Last news in Fakti

8 Март, 2021 17:33 3 731 51

ЕАЛ: Спешното разрешаване на ваксината "Спутник V" е игра на руска рулетка!

  • спутник v-
  • ваксина-
  • коронавирус

Редица страни от ЕС стават нетърпеливи от процедурата за одобрение на ваксини от съюза, която смятат за прекалено мудна и се ориентират към все още неодобрени ваксини

ЕАЛ: Спешното разрешаване на ваксината "Спутник V" е игра на руска рулетка! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителка на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) посъветва страните от ЕС да не дават спешно разрешение на ваксината срещу новия коронавирус "Спутник V", като заяви, че засега няма достатъчно данни за ваксинираните с нея, предаде Франс прес.

"Това си е малко като руска рулетка", каза председателката на управителния съвет на ЕАЛ Криста Виртхумер-Хохе снощи в отговор на въпрос от австрийската телевизия О Ер Еф докато зачестяват контактите между австрийското правителство и Москва.

"Имаме нужда от документи, които можем да проучим. Засега нямаме данни за страничните въздействия при ваксинираните. Намираме се в непозната ситуация и затова настоятелно съветвам да не се издава национално разрешение по спешност", каза тя.

Миналата седмица ЕАЛ започна да разглежда "Спутник V" за евентуално ползване в ЕС. След това съобщение руските власти заявиха, че са готови да доставят ваксини за 50 милиона европейци от юни.

"В бъдеще може и да имаме "Спутник V" на нашия пазар, но това ще стане, след като проучим необходимите данни въз основа на европейските норми за контрол на качество и ефикасност", заяви представителката на ЕАЛ.

Редица страни от ЕС стават нетърпеливи от процедурата за одобрение на ваксини от съюза, която смятат за прекалено мудна, и се ориентират към все още неодобрени ваксини, като Унгария, която от миналия месец започна да използва руската ваксина, отбелязва АФП.

Поръчки за "Спутник V" направиха също Чехия и Словакия.

В края на февруари австрийският канцлер Себастиан Курц спомена в разговор с руския президент Владимир Путин възможността за доставки на "Спутник V" за Австрия, като заяви, че ваксините не трябва да са предмет на геополитически битки.

Курц все пак увери, че ще изчака одобрението на ЕАЛ преди тази ваксина да се ползва в Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    101 6 Отговор
    А пък тези от пфайзер са на американски покер
  • 2 Ивайло

    105 5 Отговор
    Стига глупости, целия свят разбра, че руската ваксина е добра, ама нашите продажници дават пари само на американците, явно пак са играли комисионните
  • 3 Rado

    11 87 Отговор
    Един русофил иска незабавно разрешение без информация, той дори би се боцнал и с новичок щом е руско.

    Коментиран от #18

  • 4 123

    80 2 Отговор
    Нашите куоуватот Астра зенека защото птедставителят им за България е майката на евродепутатката от герб. Няма такива продажници просто
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    64 1 Отговор
    Тя поне наистина е руска! А с другите ваксини си е като руска рулетка, ама със пистолет ! / който разбира разликата/

    Коментиран от #27

  • 6 Хахаха..

    52 1 Отговор
    А спешната мобилизация за ваксиниране каква рулетка е?
  • 7 Майна

    58 0 Отговор
    МИ КАКЪВ КОНРОЛ ИМАТЕ ЗА ДРУГИТЕ...НИТО СПАЗИХА КЛИНИЧЕН СРОК..А ТЕ СА ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪЗДАДЕНИ..,ЯСНО...ЗАТОВА ПОДПИСВАТ ,,НЕИНФОРМИРАНО,, СЪГЛАСИЕ..,НАИВНИЦИТЕ, КОИТО МИСЛЯТ ,ЧЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ЗДРАВЕТО СИ

    Коментиран от #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Щот на джонсьн и джонсьн дет я пуснаха

    50 1 Отговор
    Отникьде е мнооооого проверена...
  • 10 Благодаря

    3 71 Отговор
    Рашките аспирин не са произвели та ваксина за русофили

    Коментиран от #19, #20, #45

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хахаха

    46 2 Отговор
    Англо саксите и гейевропейците треперят от Русия. Много бой са яли от нея, много ги е страх.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Я па тоя

    44 0 Отговор

    До коментар #8 от "Европеец":

    Ами то първо по тая логика от майка ти баща ти ти трябва да почнеш, бе умник и който се сетиш около теб и ти самия и половин Европа е ваксинирана с руски ваксини от деца, те затова я търсят пак:) А тези от Астра Зенека дето договор подписаха с руснаците от Гамалея какво да ги правят:))), още повече, че и Путин ги поздрави за договора:) А ти що не спреш да пишеш глупости тук като тока ти е от руски реактори, тецове и т. н.
  • 16 Втория с Коня

    31 0 Отговор
    Тази Хохе защо не каже колко вече хора да ваксинирани с руските ваксини? Стига дрънчене на кухо от Европа, и разни лелки на заплата. Аман от вас и мъдростта / мудността Ви, докато умират хора и болниците са пълни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДА ЖИВЕЕ

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Благодаря":

    СПЪТНИК ⛪⛪⛪⛪⛪⛪😢😢😢😢⛪⛪⛪⛪
  • 20 ДА ЖИВЕЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Благодаря":

    СПЪТНИК ⛪⛪⛪⛪⛪⛪😢😢😢😢⛪⛪⛪⛪
  • 21 наглите

    24 0 Отговор
    докога ще слушаме тези бе,се се месят и то за техните интереси,китай и руснаците се ваксинираха вече почти всички със този спутник,и пак ще са винаги една крачка пред всички,а ние с тия доставки дето чакаме,народа ще измре от старост докато сколасат за ваксина.
  • 22 очевидно

    28 1 Отговор
    западняците мразят руснаците, а и другите източно европейци, на генетично ниво. Те по-скоро биха оставили европейците да умрът отколкото да дадат пари на руснаците за ваксини. Освен в краен случай, когато няма друга алтернатива.

    Коментиран от #34

  • 23 Хупман

    1 32 Отговор
    А защо всички отиват да играят американски покер, а червените боклуци продават зооваксината си само на индианците от горното течение на Ориноко. Ама там "Съюза на смиите боа" стачкува, понеже след ваксинациите индианците не ставали и за ядене. Сега сериозно. Руснаците винаги в стремежа си да са първи, нанасяха непоправими щети на хора, природа, наука. Така беше със всички технически открития, при които бяха уж първи, включително и в космоса. Държавната и партийна намеса в производството и превръщането му в политически лост, им играе лоши шеги години на ред. Издухаха първи на пазара една ваксина, която поправят в движение, но не допускат контрол върху резултатите от изпитванията, както и върху условията във фармацефтичните си предприятия, където се произвежда. Те, заради интересите си като бивша завехнала имперска сила, са готови да жертват милиони чужди и свои животи. Като изключим страните отг Южна Америка, няколко диви страни в Африка и Азия най ниска цена има човешкия живот в това, което остана от СССР ( спомнете си пируетите окорло "Курск") Точно за тази "руска рулетка" това става дума в заглавието. ЕС и USA има традиции в регистрациите на продукти за хуманната медицина и много добре знаят, че ще ги гледат под лупа от всякъде. И технологично са много по-добре. При руснаците има тотален глад за ваксина, независимо от кой номер руска. Богаташите си внасят китайска. Те, руснаците нямат производствения капацитет, но за пустия имидж са петимни да продават

    Коментиран от #25, #29

  • 24 Лайка

    24 0 Отговор
    За вас и с това мислене няма да стигнете до никъде. Не искам Европейски еничар да ми забранява каква ваксина да си бия и аз и моето семейството. Защо не помогнете на Чехия и на Словакия?
  • 25 Шайка

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хупман":

    От много глупости, не каза нищо. Или си на апчета или на друго. Пиши по темата ако има какво да кажеш.
  • 26 123

    21 0 Отговор
    Ами боцкайте се от другите тогава! :) Ненапразно медицински сестри в Австрия започнаха да умират само от миризмата на "проучените" ваксини! :) Е! Сега щяло да има изследване и съм сигурен, че то ще покаже, че смъртния случай е в резултат на преяждане! :)
  • 27 Втория с Коня

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Е тука Уе си прав. Но Европа си играе с рулетка с нас. На тях не им дреме.
  • 28 Петров

    18 1 Отговор
    Тя и менделеевата таблица е измислена от каубоите, и променливия ток, и ракетите и компютъра, той и Айнщаин е американец, ама много наши момчета и това не знаят. Не знаят и много, много други неща, просто защото са слепи от злоба. Учете турския език бе хора, на него трябваше да плещите сега, че и да тичате подир овцете, щото за друго не ставате.
  • 29 Браво, бе

    17 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хупман":

    Само дето тези от Оксфорд с руската Гамалея подписаха договор не с Джонстън и Джонстън примерно, от русофилия ще да е според твоите съждения :))

    Коментиран от #42

  • 30 Румен Коремното

    5 18 Отговор
    Орки мои, виждам вече сте на амбразурата! Другарят Путин ще остане доволен от големите ви и грапави езици!😂
  • 31 Админ

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Селски, престани с тези големи букви. На село само печатно ли пишете?
  • 32 Нане

    2 0 Отговор
    тъй както върви един град над 60 000 калпака желаещите ще се ваксинират след 3 петилетки сичко е ала бала
  • 33 Ииии

    12 1 Отговор
    Аха значи астра зенека и фризер - може да се одобрят спешно.
    Ако обаче е руска всксина - не може, щото не е добре изпитана :)
  • 34 Чан Кайшъ

    2 13 Отговор

    До коментар #22 от "очевидно":

    В две поредни изречия си противоречиш два пъти. Това се получава подсъзнателно, когато човек не е уверен в изявлението си. Хем ще умрат и няма да ползват руска ваксина / и правилно / хем ще я ползват в "... краен случай, когато няма друга алтернатива...." Кога е този краен случай ? Може, ако ватенките нагазят да "освобождават" отново Европа и решат, че трябва да понамалят популацията от мразещи ги по рождение хора. И те ще ги заобичат по дефолт. Чакай. Така са си постлали руснаците през годините. Един съсед нямат, който да прелива от любов към тях. И си го знаят. Знаят си и защо.

    Коментиран от #38

  • 35 Хайде цъкнете

    9 2 Отговор
    в чичко Гугъл.Разровете се и вижте,кой е представител на Астрата в България,и коя е рожбата и.Подсказка: Рожбичката е еуро депотатака.С една,чисто българска фамилия.А вие лапайте трици,който ви ги пробутват за чисто брашно.Дреме им на руснаците,дали ще купуват в ЕС.Имат си предостатъчно голям пазар.Южна Америка,Африка,част от Европа.Само за техните нужди ,ако ще да работят денонощно,пак не могат да задоволят пазара им.А вие- отворените с Астрата.И с вами Бог! Да не стане след 4-5 години,да се чудим защо мрете като винарки.Но бъдете сигурни в едно: няма да е от корона! В никакъв случай.

    Коментиран от #46

  • 36 CoV TV

    8 1 Отговор
    Италианска фирма с договор за производство на „Спутник V”
  • 37 Емил

    1 10 Отговор
    като знам какво им е другото производство, никога не бих взел руско лекарство! С "великия" им новичок все издънки стават - един човек не могат да утрепят като хората, а камо ли да излекуват!

    Коментиран от #39

  • 38 до Чан Кайшъ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чан Кайшъ":

    Няма противоречие. Не ми се искаше надълго да обясняват, тъй като се надявам, че интелигентните хора разбират от две думи за какво става въпрос. Под краен случай имам предвид когато икономическия интерес диктува на тези които вземат решение, пример, газ, петрол и др., макар на пръв поглед да изглежда че се прави в интерес на широкия потребител. Нека не си губим времето в елементарни обяснения. Намери си някой с твоя ръст да спориш. Иначе, бъди здрав и да дочакаш да докато дойдат ваксините, които ти харесват.
  • 39 Ха ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "Емил":

    То се вижда, че много змаеш:)), особено като се има предвид, че и родителите ти и ти и кой се сетиш не само в бг ами в половин Европа са 90 процента валсинирани с руски ваксини от бебета още:), това го знаят тези от Оксфорд затова явно подписаха договор с руската Гамалея, от Наса пък летят на руски кораби и купуват руски космически двигатели последните 11г,иначе не знам какво знаят:)) Ти обаче знаеш, че пишеш глупостите си тук с ток пак от реактори, а и тецове пак руско производство, но явно често го забравяш:))

    Коментиран от #43

  • 40 стоян георгиев

    1 10 Отговор
    дори в русия нещат да се ваксинират с руска ваксина и чакат да им доиде реда за американска или европеиска.тук обаче соцносталгиците щели да се ваксинират със спутник.дрогари за да ви повярваме помолете нинова да ви организира васинация в сърбия.като ви поникне после третото зърно на гърдите лесно ще се различаваме ,а и лесно ще ви номинират за орден ленин!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хупман

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Браво, бе":

    А, сега отвори пресата и прочети какво излезе от подписания догово. Едно голямо нищо. Поиграха си на ... хайде ти дай пръв... и до там. Пфайзер са частна фирма. А Гамалея както я пишеш е "Национальный исследовательский центр эпидемиологии и микробиологии имени Н. Ф. Гамалеи" , а преди 2017 г. Федеральный научно-исследовательский центр эпидемиологии и микробиологии имени почётного академика Н. Ф. Гамалеи (ФНИЦЭМ им. Н. Ф. Гамалеи) путём присоединения Научно-исследовательского института вирусологии имени Д. И. Ивановского. Забравили са да добавят на края и клон на КГБ или ФСБ. Пишеш глупости момче, но то е защото си млад, а днес младите в 80 % са расли в саксия. Е, в тая сяксия са слушали несвързаните брътвежи на баба - комунистка, оличена в неморални "връзки" с пиян освободител от Червената воняща армия но вече запознала се с тъпия английски буржоа Паркинсон.
  • 43 лъжецоубиец

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха":

    Хайде сега си прочети бозата, която си написал и ми намери едно вярно изречение. Естественно, че вместо да си паля колата и да горя бензин ще ползвам магарето на руснака съсед , при това и вмирисан комунист.
  • 44 луд Ленин

    1 5 Отговор
    Аз мисля, че всички русофили за наказание трябва да ги ваксинират с доработките на"Спутник". Който не ще - в Сибир. А тия, дета са си я били зооваксината , след като им порастнат рога и копита, да ги продават в зоопарковете на Северна Америка и Европа. Там да им слагат на вратовете табелки "I am a smelly Russian cattle ".
  • 45 Радефатмак

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Благодаря":

    Имам приятели - членове на кооператив /бизнес / в Санкт Петербург /бившия Ленинград /. Живеят на баровската Набережная. Специално ми писаха с молба да им намеря ваксина, по възможност векторна - по две дози. В РФ има абсолютен недостиг на руска ваксина. Тези с възможности си внасят китайска, но тя е много зле. Понеже няма пазар на европейски ваксини, се мъчат да си доставят по втория начин. Тези, с много пари, имат и имоти из Европа. Покрай тях минават в местните / в ЕС / ваксинационни програми. Самите руснаци не си искат ваксините нашите комунисти искат да им се подмажат и да бастисат сума русофили у нас. Пък защо да не остави русофилите да се ваксинират с руския боклук. И без това са много, тъкмо ще понамалеят. Интересно ми е колко руски отрепки у нас, биха се осмелили да се ваксинират със "Спутник" и душите им директно да минат в орбита.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    освен НАТО май и друг е в ,,....мозъчна смърт,, както каза Макрон....
  • 49 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    НЕ разбирам проблема!!!Нали подписваме ,,информирано СЪГЛАСИЕ,,,....Що го подписваме?
  • 50 Георги

    4 0 Отговор
    Не съм привърженик на ваксинирането но е факт че много страни които са извън ЕС използват ръската и китайската ваксина и вече се връщат към нормалният ритъм на живот.А ние тук ваксинираме по един жилищен блок хора на ден затваряме заведения и се чудим как да уморим вече умореният бизнес-защото така им нареждат.Факт е че много хора починаха дали от вируса или не или ненавременна лекарска помощ-не съм запознат и не мога да коментирам.Писна ми от тези вируси ,маски и т.н.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.