10 Март, 2021 11:41 6 759 83

Сърбите и македонците винаги са били братя

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • сърбия

Зоран Заев призова за диалог в региона

Сърбите и македонците винаги са били братя - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Вярвам, че Балканите вече стават част от Европа. Това обяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Премиерът смята, че в региона вече се изграждат мостове на основата на диалог. Заев е сигурен, че ще се намери изход и за решения, които все още не са договорени.

Според него идеята за балкански Шенген ще е позитивна за всички участващи. Според него това може да улесни търговията, намирането на работа и привличането на външни инвестиции.

Премиерът смята, че идеята е привлякла вниманието на правителството в Косово. Това е вариант, с който регионът ще се приближи до ЕС.

Посочва се, че сътрудничеството между Северна Македония и Сърбия постоянно се разширява. Заев призна, че двете страни са преодолели драми в миналото.

Сега двата народа се чувстват като приятели и братя. Премиерът призова за Европа без граници, където хората работят и си сътрудничат.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    60 6 Отговор
    Да и с руснаците
  • 2 честен ционист

    45 27 Отговор
    На Балканите, България има само едни братя - турските евреи.
  • 3 Вучич

    111 14 Отговор
    "македонците" вече са част от сърбите културно, исторически, в пропаганден план.
    Няма какво да се ядосваме, за 120г. сърбите с помоща на Русия успяха да откъснат от българския корен на българите от вардарска македония. Преди това го направи с българите от поморавието.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 шиптър

    93 9 Отговор
    ..абе Заев гу пав народ сте вие , първо казваше че с българите сте братя , после зехте да ни поучавате и да ни плюете пред ес , сега сте братя със сърбите , ама те май не искат да са братя с вас просто ви използват
  • 6 Да де

    20 8 Отговор
    Одобриха Спутник V, каква Европа?

    Коментиран от #53

  • 7 югоселяк

    18 67 Отговор
    Сърбия , България и техните дублетни държави - Черна гора , Босна и Северна Македония са братски славянски , православни с еднакъв светоглед , манталитет , култура , обичаи и почти еднакъв език - братя ЮГОСЛАВЯНИ много близки до гърците и приятели на Русия .

    Коментиран от #10, #24

  • 8 ПАЛАЧИНКОВ

    54 5 Отговор
    ЩЕ ИМА ДА ВЗИМАШ ЧЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПА ЗАЕДНО СЪС СЪРБИТЕ
  • 9 100

    70 2 Отговор
    А с албанците ще станете сестри.
  • 10 българин

    53 12 Отговор

    До коментар #7 от "югоселяк":

    Българите не са близки нито по характер, нито по морал, нито по кръв с подчовеците, които ис иброил. Българинът е строг индивидуалист, защото е ментално на много по-високо ниво от останалите обграждащи го гадове.

    Коментиран от #23, #33

  • 11 Гоце Делчев

    41 5 Отговор
    По тази логика значи сърбите са БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #14

  • 12 факти

    54 17 Отговор
    Най добрия приятел на България е Турция( Да не се бърка с Османската Империя) Всички други ни мразят от дъното на душата си

    Коментиран от #40, #63

  • 13 Антигерб

    42 14 Отговор
    Стокхолмски синдром - не само македонците са "братя" с поробителите си сърбите, но и ние сме "братя" с турците които ни бяха поробили, с тези които разпокъсаха България на Берлинския конгрес, с тези които бомбандираха София а сега ни доведоха до това положение.

    Коментиран от #18, #55

  • 14 българин

    35 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гоце Делчев":

    Никакви българи не са, яисто антропологически са високи непохватници. Гледали са ни прасетата и са пазили западния фланг заедно с хърватите, срещу заплащане. Дължат съществуването си само на нашото покровителство и както обикновено става, винаги неблагодарникът удря ръката, която го е хранила.
  • 15 haha

    61 4 Отговор
    ПО КОЯ ЛИНИЯ СТАНАХТЕ БРАТЯ ,БЕ ЗОРАНЕ?НАЛИ СТЕ ПОТОМЦИ НА САШО ВЕЛИКИ?ТОЙ ДА НЕ Е ГОВОРИЛ НА РУСКИ И СРЪБСКИ С ГЪРЦИТЕ?
  • 16 ПСР

    45 5 Отговор
    Плач по старата Югославия.Още не могат да преживеят мъката и сърбофилията.Така успешно са им замътили мозъците.Никога не е късно,да се влеят в Сърбия.Половината РСМ там,другата-при шкиптърите.За да са щастливи.И да могат още дълги години,успешно да ни мразят.
  • 17 Вярно е...

    23 3 Отговор
    Политическата им класа е свързана кръвно, с Кремълския рай и благоденствие.
  • 18 Историк

    20 17 Отговор

    До коментар #13 от "Антигерб":

    Българина никога не е бил роб за разлика от Руснаците и лъжеш че Турция ни е поробила защото тя е млада държава основана през 1923 г от Кемал Ататюрк който дори е помак с български корени а колкото за бомбардировките като обявиш война на целия свят не очаквай да ти хвърлят цветя и рози

    Коментиран от #29

  • 19 саки

    31 4 Отговор
    Единствените две държави на Балканите ,които нямат излаз на море. Това е показател колко са задръстени.
  • 20 И кусур

    40 3 Отговор
    Ама разбира се беее Заю Баю. Даже за 20 и кусур години бяхте южни сърби.
  • 21 Е как

    25 3 Отговор
    Ееее...,как бракя със сърбетата един път и древни маЧердонци Фтори пат? Алллоооууу Заю Баев,дека одиш?
  • 22 Дани

    27 5 Отговор
    Супер изявление, това показва, че Заев е сръбски възпитаник, сърбоман, проводник на интересите на Белград в региона. От хумористична гледна точка щом с макетата сме братя, а те са братя със сърбите, то ние сме братя със сърбите. Тоест всички сме или сърби или българи.
  • 23 Малко за менталното мнозинство

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "българин":

    В психиката на много хора се настаняват нагласи и навици, които им пречат да бъдат по-спокойни, щастливи и успешни. За да променят живота си към по-добро, тези хора трябва да се отучат от негативните привички на ментално ниво, пише Business Insider. И дава няколко примера за такива.
    1. Не сте склонни да прощавате. Ако някой ви е обидил или ядосал, сте способни да се сърдите месеци, дори години. Но по този начин емоцията рефлектира върху вас, а не върху отсрещната страна. Опитайте се да видите ситуацията от друг ъгъл.
    2. Отказвате се мечтите си. Избирате сигурното и преставате да преследвате това, което наистина искате. Вътрешният ви глас обаче винаги ще знае, че сте можели да постъпите по друг начин. И ще ви го напомня.
    3. Лесно се разсейвате. Възможно е например да сте допуснали социалните медии да превземат живота ви и да изяждат от времето ви за по-съществени неща. Достатъчно! Определете си лимит на минутите, които да прекарвате във Facebook, Instagram и т.н.
    4. Примирявате се с повърхностни приятелства. Разговорите ви с приятели са пълни с общи приказки, никога със споделяне на чувства и тревоги. А именно тези неща изграждат истински връзки между хората. 
    5. Сравнявате. Постоянното сравняване с другите е нереалистично и няма да доведе до нищо добро. Никога не знаете какво е в душата на човек. Може и да притежава нещо, за което мечтаете, но и вероятно си има проблеми, които вие нямате.
    6. Не помагате на околните. Най-автентичното чувство за щастие
  • 24 бгселяк

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "югоселяк":

    Ти за славянин ли се имаш бре, югоселяк? Вземи поне отвори википедията и прочети къв си.
  • 25 Електра

    24 6 Отговор
    Комуняците и техния пиян вожд Георги тъпото, отдавна продадоха македонска България на сърбите, и безмалко и нас на Мерзилките...

    Коментиран от #28, #32

  • 26 Софиянец

    27 6 Отговор
    И братя ще си останете... в Евразия. За българина сърбина е враг, по долно и предателско племе надали съществува на земята.
  • 27 Червения Дядо

    14 8 Отговор
    Много точно написано, по кръвожадно и продажно племе от Импексовата БСПдирастия, не се е пръквало по нашите земи. Цоцоалистите са готови да продадат децата и майките си, стига да им се плати.
  • 28 Червения Дядо

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "Електра":

    Много точно написано, по кръвожадно и продажно племе от Импексовата БСПдирастия, не се е пръквало по нашите земи. Цоцоалистите са готови да продадат децата и майките си, стига да им се плати.
  • 29 Антигерб

    21 3 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    Защо така бе соросоидчета казвате че Турция нямала нищо общо с Османската империя обаче Русия и СССР са едно общо за вас. Та и султаните са били с български корени защото майките им са били българки взети в харема но това не им е пречело да ни колят.

    И изобщо не сме били поробени - те Ботев и Левски за какво ли са се борили, Защо ли българите са вдигали въстания и после са ги клали - то бива промити мозъци.

    И защо ли сме обявили война на целия свят - пак стокхолмски синдром - и тогава "братя" са ни били тези които разпокъсаха България в Берлин и сега са ни "братя". И защо ли им вдигаме паметници на тези които ни бомбандираха.
  • 30 Сърбите

    22 5 Отговор
    Сърбите наливат от един век пари в Македония за пропаганда, а ние пълним шкафчета. Единствената държава сме без разузнаване и не плащаме за интересите си.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антитрол

    7 8 Отговор

    До коментар #25 от "Електра":

    Дали комунягите дадоха македония на сърбите - не бяха ли едни наши "приятели" които разпокъсаха България и първо я върнаха на турците а след това я дадоха на Сърбите. Преди ВСВ да не би македония да е била в пределите на България че "комунистите" да са я дали на Сърбия.

    Та опорките не вървят
  • 33 до менталния калпак

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "българин":

    Българинът е изключително ментален и на много по-високо ниво от останалите ментално обграждащи го.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 развийш ли

    11 7 Отговор
    Като идват Руските многонационални войски и се чудят как живее Българинът който се готви да скъса оковите и възстанови държавата си Погледни Възрожденските къщи в Пловдив Котел Жеравна Троян Трявна и др Ами те сегашните богаташи нямат такива разкошни къщи Това роб може ли да го има ??? Да носи оръжие да търгува и пътува в цял свят свободно До скоро в Русия не можеха да отидат от един град в друг Оше живеят в землянки и си закачват килимите по стените за красота а ние си ги тъпчем с обувките

    Коментиран от #39

  • 37 Българин

    4 10 Отговор
    Не забравяйте да отметнете тази статия за разпалване на вражда срещу братята ни макета и сърби в предизборната сметка на протурската натовска партия ВМРО !
  • 38 Тати

    12 4 Отговор
    Да но България ви е баща и време е да ви напляска пак,че нещо много се отпуснахте...

    Коментиран от #80

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 винкел

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    Да Ататюрк е казал на турския народ:
    -"Които не обича България все едно не обича Турция"
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Българин

    14 3 Отговор
    Фтичка им матерна на тия братя! Шумадийски свине и сърбомански отпадъци!

    Коментиран от #50

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ШИфьора

    14 2 Отговор
    С византиец и сърбин българите никога не са били братя! Четете история!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 българка

    8 0 Отговор
    Ами хубаво, кога е сватбата?
  • 47 Българин

    10 3 Отговор
    Предателите русофили винаги са бъли българофоби и сърбомани!
  • 48 Герб са виновни

    5 0 Отговор
    А българите какви сме, сестрите от др баща или какво? Масово раздаване на бг паспорти на македонци, слвс 1 млн паспорт нещата ще се обърнат отсамосебе си.
  • 49 Хичо

    9 1 Отговор
    Нема страшно брат,спри да буйстваш...и на теб ще продадем бг-паспорт и то с промоция на половин цена...
  • 50 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Имитатор , прибирай се в " института" , че доктора ти те търсеше !

    Коментиран от #54

  • 51 Реалист

    2 13 Отговор
    Истината е че народа във Вардарска Македония ,има много по добри чувства към сърбите и тези жалки прояви на ревност в България трябва да престанат защото са унизителни за БЪЛГАРИЯ.Във време след освобождението ни Вардарска Македония много за кратко е била част от България и там бг самосъзнание на практика почти не се създава,преди освобождението огромната част от народа поне 80%-85% е бил неграмотен и не са имали ясно и силно усещане към коя точно нация принадлежат(нациите на балканския полуостров се оформят през 19в.)т.е разни "патриоти"като Каракачанов и покойния проф.Димитров създадоха една фалшива представа че едва ли не дядовците и пра-дядовците на днешните македонци са се чувствали до един българи.Жалко е че некадърната и на практика антибългарска политика на Каракачанов и Захариева проиграва шансовете да се реализират българските интереси поне до толко колкото беше реално.

    Коментиран от #57, #60

  • 52 случаен

    8 1 Отговор
    ми те въстановиха мини Югославия с този Шенген, пак ще са подконтролна територия на Запада, и пак ще ходят да гастарбайтерстват, заедно с гърците, да са живи и здрави, боли ме еди си какво че не ме обичали македонците, пак те ще дойдат при нас да ни се молят един ден, стига с тези глупави игрички дето не водят до никъде, да се анулират тези 120 000 паспорта и да не се дават нови повече
  • 53 Дидо

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да де":

    Качвай се на Спутник и в Сибир
  • 54 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Руснак защо крадеш никнейм
  • 55 Дидо

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Антигерб":

    Голям провокатор,но иначе вярно за приятелите турци
  • 56 селтак

    5 1 Отговор
    Макетааа,макета ще се усетите ама ще бъде късно!
  • 57 Ужас

    11 2 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист":

    Това не е вярно.напротив.чувствали са се даже По българи и от нас! Но с оставането им в Османската империя.борбите.после сръбските кланета и асимилация....и край с тези чувства с времето.Имало е.много страх.много....Не пишете глупости и лъжи.не е честно
  • 58 Най се разбираме с Турция,факт 100 про.

    7 2 Отговор
    Истината е една. България не се разбира с никоя друга държава както с Турция. Харесва ли ви или не това е факт. Византийците ни презират и ни унижават,сърбите ламтеят за територия ,румънците се въртят и не могат да преживеят Добруджа , македонците ни наричат татари,овце крадци ,коне крадци абе от черни по черни ни правят. Единствено с турците имаме добросъседски отношения-ходене на пазар,като имаме нужда от нещо което се произвежда в Турция,хората правят коридори по границата да го доставят по-бързо.
  • 59 Монтанчанин

    7 1 Отговор
    Помним едно изказване на един японски политик за честването на 1300 г.България,та онзи пита наще некадърници защо празнуваме 1300 г.като България има много по стара история от тия години,не си ли знаем историята та сме избрали толкова малка да ни е историята,значи японеца знае повече за наша държава отколкото ние,срам и позор.А кво да кажат макетата те с Тае държавица никога не са имали по различна история от наша ама що ги е срам да се наречът Българи и света ще ги знае къв народ са а с тия глупости за древни македонци са толкова смешни че нема докъде.Четох некакъв коментар че тия в Македония преди 44г. не са се самоопределяли като Българи, напротив има много документи,писма и секакви записки какви са се чувствали и какви хора са виждали чужденците които преминавали през Македония само Българи, Българи и пак Българи.Има филм документирано как оня предател Георги Димитров как подписва предаването на Македония и се целуват уста в уста с поробителите на македонска България.

    Коментиран от #62

  • 60 Пирин

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист":

    Това го кажи на внуците на хората , които са избягали от побоищата на сърбите .Ей така са ги били ...защото не са знаели , че са българи .Те и сега си знаят , че са българи. но тоягата на сърбите преди години , ги е убедила да не искат да са българи . За това единственият им довод е правото им на самоопределение .Те да признаят бг. произхода си , а след това да се самоопределят и като пчелички ...баш ми е гайле .
  • 61 Кси

    7 0 Отговор
    Знаем, знаем, македонисти-сърбомани, обединява ги общата цел, заличаване на всичко българско от физическо изтребление до надгробните плочи, тази земя трябва да се присвои по някакъв начин, заграбване, който пипа чуждо, трупа болест, да му мислят сърбите
  • 62 Кси

    7 0 Отговор

    До коментар #59 от "Монтанчанин":

    Ако не са се определяли като българи, защо е нужно било да има репресии, човек и да не знае, логически да навърже нещата, друго се чудя, тия македонисти не си ли задават въпроса освен цар Самуил и Ал.Велики кои са им другите царе, в главите си как ги навързват нещата, пък има свободен нет, не четат ли международни източници

    Коментиран от #64

  • 63 Кси

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    Вярно е, и Турция е много по-светска държава, повече европеизирана от заобикалящите ни отрепки
  • 64 копи пейст

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кси":

    "Па шта си ти?"
    ИВАН ВАЗОВ
    "Па шта си ти?" - такъв въпрос задава
    във твоя дом безочлив чужденец.
    "Па шта си ти?" - с такваз псувня смущава
    душата ти некакен пришълец;

    "Па шта си ти?" - туй питане навред -
    при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
    о, бъларино, сърбин ти полага
    и чака с начумерен лик ответ.

    Но ти пази се, прав ответ не давай.
    Кажи се португалец кюрд, сириец,
    лапонец, негър, циганин, индиец -
    но българин се само не признавай.

    Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
    влече позор, побой затвор, изгнанье -
    невидени при прежните тирани.
    Скрий, че си българин в най-българския край;

    че си потомък Самуилов, на Атонский
    Паисий внук; скрий на коя си майка син,
    на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
    и езерата и горите македонски!

    Не споменувай Лозеград,
    Люлебургас, ни Булаир ужасни:
    ти би разбудил подозрения опасни,
    че на героите техни може да си брат.

    Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
    дъбрава, езеро, река, рид, планина
    ще викат с глас през всички времена:
    "Тук българи са, българи от памтивека!"

    Април, 1913 г.

    Коментиран от #67

  • 65 шопендар

    8 0 Отговор
    макетата бързо забравиха че по времето на югославия,македония беше в пета глуха,никакви инвестиции,никаква инфраструктура.сърбите не инвестираха в този район ,защото беше ясно на всички че македония рано или късно ще се върне към България,но комунистите направиха и невъзможното това да не се случи.

    Коментиран от #71

  • 66 Айде

    8 0 Отговор
    Зоране нека сърбите ти подпишат за преговорите с EU. Хайде навеждай се още на Вучич па видемо ко ша стане.
  • 67 Пирин

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "копи пейст":

    Tова стихотворение , бълг. посланик да го залепи на вратата на посолството в Скопие , та кой мине да го прочете. Баш ми е интересно , как ли скопските професори ще го извъртят .

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Скопjе

    2 1 Отговор
    Мал поздрав до цензорите на Факти?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Скопjе":

    Не ни трябва да си присъединяваме Македония. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 иео

    4 0 Отговор
    Зоране Зоране, назобил си едни високопарни кухии клишета и мислиш че някой ти верва и в България и в ЕС. Докато сте прегърнати с титова Сърбия забрави ЕС
  • 79 Македонец

    1 0 Отговор
    Мълчанието е злато!
    Трябва и малко акъл...
  • 80 Аз имам име

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Тати":

    Заев играе ролята на лъжливото овчарче. Днес ти казва че ти е приятел, утре е забравил какво ти е казал. Един път така, втори път така, и на третия път...
  • 81 Македонец

    1 0 Отговор
    Мълчанието е злато!
    Трябва и малко акъл...
  • 82 ШАФИОРА

    2 0 Отговор
    БОКО И ЗАЕВ - КРЪВНИ БРАТЯ .... КВО СТАНА С МАГИСТРАЛАТА МИНАЛИЯ ЯНУАРИ ЩЕШЕ ДА Е ВЕЧЕ СЪС ЗАПОЧНАТ РЕМОНТ КВО ЧАКА МУТРАТА МИ НЕ Я ПУСКА И ДА СЕ РЕМОНТИРА ЕДНОВРЕМЕННО !
  • 83 Нищи духом сте

    3 0 Отговор
    Морално паднали ниско..дотам,да наричате "братя" поробителите си.Онези дето Ви клаха,издевателстваха над Вас,затриха маса народ до Втората световна война,а след 1944 Ви натрапиха един измислен език,а несъгласните изгниха по Голи Оток,Идризово и в маса безименни гробове по цяла Македония.....Отврат!
Новини по държави: