Last news in Fakti

8 Март, 2021 09:51 7 332 41

Tesla се срина с $305 милиарда

  • тесла-
  • tesla-
  • спад-
  • рекорд-
  • загуби-
  • илон мъск-
  • финанси-
  • автомобили

Никоя друга компания не е изтривала такава сума от капитализацията си за толкова кратък период

Tesla се срина с $305 милиарда - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Tesla и главният ѝ изпълнителен директор Илън Мъск са добре познати с това, че чупят рекорди и заемат първите места в различни класации. През 2012 г. производителят пусна първия в историята изцяло електрически премиум седан. Шест години по-късно SpaceX изстреля най-мощната ракета, Falcon Heavy. Tesla Roadster пък се превърна в първия автомобил в Космоса, припомня Fortune, предаде Money.bg.

Наскоро Мъск счупи и други рекорди, финансови. Поскъпването на акциите на Tesla до $30 млрд. от средата на април 2020 г. до $894 млрд. на 26 януари надхвърли и най-смелите мечти на поддръжниците на компанията и на инвеститорите. През януари Мъск притежаваше $185 млрд., превръщайки се в най-богатия човек в света.

Заради разпродажбата на пазарите Мъск и Tesla счупиха още един рекорд. От пика в началото на януари оценката на компанията се срина с 36% — с $305 млрд. до $544 млрд. в петък. Никоя друга компания не е изтривала такава сума от капитализацията си за такъв период от време. Спадът от над $300 млрд. надхвърля оценката на почти всички компании в S&P500, освен най-скъпите 16. Tesla изтри два пъти повече общата капитализация на Ford и General Motors. Или с над $100 млрд. повече от втория най-скъп автомобилен производител, Toyota. Самият Мъск губи $12,8 млрд. от началото на годината и вече е на втора позиция след основателя на Amazon Джеф Безос.

Разбира се, компанията на Мъск и преди е записвала значителни спадове — и след това се е възстановявала до нови върхове. От средата на февруари до средата на март миналата година тя изтри половината си пазарна капитализация. А в първите две седмици на септември падна с 34%. Спадът, причинен от твърде високата оценка и разпродажбата на пазара на облигации, изтри общо $1,6 трлн. от технологичните акции в САЩ. В петък Nasdaq 100 се изкачи с 1,6%, но все пак завърши седмицата с почти 2% надолу, записвайки най-дългия период на спад от септември. Въпреки поевтиняването, оценките на технологичните компании все още са над средните им нива. Съотношението на цена към печалба за Nasdaq 100 е около 27 пъти — далеч над средното ниво за последните пет години от 21.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банг-банг

    51 20 Отговор
    Ще се срине и още. Тоя много си повярва, май...

    Коментиран от #6, #16

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    41 11 Отговор
    За малко да се разплача,
    но успях да се съвзема... до следващия път...
  • 3 Некрон

    55 18 Отговор
    Прехвалена фирма, на тесла колите невървят а хората ги искат , ракети им за пентагона се взривяват всяка седмица а вие ги хвалите че са по добри от руските

    Коментиран от #26

  • 4 Патето яки

    29 8 Отговор
    Тъпа тесла.
  • 5 KENEPHBG

    20 49 Отговор
    Парите са за харчене. Ще строи още Megafactories, и зарядните ще станат повече от бензиностанциите в Белия Свят. А вие си пърпорите с двайсегодишните запъртъци от моргите на Европа. Kenephi смръдливи!

    Коментиран от #10

  • 6 Гочито

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Банг-банг":

    Не се казва “май”, казва се “гачи”: Ногу си повярва тоо, гачи.
  • 7 Рено ентусиаст

    6 14 Отговор
    Откога разправям че Рено са лидерът в Автомобилостроенето.

    Коментиран от #13

  • 8 Гост

    30 6 Отговор
    Балонът все някога се пука.
  • 9 ФЕН

    37 9 Отговор
    Поредната мушенгия на едрия капитал !!! Нали не мислите ,че те са загубили пари....не малките вложители ги занулиха !!! Тези дето се полъгаха на Уникалния ръстеж за 3-4 мес. и купиха акци на сляпо и след 6 мес. трес брадвата ....А парите са изтекли към новите проекти я за ракети я за каруца или ваксинка....И малкия човек си плаща за новите занимани на шепата лумпели .Конкретно за Теслара проверете си от колко компани е гонен заради измами и мушенги ....и че проека му за тесла е откраднат .....и т.н. А пък измамата с Биткойна те първа ще се изроди опита се итамда окраде парите на хората ....

    Коментиран от #36

  • 10 Гост

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "KENEPHBG":

    Ако построи толкова зарядни, колкото са нужни за нормални курсове с електромобили на всички хора с коли, зарядните ще са повече от дърветата. Здрасти екологична катастрофа.

    Коментиран от #18

  • 11 омъскаряване

    27 7 Отговор
    Борсаджии, наиграхте се, а ? Xаха ! Дyхайте сега да надуете следващия балон на "свети" Илон ! Хаха !

    Коментиран от #20

  • 12 Гост

    13 6 Отговор
    Къде го оня гост? Да не е хукнал да подпира акциите?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Реалист

    6 4 Отговор
    Даже скоро дъщерята Дачия ще задмине Рено, ще ще. Особено в България
  • 15 един от многото

    8 7 Отговор
    Как се срина мъжката , на теслата дръжката. Б българия си имаме и песен за прословутата Тесла!
  • 16 Знаещ

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Банг-банг":

    Фърчилата не могат да летят ,такава е Борсата ?
    А и Путин ,не е луд за връзване ?
    Няма да мине много време,
    и може да стане, някой "Крюгер- бомба"?
  • 17 Ооо

    11 5 Отговор
    Сега ако Илон си продаде биткойните и него ще срине!
  • 18 ЕС ис дед

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Не само. Например в ЕС да зареждаш от тяхната изградена мрежа излиза по-скъпо от бензина!? Е какъв е стимула? Как ток вкъщи струва 15 Ст. МВ/ч а на зарядните 80 цента!

    Коментиран от #19

  • 19 Димов

    17 5 Отговор

    До коментар #18 от "ЕС ис дед":

    Цената на тока от зарядни станции ще расте пропорционално с нарастването на % електромобили в света.
  • 20 Димов

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "омъскаряване":

    Следващият балон вече е измислен.
  • 21 Ахххаа

    14 7 Отговор
    Нямам никакво намерение да си купувам Теслѝ. Отвратителни коли, американски и при това все едно е конструктор лего! Скоро ще инкасира още по-големи загуби. Интересът към таратайките му ще изчезне когато всички евро концерни пуснат сносни електрички! А и къде в БГ може да се осъществи гаранциозен сервиз? Ахахахах
  • 22 Петко

    14 4 Отговор
    Докога ще ни занимават с този балон? Да фалира и да приключва.
  • 23 1234

    18 5 Отговор
    Никоя др компания не може да съществува 15 г на загуба. Тесла я държат жива цру. Целта е постигната, Петрола поевтиня, удариха Русия трайно, като наложиха смяна технологията на МПС на целия свят. Същевременно удариха и трите немски автоконцерна с дизелгейт с тестове на уж случайни журналисти. Всичко беше в синхрон и резултата е на лице. Фосилните горива отпадат като перспектива. Тесла изпълни задачата си, в един момент ще я фалират или др ше я купи 15 г поведението на тази фирма няма нишо общо с пазарното. Задкулисието прозира отвсякъде

    Коментиран от #25, #32

  • 24 Хихи

    3 6 Отговор
    По принцип, всички акции вървят нагоре и надолу,както и акциите на Тесла! Макар, че на Тесла вървят повече нагоре от колкото надолу! Акциите паднаха, заради повишаването на световните лихви и акциите с най-добра печалба по принцип се продават първи! Така се получава и сега! Така, че ако паднат още малко и трябва да се влиза!

    Коментиран от #30

  • 25 Хихи

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "1234":

    Кой петрол поевтиня? Влез да видиш, колко е! За последната седмица скочи с няколко процента и днес сутринта беше над 70 долара, курс който не е бил от май 2019! Очаквайте скоро, СКАЧАНЕ НА ЦЕНАТА НА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нафарфорий

    15 0 Отговор
    Всички крепят цирковете на тоя палячо, който освен поверените му от НАСА разработки на ракети, винаги застава начело на съществуващи фирми и идеи (вж теслата и пейпал), не е измислил абсолютно нищо сам, освен лунатизмите за хора на марс, а ракетите му летят макс на 300км от Земята до МКС, последната се приземи успешно и гръмна на .. 10км височина. Иначе колониите на Марс чакат уфсете да снесат, рейтинга и акцииите са нагоре, като има уфсе, ще има и кланици...
  • 28 Алфа Вълкът

    8 0 Отговор
    Някой някога виждал ли е тези пари? Да ти (ера на капитализацията, аз признавам само парите в чекмеджето!
  • 29 анджак

    2 3 Отговор
    Тук се оформя нещо като колективен оргазъм. На тъпаците.
  • 30 Turbo

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хихи":

    Нали акциите на Тесла щяха да вървят само нагоре?Какво стана с пазарната капитализация,тесльо? Най-скъпата компания бля бля бля.Цената на нефта беше над 100 $,била е и 30 $ , ако си спомняш.
  • 31 64$8

    7 0 Отговор
    Според мен постоянно правят някакви борсови спекулации. Не че разбирам, но такива амплитуди не може да са нормални.
  • 32 Удариха

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "1234":

    Русия с голо дупе по мъ...те. Голямо удряне няма що. От 2014г. Русия живее със санкцийте на САЩ и западнала Еврогейропа и върви нагоре и изпреварва в много ключови отрасли,като успя да си затвори икономиката и да се направи самодостатъчна,което никой не е постигал,а вие говорите за удряне. Руснаците казват,благодарим за санкцийте на запада,че така се отвориха много работни места и безработицата намаля чувствително,а производствата които бяха забравени от миналото на СССР се възстановиха и увеличиха. На руснаците вместо да им извадят очите с тези санкции им изписаха вежди. А,Мъск с неговите ракети е тръгнал по пътя по който руснаците са минали преди повече от 60 години,а този пропуск трудно се наваксва.

    Коментиран от #37

  • 33 Turbo

    6 0 Отговор
    Къде е "норвежеца" да ни обясни за пазарната капитализация.Акции ли продава.Теслъта ли зарежда под навеса с лунни фотоволтаични панели.

    Коментиран от #41

  • 34 sociolog

    3 0 Отговор
    удари теслата
    за вярващите бааалъци
    когато им говорех се пеняха
    сега ще ги удари и втори път теслата
    защото балъкка се удря докато може
  • 35 Баце

    5 0 Отговор
    Няма нищо страшно, просто едни шарлатани пишат по електронните табла едни числа, според това кого искат да изпържат. Днес едно утре друго, а един мармот ........
  • 36 Благодаря!

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ФЕН":

    Изключително ерудиран коментар. Личи си, че е писан от високообразован човек!
  • 37 бодак

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Удариха":

    За руснаците -- това, което не ги убива, ги прави по силни.
    Това нещо така и не вдянаха на Запад.
  • 38 ДОКО

    2 0 Отговор
    МЪСК ПРАИШ МНОГО СКЪПИ КОЛИ ЯВНО РАЗЧИТАШ НА КЛИЕНТЕЛА ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ И СИЕ..АМИ НИЕ..

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Странна работа

    0 0 Отговор
    В тоя сайт обикновенно има 2-3-ма теслари-електроджендъри,ама сега гледам няма нито един фен на "великият" мъск!? Що така бе тесларче...?..а да,какво се счупи единствената ипотека,т.е. на теслата дръжката🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 41 домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Turbo":

    Тук е,тук е "норвежеца,"няма къде да избяга. Чете,но не отговаря пост#5 е негов.