ,още не могат да се заличат гибелните последици за хората от комунизма в страните от социалистическия ЛАГЕР и огромната разлика в стандарта на живот и развитието на страните от СВОБОДНИЯ свят в Европа , запазили се без комунизъм...!!!
  • 26 Вижда се

    3 7 Отговор
    че доктрината на Труман не е проработила в територията. Навсякъде русофилистици, разпространяват се като бацили.
  • 27 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ъхмм":

    Ако наричаш строителството, промишлеността, науката, технологиите, стандарта на живот и разцвета на културата витрина, тогава се съгласявам...

    Коментиран от #28

  • 28 Ъхмм

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сър Пичук":

    Един от горе ви пита къде е това за което пишеш в РБ след 32г?!

    Коментиран от #32

  • 29 дърт даскал

    3 1 Отговор
    По време на ВСВ Англия свършва парите. Гадняра Чърчил моли Труман за финансова помощ защото в Гърция и Турция комунистите щели да вземат властта. В Гърция по това време се води гражданска война, а в Турция дори нява Компартия. Сталин стриктно спазва договорката с Чърчил, че Гърция е в английската сфера на влияние и не се намесва, пречи и на България, Югославия и Албания да се намесват. Труман издига доктрината си:"Всяка точка от земното кълбо в която има опастност комунизма да дойде на власт е стратегически важна за САЩ и те ще я защитават". Това противоречи на Атлантическата харта подписана от Рузвелт и Чърчил и преподписана от СССР за правото на САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ И НЕНАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ.
    В същност "Студената война" започва още през лятото на 1945 г. ,когато Чърчил увещава Труман да не отпуска заем от 1 млрд. долара на СССР за изхранване населението на съветската окупационна зона , защото Сталин ще го употреби за оръжие.
    Окончателно "Студената война" се разгаря с "Плана Маршал" за отпускане на икономическа помощ от САЩ на страните които изгонят комунистите от правителствата си 1947-48 г. /Франция, Италия, Белгия/
    Тогава Сталин принуждава т.н. народно-демократични държави да изгонят представителите на буржоазните партии от правителствата си и да ги забранят и т. н. и т. н
    Историята не само трябва да се знае, тя трябва
  • 30 1944

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "233":

    браво! айде сега да обясниш защо сме на последно място в европа , след като от 1944 ни управляват високо ентелегентни овчари и милиционери , надупени на североизток.

    Коментиран от #31

  • 31 233

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "1944":

    Всеки сблъсък с не дотам умен човек е прекрасен повод да вдигнете телефона и да кажете на любимите си умни, будни и красиви същества, че ги обичате, цените и уважавате. След това можете да благодарите на не дотам умния човек наум, като тайно му пожелаете един ден да му просветне и да спре да бъде прост. Но дори това да не стане никога, както се очаква - нищо. Ще победим!!!

    Коментиран от #36

  • 32 Сър Пичук

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ъхмм":

    Ако изметем комуноидно-ченгесарската мафия и вкараме в затвора всички виновни за разрушаването и разграбването на България, това ще стане дори по-скоро.

    Коментиран от #33

  • 33 Ъхмм

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Сър Пичук":

    Венсеремос!Ъхмм!
  • 34 Павел Пенев

    3 2 Отговор
    Сега е необходима нова доктрина,която да спре развитието на гейдемократизма.
  • 35 Павел Пенев

    0 3 Отговор
    Тази доктрина и запада като цяло нямат никаква заслуга за разпадането на СССР. Това се случи защото СССР трябваше да влезе в Международната търговска организация, тъй като това беше условието за нейното икономическо развитие с оглед износа на стоки и капитали.Не се опитвайте да заблуждавате и без това многобройните будали.
  • 36 1944

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "233":

    пабеда будет за вами. макар и в някоя друга вселена и измерение. желая ви хубав ден. и да поставите цвете пред паметника на съветските окупатори. снимайте се там. може да потрябва. някои станаха активни борци против фашизма , какъвто у нас не е имало , през 70те години.

    Коментиран от #39

  • 37 РУССКИЙ

    2 2 Отговор
    Сега Кака ви Кшюша ще ви обясни какво е Комунизъм. Това е висша форма на ционизма и еврейте разпространен е в КРАВАРНИКА още в началото на 20 век и прехвърлен като проект СССР и до ден днешен днешната РУСИЯ е по сталински демократичен модел на комунистическа идеология. За разлика от гей пе.....ия запад и ес РУСИЯ е демокрация много повече отколкото комунизъм по западен тоталитарен образец. Руския комунизъм е КОРЕННО РАЗЛИЧЕН ОТ ЗАПАДНИТЕ ДРУГАРИ.
  • 38 сноу

    2 2 Отговор
    Тоя селяндур така му опъваха дизгините от ВПК и уолстрийт че чак не можеше едно свястно изречение да изломоти ...Виждал той доктрина ..Добре че вместо да участват в сражения ,америте избързаха да грабнат и измъкнат всичко що бяха създали германците по атомната бомба ,ракети и т.н.,че тоя се наду като пуяк и плашеше гаргите...
  • 39 233

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "1944":

    Просто болен!!!Не знам колко пъти трябва да ви бият в това измерение да разберете ,че сте просто хора като всички,а не изключителни!Д-р Гълъбова, открих още един пациент!Отваряй,че много се събраха!