Last news in Fakti

8 Март, 2021 21:50 1 597 20

Осигурете равно заплащане на жените в Европа

  • европа-
  • работа-
  • жени

Призив от Урсула фон дер Лайен

Осигурете равно заплащане на жените в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Трудът на жените в ЕС се заплаща по-ниско от този на мъжете. Това обяви европейският председател Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ди Велт.

Прелага се директива за прозрачност на заплащането. Тя е изградена на два принципа.

Идеята е, че една и съща работа, заслужава еднакво заплащане. За това е необходима прозрачност.

Смята се, че жените получават средно по четиринадесет процента по-малко. Дамите трябва да имат правото да се борят за еднакво отношение от своите работодатели.

Работи се по правни промени по темата. Европейските страни се призовават да действат по въпроса.

Проучват се варианти за промени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    24 1 Отговор
    в смисъл? никой не ги е спрял да се развиват, това че толкова си могат - си е техен проблем. Ние , които нямаме вагини, ни е доста по трудно да правим кариера...
  • 2 За мотиката

    17 0 Отговор
    Пак глупости. Нееее равно заплащане само на жените а на всички хора в този глупав съюз...
  • 3 провинциалист от провинция Тракия

    14 0 Отговор
    И аз искам равно заплащане, ама в БГ-то плащат най-малко...
  • 4 КОТарАК

    19 0 Отговор
    откакто жените се еманципираха , раждаемостта белите държави драстично намалява
  • 5 Бойкo

    20 0 Отговор
    Не е баш така: на една проститутка й се плаща повече от на едно жиголо !
  • 6 Бля бля..

    14 0 Отговор
    Мога ли да ида при бригадира си и да му кажа-искам равна с твоята заплата? А той ще ми каже-работи колкото мен и заплатите ни ще се изравнят.Ще му кажа,не мога колкото теб,а той ще отвърне - щом те можеш,млъквай и не ми се прави на отворен,бачкай..
  • 7 Знайко

    19 0 Отговор
    Да има проблем при заплащанито на мъже и жени. Има обаче много по-голям проблем в заплащането на труда на бедните и богатите. Дали е справедливо една манекенка да взима 200 000 евро за един ден фото сесия. Един популярен спортист да взима 1 милион евро за двудневно заснемане на рекламен клип. Европейския председател Урсула фон дер Лайен да взима 1000 евро за една 10 минутна конференция пълна празни приказки и куп безсмислени срещи изпълващи "работния и ден". И в същото време една чистачка в училище да взима 20 евро за един ден чистене на училището.
  • 8 Гошо

    12 0 Отговор
    Еш па таа, ами работете като мъжете и ще ви се плаща! Аз лично познавам двама пича които си назначиха любовниците във фирмите хем да ги контролират хем да са им под ръка! Едната секретарка другата PR по цял ден кафенца, цигари ама и добри заплати за никаква работа, е ще врътне някой кавал, нещо командировка с консумация....
  • 9 нашия

    12 1 Отговор
    фон дер лайнен -много сте назад бе преди 40 години в България заплатите бяха равни и не подлежеше на коментар ....никой не си мислеше ,че може да е по друг начин....мног назад сте другари отЕС
  • 10 Копаем дупки с една дама

    13 0 Отговор
    Аз изкопах 7,тя 2,получихме си парите,тя намери НПО и пожела да получава колкото мен,щото била дама..
  • 11 Гост

    10 1 Отговор
    Ако заплащането за една работа е еднакво за мъже и жени, никой работодател няма да наема жени.
  • 12 РЕАЛИСТ

    11 0 Отговор
    Жените искат равно заплащане, но не искат да полагат равен труд с мъжете. Ако работата е тежка, веднага викат" Ама аз съм жена". В полицията се,скатават от опасност, в пожарната, не искат да влизат в огъня, а в армията , не им се воюва.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Русенец

    3 0 Отговор
    Нали се сещате, че подобни искания ще доведат само до по-голямо задълбочаване на дискриминацията? За определени длъжности ще има обявени такива изисквания, че никоя жена няма да може да ги покрие. Например: търсят се мениджъри. Да правят по 40 лицеви упори. Да фикаят прави. Да имат ниво на тестостерон над 10 pg/mL. Хайде дами, действайте! Ама после сами се сърдете на себе си.
  • 15 О Боже

    8 0 Отговор
    Когато жената отиде на строежа да мъкне цемент и бетон цял ден,НАРАВНО с мъжете,или когато смени съединител на камион,или ресьор,НАРАВНО с мъжете,тогава да и й направят заплащането РАВНО с това на мъжете.Има си мъжка и женска работа,има мъжки пол и женски пол,единия е по силен физически,а другия по-слаб и това всичко е благодарение на МАЙКАТА ПРИРОДА,а който върви срещу нея,нищо добро не го очаква.А такива като урсула фон дер лаЙнен и нанси пелоси,са божие наказание и чиста проба съвременни вещици!
  • 16 БРЮКСЕЛ

    5 0 Отговор
    Просто искат а и ще пробутат Инстамбулската конвенция
  • 17 Равенство няма

    3 0 Отговор
    Тия пак бъркат равноправие и уравниловка. За същата работа, се дава равно заплащане. Къде са данните че жените вършат същата работа като мъжете? Примерно в силовите професии може ли една жена да работи "наравно" с мъжете? Все вряскат за равноправие но после мъжете да им отваряли вратите, да им ремонтирали къщата, и да им пренасят тежкия багаж. Айде стига с това лицемерие.
  • 18 един от многото

    3 0 Отговор
    Ще стане когато осигурите равно заплащане на всички трудещи се в ЕС.
  • 19 курдо коленку

    0 0 Отговор
    то в бг то некомерсиални жени няма не им ли стига че импотентни бизнисмини ги качиха в най-скъпите возила
  • 20 cpv

    0 0 Отговор
    Искате равно заплащане за жените,а защо мъжете се пенсионират по-късно!Все известно е,че мъжете живеят по-малко от жените!
Новини по държави: