10 Март, 2021 11:33 4 757 10

Тревога в Румъния! Опасност за скиорите заради мечка по пистите (ВИДЕО)

  • румъния-
  • ски-
  • мечка

Според експерти възможните решения са ограждане на пистите или преместване на животното

Тревога в Румъния! Опасност за скиорите заради мечка по пистите (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мечки се появяват на ски пистите в румънския курорт Предял, опасността дебне на всяка крачка, "може да се случи катастрофа", пише днес румънският вестник "Евениментул зилей".

Министърът на околната среда Танжош Барна призна, че ситуацията с появата на мечки по пистите в Предял представлява истинска опасност за туристите. Според него едно от възможните решения е ограждане на пистите или в най-лошия случай - преместване на животните. Министърът коментира клип в социалните мрежи, на който се вижда една мечка на писта в Предял в близост до група скиори. Ски инструктор опитва да прогони мечката, животното тича след него, след което се оттегля в гората, предава БТА.

В. "Адевърул" дава повече подробности около тази случка. "Безумна смелост", посочва изданието и разказва как ски инструкторът "си е поиграл" с мечката, за да спаси скиорите. Докато водел ски урок, Адриан Стойка забелязал мечката по средата на пистата, както и скиори, които не знаели какво да правят. Той събрал хората на група и ги накарал да вдигат врява с надеждата да я уплашат. Скиорите обаче реагирали плахо и животното останало на пистата, тичайки напред-назад, очевидно играейки си. Тогава Адриан Стойка се отделил от групата и започнал да се спуска бързо по пистата, предупреждавайки и други скиори за опасността. Мечката тръгнала след него, но след известно време се оттеглила в гората. Цялата случка е заснета, а клипът е качен във фейсбук, пише "Адевърул".

Спасителят Клаудиу Василеску заяви, че действията на ски инструктора са били възможно най-правилните в тази ситуация. "Макар да изглежда, че си играе, мечката не прави това. То е като игра на котка и мишка. Не е шега, мечката търси храна. Може да поиграе и после да нападне", каза спасителят. Според него мечката, заснета на клипа, е около петгодишен екземпляр. Спасителят посъветва скиорите, ако попаднат в подобна ситуация, да не бягат, да се съберат в група и да вдигат шум.

Министърът на околната среда Танжош Барна коментира случилото се в Предял по телевизия Диджи 24, пише "Евениментул зилей". Той нарече ски инструктора "герой".

"Едно нещо е сигурно: за съжаление, все по-често се сблъскваме с подобни ситуации. Това е изключително опасно", посочи Барна. "На пръв поглед е забавно, но може да се случи катастрофа", предупреди той. Министърът каза, че в планинските зони, където има големи популации от мечки, всяка година стават нападения и хора се озовават в болници, в критично състояние понякога. "Стават и трагедии, губят се човешки животи, опасността е все по-голяма", посочи Барна.

Според него възможните решения са ограждане на пистите или преместване на животното. Министърът обаче предупреди, че това означава преместване на опасността на друго място. Той призна, че министерството на околната среда не е направило нищо за разрешаването на този проблем през последните години.

"Дори не е направена количествена оценка на популацията от мечки, не е приложена нито една мярка за защита на хабитата им, за осигуряване на зони на спокойствие, така че мечките да спрат да идват от гората към селата и земеделските зони. Не бе спрян моторизираният туризъм в гората, АТВ-та, джипове, разходки с всякакви всъдеходни машини, включително в защитени зони", отбеляза министърът на околната среда.

"Не можем да елиминираме човека от гората и не можем да забраним туризма или събирането на горски плодове, но трябва да се създаде баланс", заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечката Кьовеши

    15 3 Отговор
    Скиорите са хърби не са вкусни, обаче има едни дет се возят в черен джип, тлъсти тулупи...ммм тях да дебне !
  • 2 PlimP

    7 3 Отговор
    супер як е мечо и ако му се ядеше пресен скиор да сега да си е уловил един, просто му е скучно и се чуди ква щуротия да сътвори
  • 3 Честито

    8 0 Отговор
    Скиора вика на мечока:Чи фаче? Тя му отговаря:Бине, бине! Адреналина на останалите скиорчета явно е намерил...пряк път да излезе навън. 😉
  • 4 Гостс

    1 3 Отговор
    Ще ги гръмнат накрая и ще се оправи работата

    Коментиран от #8

  • 5 Минувач

    1 0 Отговор
    Защо си мислех че мечките спят "зимен сън"....

    Коментиран от #7

  • 6 смешници

    0 0 Отговор
    Ще видиш "хайде", като дойде майка му!
  • 7 111

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Минувач":

    Спяха, когато имаше истински зими. Сега "умниците" се правят на господари на природата.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гостс":

    ”ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ” на Бриджит Бардо отнемат, кастрират и след това затворят мечките зад оградата, където за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. ”Целта на занятието” е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена вече зад стоманената ограда, мечката вече е ”ДРУГИЯТ”, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и разфасоваш.
  • 9 РАДЕЕЕВ

    0 0 Отговор
    ПРИ НАС МЕЧКИ НЯМА ЧЕ БОКО СЯКА НЕДЕЛЯ ИЗЯДА ПО ЕДНА В ЛОВНИТЕ СТОПАНСТВА ПРИ ПРОВЕРКИТЕ !
  • 10 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Наспала се – ранобудница ! И сега малко физкултура – бягане, клякане-ставане.......Кафява мечка. У нас все още се намира. Забранена за отстрел от 1941 година.Чувал съм, че може да бяга по-бързо от кон и да се катери по дърветата като котка. Това е младо животно - около 120-150 кГ . Хай, пофтим ла радуре / хайде в гората/.
Новини по държави: