8 Март, 2021 08:30 14 776 31

Русия разработва гориво от ново поколение на безопасност

  • русия-
  • гориво-
  • безопасност-
  • ново поколение-
  • росатом-
  • атомна енергетика

По-ниската работна температура може да доведе до подобряване на експлоатационните характеристики

Русия разработва гориво от ново поколение на безопасност - 1
Снимка: Shutterstock

В горивното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – ТВЕЛ, приключиха плановите етапи при разработването на толерантно гориво от ново поколение на безопасност. В изследователския реактор МИР в руския Димитровград, Научно-изследователският институт за атомни реактори завърши втория цикъл на облъчване на топлоотделящи сборки с експериментални топлоотделящи елементи за реактори ВВЕР и PWR в „толерантно“ изпълнение. Всяка от двете експериментални горивни касети съдържа по 24 топлоотделящи елемента с четири различни комбинации от облицовъчни материали и горивен състав.

Горивните таблетки са направени от традиционния уранов диоксид и уран-молибденова сплав с повишена плътност и топлопроводимост. След първия и втория цикъл на облъчване, няколко горивни елемента от всяка горивна касета са извадени за следреакторни тестове на материалите и вместо тях са инсталирани нови необлъчени образци. След два цикъла на облъчване в реактор МИР всички топлоотделящи елементи са херметични.

По поръчка на ТВЕЛ във Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Бочвар“ започнаха дейности по разработването на технология за производство на таблетки с толерантно гориво от уранов дисилицид (съединение на уран и силиций - U3Si2). Вече е произведен експериментален слитък от U3Si2 за следващото развитие на технологията за изработване на прах и таблетки.

„Новото проучване на толерантните горива се базира на предимствата на урановия дисилицид. Първо, това е високата плътност и съдържание на уран, което може да позволи преминаването към по-дълги горивни цикли, без да се увеличава обогатяването с уран-235. На второ място са високата топлопроводимост и нисък топлинен капацитет, което означава по малко съхранявана топлина в активната зона на реактора и по-ниска температура на облицовката на топлоотделящите елементи. На трето място, по-ниската работна температура може да доведе до подобряване на експлоатационните характеристики на горивото”, заяви Александър Угрюмов, вицепрезидент на ТВЕЛ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    158 19 Отговор
    В България не само , че натовската власт ни отдалечава от постигениятя на Росатом , ами подписа и договор с Уестнгхаус за съвместно хранилише на ядрени отпадъци на територията на Козлодуй .

    Май освен отровните отпадъци на ЕС , превръщаме земята на децата си и в американско ядрено бунище !

    Докога Синя мафия ?

    Коментиран от #4, #17, #25, #26

  • 2 Фейк новини

    16 99 Отговор
    Бля, Бля , бля
  • 3 Хахаха

    10 79 Отговор
    Новичок две
  • 4 Българин

    9 79 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Руския крадец на никнейм изкочи

    Коментиран от #7, #27

  • 5 Именно

    6 43 Отговор
    докато не започнат с ториум всичко ще е само оправдания за военната промишленост!
  • 6 Избирател

    92 14 Отговор
    За да не си правят експименти с българите сините мафиоти и щатските им господари , , за да се върнем към стабилни отношения с Росатом , гласуваме с бюлетина номер 12 дванадесет . Русофилската партия на Малинов .

    Коментиран от #15, #19

  • 7 Българин

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Отново приканвам Факти да провери откога соросоида назначен от ЦиРейУ "институт" за трол във факти използва ника ми и да го отстрани !
  • 8 газов инжекцион

    8 37 Отговор
    " развитие на технологията за изработване на прах и таблетки." С ТЕЗИ ПРАХ И ТАБЛЕТКИ ЩЕЛИ ДА ЛЕКУВАТ "КОВИД"-А.
  • 9 Българин

    55 12 Отговор
    Трябва винаги да плюя Русия, защото дядо Сорос за това ми плаща. А против България - двойно. Един ден ще стигна нивото на Сталинка Георгиева.
  • 10 другарят

    75 8 Отговор
    В същото това време американски учени след солидно финансиране откриха, че мъжете които изневеряват са с по-малки пети от останалите!! Не се шегувам! За подобни открития на американските и западни учени четем всеки ден и за това се отделят милиарди! Да живее научната мафия на Запад, заедно с медицинската, фармацевтичната, оръжейната, образователната, съдебната и всички останали мафии на Запад! След това същите ни учат да се борим с корупцията, а ние се чудим защо Запада деградира!
  • 11 мародер

    73 13 Отговор
    Русофобите направо се спукват от ЯД когато чуяр за постиженията на руската техническа мисъл! Да бъде успех!
  • 12 Бкп

    13 27 Отговор
    Пак ще гонят сини кучета из блатата.
  • 13 U3Si2

    32 1 Отговор
    Самата технология (U3Si2) се развива от 20-тина години (в САЩ/Русия). Постигнато е BU > 75% GWD/MTU, което изглежда доста обещаващо. Може и това да е горивото на "бъдещето".. ще видим.
  • 14 Помня

    12 55 Отговор
    Заради такива експерименти по нареждане на ЦК на КПСС избухна Чернобил.Ясно е показано в филма.
  • 15 Копейкин

    5 24 Отговор

    До коментар #6 от "Избирател":

    Правилно ! Най-накрая да се преброите еничарите.....

    Коментиран от #18

  • 16 Хорта си имат Димитровград а ний

    15 3 Отговор
    Що нямаме я Брежнев град я Горбачов я елцин град...
  • 17 Димов

    56 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Само най-големите наивници не са разбрали още, че България е планирана да бъде кошчето за отпадъци на западния свят. Ама пък ще имаме ГМО банани целогодишно, по магазините.
  • 18 Димов

    45 4 Отговор

    До коментар #15 от "Копейкин":

    Еничарите са в партията на оня, с вилата в Росенец. При русофилите са славяни.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 4455

    22 0 Отговор
    Честит 8 март, мили дами, на дамите - коментатори и на дамите от екипа на Факти и на всички дами в България!
  • 21 Малко соросче

    1 7 Отговор
    Аз пък искам ютия .
  • 22 Козлодууууй

    6 26 Отговор
    Ааамен-амен и студен синтез. Руски палячовци!
  • 23 Махно

    10 1 Отговор
    Лоботомираните алитератни булгаристански соросоиди , тръгнали да чупят краставици с познания .
    Радвайте се на панелките , филадендрона и чушкопека на балкона !
  • 24 И аз да кажа

    9 5 Отговор
    И що ни е русофилска партия? Не трябва ли да сме българофили? Или да се направят парии на франкофилите, японофилите, англофилите, испанофилите, италофилите, гръкофилите (я колко хора накупиха имоти в Гърция!). Ако имахте грам разум, партия , кланяща се на чужда държава, трябва да е забранена
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Прост

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    не само ураново хранилище. Бали със смет и негодни натовски боеприпаси се унищожават в България. Превърнаха България в световно бунище
  • 27 Тото

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти какъв си боклук
  • 28 Праскова

    4 1 Отговор
    Абе какво е това ТОЛЕРАНТНО гориво не разбирам. Все си мисля че трябва да се сложи друга дума например ЩАДЯЩО корпуса на горивните касети и корпуса на реактора ми звучи по добре. А като чуя ТОЛЕРАНТНО се сещам за Истанбулската конвенциия и ромските малцинства и това ми навява отрицателни емоции!

    Коментиран от #29

  • 29 Знаещ

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Праскова":

    "Толерантно" гориво.
    Нашите умоведи (интелигенция) изтрещяват напълно в напаните си да заменя съществуващи родни думи с чуждици. И го правят все по ненужно .
    Вече им стана навик и не се усещат, че е унизително и липсата на себеуважение да умъртвяваш своите думи, а с това и езика си и да оживяваш на тяхно място чуждици ...

    Нещата, например, щяха да са много по ясни, ако вместо социо, се употребява общество и вместо национализъм и патриотизъм -- родолюбие и родинолюбие, и вместо психе - душа.... и тям подобни.
    В умовете щеше да има много по-ясна представа за същността на това, за което се говори

    Ний вече не си говорим, а дебатираме, не общуваме, а контактуваме, не се свързваме, а комуникираме....Не сме добронамерени, а толерантни.... Паисий и Будителите ни се въртят в гробовете, виждайки скоростта с която се умъртвява езикът ни и от български се превръща в българо-есперанто.

    Така и не проумяха умоведите ни, че замянката на съществуващи родни думи с чуждици, не обогатява, а опростачва езика...

    Пейо, Пейо, сега не се казва
    Две хубави очи душата на дете ...
    а.
    Две хубави очи, психиката на дете ...

    Не разбират Пейо, че езикът е тайнство и че опростачването на умовете, започва с опростачване на словото
  • 30 ДОКО

    3 3 Отговор
    ГОЛЯМА ГРЕШКА Е ЧЕ ОБЪРНАХМЕ ГРЪБ НА РУСНАЦИТЕ..НО ЛОШОТО Е ЧЕ ВСЯКА ГРЕШКА СЕ ЗАПЛАЩА..

    Коментиран от #31

  • 31 Стой Там

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "ДОКО":

    АМАН ОТ ЧЕРВЕНИ БОХЛУЦИ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания