11 Март, 2021 13:24 8 946 42

Пълен успех: скоро британците ще забравят коронавируса

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • имунизация-
  • пандемия-
  • лондон-
  • успех-
  • борис джонсън-
  • личен лекар

22 милиона британци вече са ваксинирани, през юни в страната ще паднат всички ограничения. Как го постигнаха?

Пълен успех: скоро британците ще забравят коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания поставя пандемията под контрол. Символична в това отношение е и новината, че в страната ще демонтират импровизираните спешни лечебни заведения, защото от тях вече няма нужда. Една от причините е успехът на имунизационната кампания.

Защо Великобритания се справя толкова добре?

Още в началото на годината Борис Джонсън знаеше какво точно очакват гражданите: „Знам, че в момента всички си задават един и същ въпрос: как най-бързо да инжектираме милионите дози ваксина тъкмо на онези хора, които имат най-неотложна нужда“. Имунизационната кампания на британското правителство се превърна в истинска история на успех. Още през лятото правителството на Джонсън поръча стотици милиони дози ваксина - много повече от това, от което страната фактически се нуждае. Никоя друга страна в Европа не вложи толкова пари в научните изследвания, производството и най-вече закупуването на ваксини. И сега тази инвестиция се изплаща: 22 милиона британци вече са получили първата си инжекция. За сравнение: в Германия ваксинираните до момента са под 8 милиона.

Ролята на личните лекари

От самото начало на имунизационната кампания ключова роля играят личните лекари. Един от тях е Саймън Тоби, който в телевизионно интервю обяснява, че най-напред е започнал да ваксинира особено уязвимите и застрашени пациенти. Саймън се радва, че срещу пандемията най-после е издигната сериозна преграда. От 15 февруари личните лекари в Обединеното кралство започнаха да ваксинират граждани на възраст между 16 и 64 години, които страдат от предварителни заболявания. А от 1 март хората, получили първа доза ваксина, вече могат да отидат при личния си лекар за втората инжекция. В началото определено имаше трудности, разказва друг лекар пред БиБиСи: „За една нощ трябваше да се пренастроим и да извършваме ваксинирането допълнително към обичайната си дейност. И то при положение, че и допреди това бяхме претоварени отвъд предела на възможностите си“. Други лекари се оплакваха от нередовните доставки на ваксина - обстоятелство, което многократно ги принуждавало в последния момент да отменят уговорени часове за ваксинация. Днес ваксинирането при личните лекари вече работи добре. 80-годишната Морийн се радва от сърце. Живее със съпруга си, но вече много страда поради липсата на социални контакти: „Беше много тягостно да не мога да видя останалата част от семейството“, казва жената.

Великобритания надмина всички

За премиера Борис Джонсън успехът на имунизационната кампания е изключително важен. Защото по време на първата и втората вълна той се движеше на зиг-заг, а това породи вълна от недоволство на Острова. Над 120 000 британци починаха в резултат от зараза с коронавируса - тъжен рекорд в цяла Европа. Сега обаче Великобритания стана рекордьор по ваксинации. Най-късно през май половината граждани на страната вече ще са ваксинирани, а Борис Джонсън обяви, че възнамерява да вдигне всички ограничения още през юни.

Автор: Торбен Остерман (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    68 22 Отговор
    И ние ще забравим за британците като останат 10 млн

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    49 18 Отговор
    Вие чувате ли се? На британците Борката им заповяда да слагат маските на 24/7. Знаете ли какво значи това, ще ги носят вече нон-стоп 24/7, завинаги.
  • 3 Емил

    54 14 Отговор
    Много добре! Сега ще се разбере колко са ефективни ваксините - чакаме информация от Британия, Израел и Чили с нетърпение! Ако до два месеца са приключили с заразата, туку виж и аз съм се ваксинирал!

    Коментиран от #8

  • 4 КОТарАК

    56 11 Отговор
    ама знаете ли колко ми пука за тия ? навремето имаше едно филмче за наше момче , са му давали кучешка бисквитка да се подиграват с него като емигрант. не разбрах дали ги осъди но се опита. такива неща трябва да пишете , а не че на пияния британец му пука за нас

    Коментиран от #38

  • 5 Там е така

    44 13 Отговор
    Така е където оцеляването на народа е по-важно за управляващите отколкото оцеляването им на власт без да им пука за народа.
  • 6 хахахахаха

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    ...речИ слабоумният бантускот с Тиква за министър-председател.

    "България се класира първа в ЕС по насилие и вандализъм "

    "Населението на България е намаляло с 23% (за периода 1990 - 2019 г.)"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 успех

    26 15 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Ти откъде си сигурен, че в Англия и Израел не са ги боцкали с пласебо?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 антрашпиц

    5 6 Отговор
    Ми то и аз все го забравям този коро авирус!Как го постигам ли?Всяка вечер алкохол.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Емил

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "успех":

    Не съм! Времето ще покаже! Ако нищо не се промени във "ваксинираните" държави - всички ще спрат да се боцкат!
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    32 11 Отговор
    ... и междувременно DW отново атакува. Да, ще забравят ковид-19, но ще са вкарани в новата реалност на "голямото нулиране". Тоест мерките, контрола и т.н. си продължават, "ваксиниранията" също. Просто няма да има нужда повече да ги лъжат с пандемия и ковид-19, защото ще са яко в матрицата на технокрацията. Пълни малоумници, а има видео на Илон Муск, който говори открито за това, че ваксините променят ДНК. Повтарям, че има видео материали, негов и на Марки Зукерберг, който казва абсолютно същото. Жалко за всички вързали се, просто са си продали душите вече.

    Коментиран от #15

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор
    Може и така да се каже....Скоро няма да им е до короната.....
  • 14 Пепино

    21 5 Отговор
    Откъде ги изкараха тия 44 милиона ваксини ми е много странно ??? Дойче веле пак пресолиха манджата нещо.
  • 15 Kole

    14 12 Отговор

    До коментар #12 от "Аз40🏴‍☠️":

    На теб не ти трябва ваксина, а друг вид лечение...
  • 16 ха ха

    12 7 Отговор
    Тъпи ингилизи!Ние нямаме нужда от ограничения и в момента без ваксини!
  • 17 Бат Данчо

    8 7 Отговор
    Защото откраднаха доставките за Европа
  • 18 pbdan

    13 1 Отговор
    Много просто. Забраниха износа на ваксини, но продължиха да внасят от ЕС платените от него предварително и поръчани ваксини. Не случайно всички производители имаха "проблеми" с количествата и не си изпълниха договорите. Същото правят и в САЩ.
  • 19 Коко

    13 1 Отговор
    Не разбрахте ли: При мутация на вирус не може да има универсална ваксина!Ваксината трябва да има траен имунитет !!
  • 20 DW-пропаганден машинен

    21 5 Отговор
    "Как го постигнаха?" Малоумници от DW англичаните нищо не са постигнали освен плъзналия по цял свят "британски вирус" и компроментирана спорна ваксина! Нещо сложихте тигана, ама рибата още е в морето! Глупавата ви пропаганда смърди, спрете се вече с тези лъжи и манипулации !

    Коментиран от #39

  • 21 То тъй, ама...

    17 8 Отговор
    Не само вируса ще забравят, ами и имената си. Явно Астрата, е почнала да действа.
  • 22 бизнесплан

    14 5 Отговор
    и след 3- 4 седмици ваксинираните пак ще бъдат хванати от коронавируса.( оказва се, че при всички ваксинирани, вече има хора отново хванали коронавируса след 2 седмици).

    И пак ще обявят " пандемия в Англия политиците, частното фарма СЗО" и ще задължат 22 милионата ГМО ваксинирани англичани пак да се ваксинират с ГМО ваксина.

    Просто печеливш корпоративен СЗО фарма " пандемичен бизнес с честота на продажба на ГМОсубстанции за инжектиране на всеки 3- 4 седмици или 3- 4 месеца".

    А след 2- 5 години ще плъзнат първите евентуални странични ефекти от ГМО инженкциите- автоимунни и генетични мутации( туморни) заболявания.
    Същите фарма коорпорации имат много скъпи ГМО терапии за тях.
    Хем печелят от ГМО инженкциите си, хем от тежките странични ефекти. А хората- ми те ще плащат и за ГМОваксините и скъпите ГМОтерапии.
    Страха продава най- много и влече още повече страх като страничен ефект и още повече продажби, което е добре за собствениците на фарма корпоративни фондации, като Бил Гейтс и другите фарма и банкови олигарси зад него.

    Коментиран от #25

  • 23 Бай Ганьо селското магаре

    8 5 Отговор
    Аз тези ваксини не ги признавам, вчера се появи корона вирус, днес я измислиха ваксината. Всеки, който я пробвам тази ваксина е морско свинче за тестване. Мене лично и да работи, аз няма да си я бия. Ако домашната 60% ракия не ме спаси, значи ли е било писано.
  • 24 Еееех хейтъри и лузари

    13 19 Отговор
    ТОЛКО ВИ Е ЯД,ЧЕ АНГЛИЧАНИТЕ СЕ ВЪСТАНОВЯВАТ !!!НАПРАВО ВИ ИДВА ОТ МЪКА ЗЛОБА И ЯД И ВИЕ ДА ИДЕТЕ И ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ😂😂😂😂АМА КАК АМА ЗАЩО АМА ТЕ ЛЪЖАТ ТЯХ ГИ ВАКСИНИРАТ С ВОДА КАК КАК НЕ МОЖЕ ТАКА НИЕ българите НЕ ВЯРВАМЕ 😈ТО НАЙ _ДОБРЕ СИ ГО КАЗА ЧАПКЪНОВ ,НО ВИЕ СИ ГО ЗНАЕТЕ!!!!

    Коментиран от #34, #35, #36, #37

  • 25 6 точки

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "бизнесплан":

    Мдааа, много точно си го описал.......добре че ние тука сме скептично настроени към ваксинацията и не вярваме много на техните пропаганди. Просто толкова много са ни лъгали, че сме свикнали да поставяме под съмнение всичко, особено ако произхожда от високите етажи на властта!
  • 26 добре

    4 2 Отговор
    и останалите нации и народи да почерпят опит от методите им.Все пак ковид се оказа жалък пред бубоннната чума и испанския грип и то благодарение само на качествените медици.
  • 27 Гост

    5 1 Отговор
    Чакаме ги на Слънчака
  • 28 ВЕДНАГА

    10 2 Отговор
    И ТУК БОЙКО ОБЕЩАВА СЪЩОТО , АКО ГО ИЗБЕРЕМЕ ПАК ДА КРАДЕ !
  • 29 Гост

    5 1 Отговор
    Нормално да са първи - те си произвеждат необходимите количества от собствената си ваксина - Астра Зенека......
  • 30 Пацо

    7 3 Отговор
    Сутринта по бТВ казаха следното. Ще се знае резултата от ваксините през 2024 година. Не е грешка. 2024 г!!! Британците не могат да ни бъдат за пример за нищо. А пък коментар от дв за тях е трагедия! Който желае нека се ваксинира. Който не желае да не го прави. Уважавам избора на всеки. Бих се ваксинираш ако мога да избирам ваксина и то традиционна или класическа. Астра зенека е такава но не е добра. Руска или китайска но за съжаление няма такива. Нямам информация за индийската ваксина а и за нея малко се пише.
  • 31 УНИВЕРСАЛ

    4 2 Отговор
    НЯМА БОЛЕСТКОЯТО ДА НЕ СЕ ПРОФИЛАКТИРА СЪС ЗЕНЕКАТА , УБИВА И РАКА ЗАЕДНО С ЧОВЕКА
  • 32 Страхливец

    7 1 Отговор
    Светът е във фаза на изграждане на нов капитализъм - пондемокапитализъм. Всички страни са хванати на хорото, независимо в какъв строй е обществото и икономиката им. Вирусът и щамът му диктуват такта и стъпката на живот. Това е четвъртата индустриална световна революция. Сливане на технологиите - физическа, дигитална и БИОЛОГИЧЕСКА! Това ни е предначертано от срещите на финансовия и индустриален световен елит в Давос. Налични са и алгоритми за промяна на културните ни интереси. Раса, пол, религия, брак, сексуално желание, държава, история, виртуални пари, електромобили, изкуствен интелект, нанотехнологии, колонизиране на други планети всичко се променя. Това е новата нормалност. Много човешки жертви, много фалирали държави, големи печалби за шепа хора. А нямало биологична война? Китаещ изял прилеп и се предизвикал корона вирус! Кой с кого, какво е направил за да се роди СПИН?
  • 33 АСТРА

    9 2 Отговор
    ОЩЕ ЧЪРЧИЛ БЕШЕ ОТРЕДИЛ НА БЪЛГАРИЯ ДА Е КАРТОФЕНА НИВА ...................СЕГА ПОВЕЛЯТА МУ ЩЕ СЕ СБЪДНЕ НАЙ - ПОСЛЕ !
  • 34 Ха хо хи

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Еееех хейтъри и лузари":

    Май ти умираш от яд! Гадно ли ти е?
  • 35 Иво

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Еееех хейтъри и лузари":

    ТУПАН. КАТО ТИ ХАРЕСВА ВАКСИНИРАИ СЕ. КАКВО ПЛЮЕШ ЗЛОБА ПО ХОРАТА. ВСЕКИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ И МОЖЕ САМ ДА СИ РЕШАВА.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кънчо путкодерев

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "Еееех хейтъри и лузари":

    Кой е лузър бе смешник?Стой си маска по 24 часа.Само не забравяй да я сваляш,като лижеш индийските и пакистански задници.И като Борис Джонсън те ваксинира,да не се мислиш за безсмъртен?Аман от обслужващ персонал дето си мисли че е хванал Господ за шлифера.
  • 38 ЕвроПейо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    На кучето - кучешка бисквитка. На котарака - котешка. Булгар Булгар Бау Бау Мяу
  • 39 No Exit

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "DW-пропаганден машинен":

    Вируса е Китайски. Не нито Британски, нито Бразилски, ами е Китайски. Ама как да си признаеш че такава гадост тръгна от Народната Република като си се родил с петолъчка в гззза
  • 40 Гост

    3 2 Отговор
    Антиваксър е равно на неандерталец, живеещ в 21век-вижте, даже и неграмотно пишат.
  • 41 Инженер Стрезов

    3 1 Отговор
    Нетът е откачил . До вчера не се справяха добре ,днес вече се справят.
    Всяка истина от ден до пладне.
  • 42 бай Спиро

    1 0 Отговор
    Не бързайте със заключенията, да не се окаже че въпреки големия брой ваксинирани, Англия е и първенец по новозаразени и починали в следствие на ваксината..