18 Март, 2021 06:00 4 889 12

Коронавирус: Големият успех на Австралия

  • австралия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • мерки-
  • успех-
  • локдаун-
  • ограничения

В Австралия кипи живот - строгият локдаун отмина, хората празнуват сватби, ходят на спортни турнири и концерти. А успехът не се дължи само на изолираното островно положение на страната. Как го постигнаха?

Коронавирус: Големият успех на Австралия - 1
Снимка: Shutterstock

Първите случаи на коронавирус в Австралия бяха внесени от Китай през януари 2020 година, а през март се разигра трагедията с круизния кораб „Руби Принсес“, когато 2700 пътници слязоха на австралийския бряг без да са предварително тествани за коронавирус. До края на март 440 от тях се оказаха с положителни проби, а петима дори починаха. Тогава страната влезе в режим на локдаун, изолира се от света и наложи ограничения за придвижване и между отделните щати, които донесоха рекордни икономически загуби. По-малко от година по-късно, когато светът продължава да живее в изолация, от Австралия вече пристигат кадри от провеждани фестивали, концерти и спортни състезания пред пълни трибуни.

Бързи и решителни действия на властите

Досега Австралия е регистрирала общо 29 000 случая на коронавирус и 909 жертви на пандемията. Характерно е това, че властите действат бързо и изолират незабавно всяко ново огнище на заразата, а гражданите спазват стриктно предписанията. В Мелбърн, например, вече няколко пъти беше обявяван строг локдаун, единият от които продължи цели 4 месеца. Също и в Сидни подобни строги мерки не бяха рядкост. Така например традиционните новогодишни фойерверки край Харбър Бридж, на които обикновено се събират до 1 милион души, тази година преминаха изцяло без публика. В Мелбърн, където се проведоха срещите от откритото първенство по тенис на Австралия, веднъж се наложи зрителите незабавно да напуснат корта, след като в града беше обявен блиц-локдаун, продължил три дни.

Но ситуацията се промени. Във федералния щат Виктория, в който попада и Мелбърн, броят на новите инфекциите вече от доста време насам клони към нула. В Нов Южен Уелс, в който се намира и най-големият австралийски град - Сидни - в края на февруари също бяха разхлабени ограниченията и бе позволено да се канят вкъщи до 50 души. Възможни са още следните дейности: празнуване на сватбени тържества, ходене на бар и на плаж, посещения в ресторант, тренировки във фитнес-студио, ходене на църква (с маска). Позволени са и пътуванията до други щати и райони на страната.

Изолация навън

Вече от една година насам Австралия е силно изолирана от останалия свят. Напускането на страната е позволено само с изрично разрешение – обикновено по лични и семейни причини, или ако пътуването е за по-дълъг период от време. В момента Австралия и Сингапур се опитват да договорят тъй наречения „Travel Bubble" - един вид свободен коридор за пътувания между двете страни без карантина, какъвто вече има между Австралия и Нова Зеландия. От края на октомври австралийската авиокомпания Qantas смята да възобнови международните си полети, тъй като се очаква, че дотогава 25-милионното население на страната вече ще е ваксинирано. Такива са плановете на правителството. А дотогава остава в сила правилото: карантина за всички влизащи в страната и спазване на стриктна дистанция.

Автор: Лена Бодевайн


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    6 10 Отговор
    а у нас кога

    Коментиран от #10

  • 2 селтак

    9 3 Отговор
    А кво ше стане като отворат границите,ако въобще са ги затварали?
  • 3 Гошо

    7 9 Отговор
    Адекватни мерки и желязна дисциплина!
  • 4 Монтанчанин

    5 2 Отговор
    Който влиза в страната пълна изолация 10дена и нема нещем,държавата требва да им осигури место и там да седът.
  • 5 Риририр

    18 3 Отговор
    В Австралия няма Брюкселски Зелки и Евро Парламент да измисля простотии-та месните дерибеи да пишат всеки умрял към Ковид жертвите...-и то за пари....
  • 6 Дидо

    2 7 Отговор
    Великобритания като цяло се справи интелигентно население и загрижени политици
  • 7 Добър

    6 4 Отговор
    Да победиш коронавируса, означава да признаеш без симтомните за здрави и препоръчаш НЕ носене на МАСКИ.
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    11 4 Отговор
    Изобщо не им вярвайте на DW, всичко при техните публикации е груба пропаганда. Нещо като с PCR метода, от нищо се прави нещо.

    Коментиран от #11

  • 9 ГрУЮ

    4 0 Отговор
    Ако е вярно, нашите командващи парада с коронавируса могат да вземат от опита им, вместо всеки ден да измислят противоречиви заповеди.
  • 10 Кога ли?

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ами няма да е скоро при такъв огромен процент балами все още невярващи в съществуването на вируса,с ниско ниво на лична хигиена и хигиенни навици носещи маските си кат подбрадници ревящи като мулета,че им отнемали гражданските права управлявани от същият като тях изкарал късмет,че смъртта му се размина,ако въобще е бил заразен,а не поредния цирк и сценка от севда тв!!!
  • 11 Гласоподавател

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Аз40🏴‍☠️":

    Вярвай на руската телевизия всичко е точно
  • 12 Мдам

    0 0 Отговор
    Как го преборили.Ми то Австралия е остров бе смешници затворили границите и готово.Ама айде ние да им спреме износът на земеделската продукция ще изпукат като мишки от глад.