Last news in Fakti

16 Март, 2021 11:43 4 869 42

Войната в Сирия и усилията на България за спирането ѝ

  • сирия-
  • война-
  • българия-
  • хуманитарна помощ-
  • конфликт

България е част от усилията на международната общност, насочени към подобряване на условията на живот на сирийския народ

Войната в Сирия и усилията на България за спирането ѝ - 1
Снимка: Shutterstock

Започнал като мирен протест с искане за демокрация, конфликтът в Сирия вече десет години отнема животи и лишава от надежди за бъдещето сирийския народ. Конфликтът в Сирия продължава да генерира рискове за мира и сигурността не само на национално и регионално, но и на глобално равнище. Жестоките военни действия и изключително тежките и опасни условия на живот, както и липсата на достъп до базови услуги, като вода и електричество, медицински грижи, хранителни продукти и образование, станаха причина за най-мащабните по рода си бежанска и хуманитарна криза, в която към момента се намират над 11 млн. сирийци. Налице са условия за развитие на терористична дейност, която съчетана с миграцията, допълнително повишава нивото на заплахи за сигурността в региона и Европа.

Без съмнение, единственият начин за намиране на трайно и справедливо за сирийския народ решение на конфликта в Сирия и установяване на стабилност в региона е политически процес, въз основа на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и Комюникето от Женева. Водещ приоритет в този процес е подкрепата за единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирия в рамките на истински, устойчив и всеобхватен политически вътрешносирийски диалог. Споделяме разочарованието, изразено от специалния пратеник на ООН Гейр Педерсен, от липсата на напредък в работата на Конституционния комитет и потвърждаваме пълната си подкрепа за неговите усилия и политическия процес па егидата на ООН в Сирия.

Всички страни в конфликта трябва да се ангажират с гарантиране на защитата на цивилните граждани и осигуряване на лесен, сигурен и устойчив достъп до хуманитарна помощ на територията на цяла Сирия. България е част от усилията на международната общност и в частност ЕС, насочени към подобряване на условията на живот на сирийския народ. Страната ни ще вземе участие и в Петата донорска конференция в подкрепа на сирийския народ, която ще се проведе на 29-30 март в Брюксел под надслов „В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона“. Провеждането ѝ е важно и навременно с оглед непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия. Основна цел на форума е ясно заявяване на подкрепа за мирното разрешаване на конфликта в Сирия и генериране на финансови средства за осигуряване на хуманитарните нужди на сирийците в и извън страната. За периода 2016-2020 г. България е предоставила хуманитарна помощ за Сирия и региона в общ размер на повече от 1 млн. евро. В допълнение, редовно изпълняваме ангажимента си по Механизма за бежанците в Турция, който възлиза на повече от 9 млн. евро за целия период на двата транша (2016-2023 г.), съобщиха от Министерство на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихихихиии

    38 1 Отговор
    Ахааа, почнахме с вицовете!

    Коментиран от #18

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    36 1 Отговор
    Къде е сега журналистката която направи репортаж за българското оръжие и боеприпаси в складове на ИД ??????????????

    Коментиран от #16

  • 3 Кремъл

    9 50 Отговор
    Където е стъпнал руски ботуш следва трагедия и мизерия.

    Коментиран от #8, #9, #15, #42

  • 4 ман

    33 1 Отговор
    ГАНЬО ОПРАВИ БГ ТА СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА СИРИЯ. БОЖЕ,БОЖЕ.

    Коментиран от #24

  • 5 Дреме

    31 0 Отговор
    му на Ганьо за Сирия ! На него за ограбената му и опустошена Родина , и то от свои, не му пука , камо ли за Сирия !
  • 6 Вла

    30 2 Отговор
    Усилията на България ли? Нали намериха български автомати, които джихадистите са използвали, подарени им от атлантическите ни партньори.
  • 7 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Бухахах. Да изпратим шкембе торба с чертежите на хвърчила и всичко е точно. Руснаците ще се стреснат от биологичното оръжие памперс, със зверска тяга и компресия. После вкарваме пияното джудже пудел, жамбаски с пиратки и приключват. После жипкарчето почва строежите и близкия изток става необитаема зона.
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кремъл":

    Нещо си объркал БОТУШИТЕ!
  • 9 КАПИТОЛИЯ

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кремъл":

    А ТАМ КЪДЕ Е СТЪПИЛ АМЕРИКАНСКИ БОТУШ Е НАСТЪПИЛА ПРОЛЕТ.
  • 10 Бокича съм....

    16 1 Отговор
    Бочко що не направи една инспекция с жипката у Сирия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 hh88

    21 1 Отговор
    Войната не започна заради мирни демострации. Просто Сирия не допусна през нейна територия да се стри газопровод от американските колонии до Европа и реднекс спретнаха на Асад преврат, като използваха финансираните от тях брадати главорези. Сметките им обаче се объркаха с намесата на Русия.
  • 13 ДжафДжаф

    18 0 Отговор
    Булгaриcтaн бeшe прeвърнaт в cъбирaтeлeн пунк зa cнaбдявaнe нa тeрoриcтитe в Cирия c eвтинo oръжиe oт цялa изт. Eврoпa. Cхeмитe oтдaвнa ca oпиcaни в мeдиитe. Имa рaзбирa ce и дocтaтъчнo видeoрeпoртaжи oт Cирияр нa кoитo ce виждaт caндъцитe c бългaрcки муниции. Кoгaтo пoдкрeпяш и въoръжaвaш тeрoриcти, ти caмият ce прeвръщaш в тeрoриcт! Тaкa, чe Булгaриcтaн бeшe и cи ocтaвa тeрoриcтичнa държaвa, a в eдин мaлкo пo-нoрмaлeн cвят, Бoчкo Тъпoтo oт Бaнкя трябвaшe дa бъдe cъдeн кaтo вoeннoпрecтъпник! Вce пaк eднa гoлямa чacт oт жeртвитe нa вoйнaтa в Cирия ca избити имeннo c бългaрcки муниции.
  • 14 Бамзе

    21 2 Отговор
    България участва в една коалиция водена от краварите за смазването и ограбването на Сирия. Факт е че намериха Българско оръжие в талибаните. Може ли някой да обясни как е попаднало там ?

    Коментиран от #29

  • 15 Stéphanie 🎲

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "Кремъл":

    Живият пример България ,виж колко е хубаво заплати като Европа ,хората са щастливи.Още живее държавата във тяхната сянка всички комунисти и русофили трябва да са в затвора или изселени в Русия

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Мафията в действие.....

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    В чужбина е момичето, за да не я убият тук, защото разкри и други двама примиери в комбина с нашия и ги разобличи в търговия и производство на оръжие. С нея е и операторът й. Получили си смъртни заплахи, ако се върнат у нас.
  • 17 Стоян Александров

    16 1 Отговор
    Ами опиатите произведени във фабриката на Домусчиев е нашия принос. Така ислямистите ставаха по-кръвожадни и безкруполни. Това е нашия принос плюс оръжие произведено тук. Всичко това със съдействието на Турция, Израел и САЩ. Благодарим Ви НАТО приятели. Ние пак сме нищожеството на света.....предатели и неверници....
  • 18 Ха-ха-ха-ха ха-ха-ха-ха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "хихихихиии":

    😁😁😁😁прав си
  • 19 😁😁😁😁

    2 3 Отговор
    Имат ли Сирия някакъв дълг към България...ако имат да им го опростим както опростихме ТРИ МИЛИАРДА ДОЛАРА на Ирак😁😁😁😁
  • 20 Петър Петров

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    Пешо , колко е чеса в краварника. Пак ли пишеш от закусвалнята пред блока.

    Коментиран от #21

  • 21 Stéphanie 🎲

    4 12 Отговор

    До коментар #20 от "Петър Петров":

    ЕЕЕ🤣🥴🤪то нямаше как да не се включи някой дърт комунист 🤣🤔Неслучайно основната идея на билшевиките е Световната пролетарска революция.Или още – “Два свята ,единият е излишен “.
    И как да е другояче като комунизмът ,които все още бучи в главите на нашите русофили не може да съществува в съседство с нормални страни.Та нали винаги хората от комуните ще се опитват да избягат в демократични държави.
    Единственото спасение е комунизъм в целия свят.
    Някой може ли да избяга на Луната?Комунистите са наглеци. Това е тяхно основно качество.

    Коментиран от #25

  • 22 Вла

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    Аз те харесвах, даде ми хубави съвети за модно облекло и беше мила с мен, а сега се оказва, че искаш да съм в затвора или изселен от родината..

    Коментиран от #26

  • 23 ЪРП

    11 0 Отговор
    "Войната в Сирия и усилията на България за спирането ѝ"

    ХАХАХАХХА.........ПОТРЕСАВАЩА СМЕШКА Е ЗАГЛАВИЙЦЕТО МИСИРКАДЖИЙСКО!!!!!

    ПИТАЙТЕ ИСТИНСКАТА ЖУРНАЛИСТКА С ДИЛЯНА ГАЙТАНДЖИЕВА, ДА ВИ ОБЯСНИ .........ИЛИ ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА И!!!!!!!

    ТАЗИ ЖЕНА Е ЖУРНАЛИСТКА С ГЛАВНО "Ж"
  • 24 дончичо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ман":

    Не само,Ирак също,Афганистан те го те
  • 25 Петър Петров

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Stéphanie 🎲":

    Пешо , само прост въпрос. Къде ги видя комунистите , фашистите, демократите и всякакъв друг вид .
  • 26 Stéphanie 🎲

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Вла":

    Здравй Вла-ди може би не ти знам името ,не съм те засичала дълго време , извинявай ти си добро момче също много любезен спомням си 🥺Извинявай във България русолюбието е във излишък .Със теб не искам да споря защото си добър човек със добра душа така те прецених .Просто малко обективност -Да си чул някой бесепар или олигарх да е изпратил децата си да се учат в Русия (въпреки, че руснаците са изобретили всичко, дори самият свят), някой от поменатите да притежава нещо, игла дори, произведена в Русия или да си е купил имот в Русия?
    Дори у нас да се въведат данъците които въведоха френските социалисти, едва ли ще се намери българин, който да емигрира в Русия.Дущерите на Путин къде са скъпи приятелю,къде учиха както и на многото богати руснаци ????

    Коментиран от #28, #33

  • 27 баба Пена

    4 0 Отговор
    Авторчето на тази статия дали наистина си вярва в това , което е написал ?
  • 28 Дядо Петко

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Stéphanie 🎲":

    Стефанке , Стефанкееее, умът ти е колкото е умът на моят набор.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хасан

    3 2 Отговор
    Алчността на Запада доведе до краха на поредната държава..Ирак ,Либия и Сирия ..милиони жертви ,сакати ,разбити животи ..един нестихващ глад за ресурси и пазари ..комунистите искаха да създадат световна социалистическа държава а запада световна американска държава ..

    Коментиран от #32

  • 31 Stéphanie 🎲

    0 6 Отговор
    Работя с мъже и ги познавам много добре. На първо място поставям африканците, страхотни са. Въпреки, че го правя за пари, с тях съчетавам удоволствието и работата.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вла

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Stéphanie 🎲":

    Здравей, благодаря ти, според мен русофобията в България е в излишък, макар и да не е широко разпространена, не знам подробности за децата на споменатите руснаци, не твърдя, че управлението в Русия е най-доброто, а нашето БСП, нито са русофили, нито са комунисти. И аз предлагам да не спорим, много писане е, а и е малко безпредметно. Всичко добро ти пожелавам и до нови срещи в неполитически теми.
  • 34 Stéphanie 🎲

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Stéphanie 🎲":

    Не пиши от моя ник ако може????Понякога хората правят глупави неща от отчаяние. - Нора Робъртс😉Като теб е и ???- С времето хората се променят. - Глупости! Те променят предмета на поклонението си. Но при това остават същите, каквито са били. - Владимир Войнович---Да бъдеш трезв през цялото време е ужасно скучно.

    Не съществуват никакви халюцинации. Просто халюциниращият вижда това, което ние не виждаме, а ние виждаме това, което не е видимо за него.
  • 35 МАФИЯ НА ББ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Войната в Сирия и усилията на България за спирането ѝ КАТО ДОСТАВЯМЕ ОРЪЖИЯ НА ДЖИХАДИСТИТЕ И ГИ СЪБИРАМЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ 1. ФАКТИ.
  • 36 цербер

    5 0 Отговор
    България да си седи на задника и да не се бърка,където не й е работата,защото ония от "брадата държава" само чакат някой да ги закачи. Атентати не ни трябват.
  • 37 другарят

    5 0 Отговор
    Да припомня, че колонията Булгериа беше заставена от своите господари да въоръжава ИД с произвежданото още в колонията съветско оръжие!!Освен това колонията Булгериа участва в пълната икономическа блокада на изстрадала Сирия!! Друго което трябва да се припомни,е че колонията Булгериа не допусна преминаването на руски транспортни самолети за Сирия!
  • 38 Behemoth

    0 0 Отговор
    Това е по забавно и от 25 годишен жип Волво пред панелка(а това е на светлинни години като хумор пред забраненото шоу на Рачков и ВиП а)...
  • 39 Те се състоят......

    2 0 Отговор
    И тези усилия се състоят в продажбата на оръжие произведено в Бг на ислямските терористи от ISIS!
  • 40 факт

    0 0 Отговор
    ами даваха снимки с българско оръжие там!?
  • 41 Гост плюс

    0 0 Отговор
    България вместо бла, бла, бла, да каже ясно въвела ли е санкциите на ЕС към Сирия? После да приказва за усилията............
  • 42 бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кремъл":

    Трагедията я направи американския ботуш, както навсякъде където стъпят.
    Руснаците укрепват държавата Сирия, както строиха държавата България, след Освобождението от Османско иго. За 7 години тогава заложиха основите на държавни учреждения и армия, която разби сърбите през 1885.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания