Last news in Fakti

24 Март, 2021 10:58 2 435 8

Нетаняху обяви голяма победа на изборите в Израел

  • израел-
  • бени ганц-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Очертава се управляващата партия да получи 31 - 33 места в 120-местния Кнесет, показват проучванията, излъчени от трите основни телевизионни канала в страната

Нетаняху обяви голяма победа на изборите в Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви „голяма победа“ за своя блок на десницата на парламентарните избори във вторник въпреки все още некатегоричните резултати от тях, съобщи АП.

Във фейсбук Нетаняху написа, че израелците са дали „голяма победа на десницата и на „Ликуд“ под моето водачество“.

Дясната партия „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху остава най-голямата политическа сила в Израел след безпрецедентните четвърти парламентарни избори в рамките на две години, показват данните от екзитполовете след края на изборния ден, посочва БТА.

Очертава се управляващата партия да получи 31 - 33 места в 120-местния Кнесет, показват проучванията, излъчени от трите основни телевизионни канала в страната.

На второ място е партията „Йеш атид“ („Има бъдеще“) на опозиционния лидер Яир Лапид, която се очаква да получи 16 - 18 мандата.

Според екзитполовете блокът на партиите, които се противопоставят на Нетаняху, ще има 59 места в парламента, докато блокът, който иска да запази дългогодишния премиер на поста му, ще има 53 - 54 мандата.

Това означава, че Нетаняху би могъл да има мнозинство, ако подкрепящата заселниците партия „Ямина“, водена от Нафтали Бенет, която със 7-8 мандата се очертава като балансьор между двата блока, се съгласи да се присъедини към коалиция на досегашния премиер. Обаче има голяма несигурност и пети парламентарни избори за две години остават една от възможностите.

Централната избирателна комисия съобщи, че окончателните резултати не се очакват преди петък, защото от сряда ще започне преброяването на гласовете по пощата на войници, дипломати, затворници и пациенти с коронавирус. Комисията изрази разочарование, че малък процент от правоимащите пациенти с ковид и израелци под карантина са се възползвали от специалните избирателни секции, включително от мобилните, разположени в преустроени автобуси из цялата страна.

Сред големите печеливши на изборите, според екзитполовете, е израелската Партия на труда, която печели седем мандата.

Центристката „Синьо и бяло“ на бившия съперник на Нетаняху Бени Ганц, както се очакваше, печели много по-малко мандати от предишните избори през март 2020 г., на които получи 33 места. Въпреки това тя прескача изборната бариера и се очаква да спечели седем или осем мандата.

Голямо разочарование е партията „Нова надежда“ на отцепника от „Ликуд“ Гидеон Саар, която според социологическите проучвания малко след учредяването ѝ през декември се очакваше да спечели двуцифрена бройка места. Предварителните резултати обаче ѝ дават петима или шестима депутати в новия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 1 Отговор
    Щом Биби печели, знаци и Баце ги бие.
  • 2 Кристин Лагард

    5 0 Отговор
    Нетаняху - Сиси - Мицотакис - МВФ. Кошмарите на Турция.

    Коментиран от #3

  • 3 По-скоро

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кристин Лагард":

    Турция е кошмарът на тези които си изброил 🤣🤣🤣

    Коментиран от #4

  • 4 скъп чесън

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "По-скоро":

    по-скоро кажи дали ти имаш пари да си купиш портокали. твоите сънародници страдат. 1 кг преди 2 години беше 4 лири и сега стана 12. а доходите спаднаха до 50%

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Със заплатата си мога да си купя

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "скъп чесън":

    Близо 2 тона портокали.Ти в бгджунглата колко може да си купиш? Ако искаш да ти пратя....ааа, то и без това в магазините ви е пълно с турски портокали..🤭🤣🤭

    Коментиран от #7

  • 6 сериозно ти предлагам

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "скъп чесън":

    Да ти пратя малко зарзават, хляб, сирене кашкавал и там каквото имате нужда, че да не вземат жена ти и майка ти да се метнат дружно от балкона каквато е практиката ви, когато гладът ви натисне...🤭🤣🤭
  • 7 вирус, глад, лъжи, войни

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Със заплатата си мога да си купя":

    ами тогава защо бабичките в турция плачат с черни сълзи по каналите? терористи ли са и те? не може така хасане, ти да събираш огромни суми за пропаганда и те да са гладни. аллах вижда всичко
  • 8 ХАХАХА

    1 1 Отговор
    ДИКТАТОРЧЕТО НИКОЙ НЕ ГО ИСКА ИДЕТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВИ ПРОТЕСТИ ИМА В ИЗРАЕЛ ПРОТИЛ ЛЪЖАТА КОРОНА И ВАКСИНАЦИЯТА ,ТОЗ ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ КАТО БИДОНА.