Last news in Fakti

23 Март, 2021 17:41 2 183 5

Службите предупреждават за повишен риск от крайнодесен тероризъм

  • финландия-
  • тероризъм

Най-голямата заплаха за терористична атака във Финладия в момента произлиза от индивиди и малки групи, привърженици или на крайнодясна, или на ислямска фундаменталистка идеология

Службите предупреждават за повишен риск от крайнодесен тероризъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата за вътрешна сигурност на Финландия потвърди днес оценката си за риск от терористична заплаха на ниво две ("повишен") по четиристепенна скала и отбеляза, че опасността от крайнодесен тероризъм в страната е нараснала, предаде "Асошиейтед прес".

Финландската Служба за сигурност и разузнаване, известна като СУПО, заяви в отчета си за 2020 г., че е идентифицирала крайнодесни елементи, "притежаващи способности и мотивация да извършат терористична атака" в страната с 5,5 милиона души население.

"Крайнодесните елементи, които са обект на наблюдение от контраразузнаването и са идентифицирани от СУПО, обичайно са свързани с международни крайнодесни кръгове в интернет", посочи в изявление директорът на СУПО Анти Пелтари.

Службата заяви, че "са се появили също някои индикации за конкретна подготовка" на терористични актове от страна на подобни крайнодесни кръгове, представляващи терористична заплаха във Финландия, но не даде повече подробности. Нивото на заплаха остава непроменено от предходната година.

СУПО отбеляза, че като цяло най-голямата заплаха за терористична атака във Финладия в момента произлиза от индивиди и малки групи, привърженици или на крайнодясна, или на ислямска фундаменталистка идеология.

Службата в момента наблюдава дейността на близо 390 лица във Финландия. Мнозинството от тях имат връзки с идеологията на радикалния ислям, но СУПО не даде информация за броя на наблюдаваните от нея лица от крайнодесните кръгове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    5 3 Отговор
    И Финланците ги апят мухите яко.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 сигурно

    2 1 Отговор
    Тук терористи няма да вляза ,защото шайката ни терерозира повече от реза--ците !
  • 4 Поредната

    0 0 Отговор
    хибридна атака на Кремъл.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: