Last news in Fakti

20 Март, 2021 17:37 4 801 15

Летните почивки в Европа са под въпрос

  • почивка-
  • лято-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европа-
  • мерки-
  • ограничения-
  • туризъм-
  • туристи

Експертите настояват за предпазливост и поставят под съмнение летния туристически сезон

Летните почивки в Европа са под въпрос - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че британските данни са окуражителни, с рекордните 660 276 ваксинации вчера и седемдневната средна смъртност, спаднала под 100 за първи път от октомври, научните съветници настояват за предпазливост и поставят под съмнение летния туристически сезон, пише британският вестник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

Д-р Майк Тилдесли, член на групата за моделиране на Spi-M, предупреди, че има опасност туристите да донесат нови варианти на вируса, които са по-малко податливи на ваксини. „Международното пътуване това лято е, за съжаление, според мен изключително малко вероятно“, каза д-р Тилдесли днес по ВВС4. „Това, което наистина е опасно, е, ако застрашим нашата ваксинационна кампания, като докараме тези варианти, срещу които ваксините не работят толкова ефективно, на фона на бързото им разпространение". Повишаването на случаите във Франция, Италия, Испания и Германия са предопределяли подобни тенденции във Великобритания няколко пъти по време на пандемията. Ваксинацията ще защити Великобритания до известна степен, но по-младите хора, които най-вероятно разпространяват вируса, все още не са ваксинирани. Източник от правителството заяви, че Великобритания е защитена от това, че е вече е била обхваната от британския щам и че възходът в Европа се следи отблизо, добавяйки: „Факт е, че когато вълните удрят Европа, след това засягат и Великобритания.“

Правителствената научно-консултативна група за извънредни ситуации (Sage) не призовава за промяна в пътната карта на Джонсън за облекчаване на ограниченията, но призовава за повишено внимание поради нарастващите случаи. Нарастването може да направи правителството по-предпазливо при отварянето на магазини и заведения на открито през следващия месец. Засега няма признаци, че връщането на учениците в училище води до значително нарастване на инфекциите, но пълното въздействие няма да стане ясно в продължение на няколко седмици. Възобновяването на несъществени пътувания, забранено поне до 17 май, също изглежда съмнително.

Един правителствен източник каза: „През май все още ще имаме значителна част от населението, което няма да е ваксинирано и, разбира се, децата не се ваксинират Южноафриканският вариант е най-обезпокоителен поради резистентността към ваксината, като опитите показват, че ваксината AstraZeneca е далеч по-малко ефективна срещу него, въпреки че предлага по-голяма защита срещу тежко протичане на заболяването. Засега южноафриканският вариант на вируса не се разпространява бързо във Великобритания, известни са едва 351 известни случая сред тях седем за седмица. Съществуват обаче опасения, че това може да се промени с облекчаването на мерките. Разпространението му в близките страни предизвиква безпокойство сред правителствените съветници.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмазик

    23 7 Отговор
    Франция Италия Портогалия и Гърция фалират в жлизките 5 години.

    Коментиран от #3, #4, #6, #14

  • 2 Вейдър

    20 2 Отговор
    Тъмната страна има НЕПОДОЗИРАНИ СИЛИ!
  • 3 Дзизаки

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Шмазик":

    отрмен дит стават китайски васалъ

    Коментиран от #5

  • 4 франсе

    7 22 Отговор

    До коментар #1 от "Шмазик":

    Иска ти се ! Нали ушанка ! Това ,че Прусия е фалирала, не означава,че другите са излижени на риск. Ти въобще бил ли си във Франция?Познаваш ли социалната им система?
    А, извинявай ,забравих ,че в ПРусия нямате социална система.

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баце

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шмазик":

    Да видят какво ни е на нас дето фалирАхме още през 89-та !

    Коментиран от #9

  • 7 Четник

    1 15 Отговор
    Вече имаме резервации за средата на юли.Надявам се дотогава Борис да се справи с обещанията които даде на всички нас.Ако нещо се обърка не го виждам.Хората го подкрепят в момента.
  • 8 Шмазик

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "франсе":

    хаха глпак говоря по добре френски отколкото и внуците ти някога ще проговорят.Франция е китайска собственост.Скоро ще го разберете
  • 9 Пешо Уестио

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Баце":

    През 1989 г. Българите имаха пари.Вие ако сте нямали тогава,никога няма да имате и в бъдеще.Парите бягат от такива
  • 10 Врачка

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "франсе":

    Системата е добра във Франция,всеки може да легне на Шанзелизе и да проси.Там бял човек трудно ще срещнеш.Париж е окупиран от Алжирските орки.
  • 11 Шпек

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "патриота":

    Поредният злобен коментар на пишман патриот обут в шалвари и нахлупил фес.
  • 12 pokoloko

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "франсе":

    супер система имат, излез след 18 часа на главната улица в Марсилия и виж колко европейски физиономии ще пребориш, само Мароко Тунис и Алжир....
  • 13 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ

    6 8 Отговор
    КАКВИ ПОЧИВКИ БЕ ОТ КАКВО СЕ ИЗМОРИХТЕ НАЛИ НЕ РАБОТИТЕ НАЛИ НЯМАТЕ ПАРИ ААА ИЛИ БАТЕ БОЙКО ША ДАДЕ НЕКОЙ ЛЕВ КАТО МУ ДУМКАМЕ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА М.С.
  • 14 Глупости

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шмазик":

    Печатниците бълват кинти непрекъснато ще спретнат некоя лъжа и готово
  • 15 Поне 10 години

    6 0 Отговор
    няма да има туризъм.