Last news in Fakti

8 Март, 2021 15:18 2 929 13

Афера с маски разтърсва партиите в Германия преди регионални избори

  • германия-
  • коронавирус-
  • маска-
  • пандемия-
  • маркус зьодер

Лидери на ХДС казват, че не могат да изключат възможността за разкриване на още случаи, свързани със скандала

Афера с маски разтърсва партиите в Германия преди регионални избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Скандал, свързан с предполагаеми печалби, които са извлекли двама депутати от продажбата на маски при пандемията от коронавирус, разтърсва основните партии в Германия преди важни регионални избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Т.нар. "афера с маски" доведе до напускането на двама консервативни депутати от управляващия блок.

Николас Льобел от Християндемократическия съюз (ХДС) каза, че до август ще се откаже от парламентарния си мандат и няма повече да се кандидатира за депутат. Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз (ХСС) заяви, че би искал да продължи да бъде депутат до края на сегашния мандат на парламента. През септември се очакват национални избори в Германия.

Двамата са обвинени, че са получили шестцифрени суми за това, че са съдействали за договаряне на споразумения за предпазни маски. Льобел потвърди миналата седмица, че е участвал във фирми, занимавали се с маски.

Скандалът се превърна в гореща тема преди регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц в неделя. Консервативният блок на ХДС/ХСС също така се стреми нищо да не навреди на шансовете му за спечелване на националните избори през септември.

Лидери на ХДС казват, че не могат да изключат възможността за разкриване на още случаи, свързани с аферата.

Лидерът на ХДС и евентуален бъдещ канцлер Маркус Зьодер призова двамата политици, замесени в скандала, да се откажат от парламентарните си мандати колкото се може по-скоро. Той също така заяви, че би било правилно те да върнат или да дарят парите, които са спечелили.

В дебатите се намесиха и други партийни лидери. Кристиян Линднер, който оглавява свободните демократи, призова за специална разследваща комисия по случая.

Според съпредседателя на Зелените Роберт Хабек скандалът показва, че има "структурен и системен проблем" в блока на ХДС/ХСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Оранжеви маски в торбичка БИЛЛА.

    Коментиран от #7

  • 2 Пурко

    23 1 Отговор
    Сега Разбрахте ли Вече защо има Ковид Криза и Защо Овцете сме о Кошарите!?! Това е само началото и естествено няма да се разкрият всички далавери с медицински продукти и оборудване докато ние си блеем кротко и послушно пред телевизора в къщи на дивана!
  • 3 Vov

    8 2 Отговор
    А у нас сестрата на Тиквун и зет му първи в класацията. С тестовете за училищата нещо се препънаха, но иначе са много напред.
  • 4 ****

    19 0 Отговор
    Тези не си играят като наще кокошкари,играят на едро,на шестцифренна сума,навсякъде са едни и същи крадците по света,разлика няма.

    Коментиран от #9

  • 5 наоми

    6 0 Отговор
    Пак питам за една приятелка в тютюнево и с черна огърлица:Кога в Германия ще имахайл?!
  • 6 ИнтересУправ

    9 0 Отговор
    Да не се окаже, че за по-кратко са внесени и през България - лидер в партньорството с Германия още от преди световните войни. Не за друго, защото тук просто е по-нисък данъка и има логика и далаверата да е направена, че минават нещата от тук. Лошото в подобни немски новини е, че ги потулват за 2 седмици и после никой няма и да разбере какво се е случило. Там нещата са доста непрозрачни, но явно в "развитите" демокрации е нормално всичко да се прави скришно и винаги в интерес на управляващия.
  • 7 Да да

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На мая маските🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Да бе на Мая,а ГЕРБ печели.
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Защо си мислиш, че нашите са по-назад ⁉️
  • 10 НеДа

    3 0 Отговор
    Във Финландия депутат направи 10 000 000 от далавера с маски. Как мислите той дали ще позволи цялата Корона истерия да свърши?
  • 11 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме на всички за тези с уредите където сменят всички съседи на румен йорданов. румен няма никаква вина също сменят и полиция и др. хора товае безобразие тези диваци сменят хората с мозачни исулти и инфаркти незабавно дасе заловът тези попърканци. това неможе дасе [търпи ]
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    0 0 Отговор
    А тук Боко най-официално отвори шивашки цехове за маски миналата година и продава тестовете, които ги правят иначе гратис в целия свят 🤭🤭 Няма лошо, това ни беше от полза, дори да не го разбирате някои.
  • 13 Анонимен

    0 0 Отговор
    И в Италия имаше скандал още към 10 януари с маски внос на тънка цена от Китай през офшорка надута леко!