Last news in Fakti

29 Март, 2021 17:52 2 953 8

Молдова търси споразумение за подкрепа с Румъния

  • молдова-
  • споразумение-
  • румъния

Мая Санду призова за нови преговори

Молдова търси споразумение за подкрепа с Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Молдова ще опита да сключи ново споразумение за финансова подкрепа с Румъния, съобщи ТАСС.

Последното споразумение беше прекратено. То предвиждаше отпускането на сто милиона евро.

Молдовското правителство е отказало да одобри един от протоколите за реализиране на пълното споразумение. Държавният глава Мая Санду обяви, че ще започне нови преговори.

Това може да стане при сформирането на ново правителство. Предстои да бъдат одобрени редица програми за подкрепа на гражданите.

Румънското външно министерство е предложило удължаване на договора през миналата година. Поставени са били условия, които да да осигурят защита за румънското инвестиционно присъствие.

Предложено беше и разширяване на културното сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА

    2 8 Отговор
    Споразуменията не вършат работа Румъния да вкара зелени човечета да се допита до Молдова и да ги анексира същото трябва да направи България с Македония , Сърбия с Косово и Гърция с Северен Кипър
  • 2 Дърт

    3 1 Отговор
    Мая че го бара!
  • 3 Бесен Язовец

    5 4 Отговор
    Румъния има 100 милиарда долара външен дълг от като влезнаха в ЕС стана от 50 на 100 милиарда, от къде ще изкопае 100 милиона евро да даде на тия молдовци, да не са почнали в Карпатите да копат валута?

    Коментиран от #8

  • 4 Молдовците

    1 6 Отговор
    ще се обединяват с Румъния и ще станат една държава а макетата ще продължат да мразят българите даже като дойдат комунягите на власт ще дадат пиринска Македония на тях
  • 5 big

    5 1 Отговор
    В Молдова от време оно се "бият" румънското и росийско население и самосъзнание. В тази борба се образува и Приднестровието. Предния президент Додон беше проруски настроен, а сегашната е прозападно и радетел на обединение с Румъния. Тя си има и румънски паспорт. При изборите тя спечели с малко и според мен не може да си позволи голямо шикалкавяне.
  • 6 Брендица

    2 2 Отговор
    Браво г-жо Президент! Еврокинтаци😉 през Румъния за гражданите на Молдова. С Президентът на РФ се разбрахте мисля още 2020 беше. Уникална си Мая Санду.
  • 7 Брендица се еле

    2 0 Отговор
    За какво говориш? Стига си пил енерджи в мазето, по-добре излез и се разходи. Не може да имаш президент с паспорт на друга Държава. Тази не е президент на измислената ти страна. Тази е гражданин на друга. Залъгват балъците с големите пари в Европа и те после избират ей такива малки въшки.
  • 8 Nnn

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Румъния има БВП 290 млрд долара с тенденция да се УТРОИ до 4 години, а Молдова 12 млрд.
    Нормално е молдовците да искат присъединяване към богатия си брат, но малко избързват все още има живец в руското малцинство в приднестровието. Ако изчакат година две руснаците вече няма да могат да финансират сепаратизма там и румънците ще могат за без пари да си купят и отделената от молдова област и да бъдат големия обединител!
Новини по държави: