30 Март, 2021 14:58 5 350 33

С пари от ЕС: Села без ток и канализация, но със стадион

  • ес-
  • българия-
  • пари-
  • швейцария-
  • стадион-
  • ток-
  • канализация-
  • проекти-
  • еврофондове-
  • села-
  • корупция

Три български села са се сдобили с нови стадиони, макар жителите им да нямат нито канализация, нито най-елементарни условия за живот

С пари от ЕС: Села без ток и канализация, но със стадион - 1
Снимка: Shutterstock

Репортажът на Швейцарската телевизия SRF разказва за новите спортни съоръжения в Динката, Калугерово и Лесичово – обезлюдена община с едва 5 600 жители. Хората там нямат и най-необходимото, но пък разполагат със спортни съоръжения за много милиони евро, които вече се разпадат. Запуснато футболно игрище, напукан бетон, врати няма – така изглежда днес построеният преди три години стадион край село Динката, обсипан с пластмасови боклуци и захвърлени маратонки. Игрището не се използва. Петър, който живее в Динката, също предпочита да играе футбол другаде. Младият мъж се е завърнал в родината си от чужбина заради пандемията. Знае малко немски и се пита: „Какъв е смисълът от това разбито игрище? Улиците не са ремонтирани от 50 години. Къде са парите? Това е безобразие.“

Няма нито ток, нито канализация

В Динката улиците са кални, не са асфалтирани. Къщите са по-скоро бараки, много от тях са без ток и течаща вода. В селото живеят няколкостотин души, които нямат канализация, но пък разполагат с тази карикатура на футболно игрище на стойност над 300 000 евро – пари на ЕС. В съседното село Калугерово много от къщите също нямат течаща вода. Но и там от четири години насам има стадион – в отлично състояние. Трибуните са покрити, съблекалните имат душове, тревата е перфектно окосена. Както разказва управителката на стадиона – благодарение на него местният отбор вече заема по-предна позиция, основан е и детски футболен отбор. Жените от селото пък играят там волейбол. Третото село, за което се разказва в репортажа на Швейцарската телевизия, е Лесичово – и то е без канализация и с лоши улици, но с нов стадион. Заместник-кметицата на трите села Веселина Милкова обяснява, че той се използва рядко. Защо тогава са построени тези спортни съоръжения? И то в села, в които липсва най-необходимото, а общият брой на жителите им е 5 600 души? „Харизан кон“, казва Милкова. ЕС е предоставил на общината пари именно за спортни съоръжения – над три милиона евро. „Докато за канализация нямаше как да кандидатстваме в Брюксел – не изпълняваме европейските критерии за това, твърде малка община сме“, обяснява заместник-кметицата.

Близо сто нови стадиона

Естествено, ЕС дава пари не само за строителството на стадиони в запуснатите български села. Веселина Милкова разказва, че много от обществените сгради в нейната община са били обновени със средства от Брюксел. Опуснатите за стадионите пари са по проекта на ЕС „Развитие на селските райони“. Целта е да се намалят големите разлики между града и селото и именно заради това ЕС отпуска и средства за спортни съоръжения. Предполага се, че покрай един стадион в селото ще започнат да идват повече посетители, които ще имат нужда от места за нощувка, т.е. Къщи за гости или хотели. Селото ще се съживи и в един момент може да започне да привлича и фирми. В някои части на Европа тази идея може и да функционира, но в българските запуснати села звучи абсурдно. Село Лесичово например е напуснато от стотици хора, независимо от новите стадиони. Това, че отпуснатите средства биха могли да бъдат вложени по-смислено е едно.

Някой е прибрал парите в собствения си джоб

Другото е корупцията: стадионите са нова възможност за българските политици да градят калпаво, прибирайки част от парите. Най-яркият пример за това е стадионът в Костенец, модернизиран през 2016 година, който днес вече се нуждае от основно саниране. Покривът на трибуната е застрашен от рухване, а пистата е четириъгълна, вместо овална, което я прави неподходяща за лекоатлетически състезания. По този повод „Тагесшау“ пише, че за стадиона в Костенец през 2014 година вече са били отпуснати над два милиона евро за основно саниране, след което спортното съоръжение обаче изглежда по-зле, отколкото преди това. Обяснението е очевидно, отбелязва SRF – някой е строил крайно евтино и е прибрал останалите пари, отпуснати от ЕС. Подозренията само се засилват от факта, че строителната фирма не може да бъде открита. А и разследванията на българската прокуратура в подобни случаи рядко водят до присъди. На отправения към ЕС въпрос защо се строят безсмислени стадиони, се получава само общ отговор: основен стремеж на Брюксел е всяко евро от парите на европейските данъкоплатци да бъде вложено смислено. По отношение на отделните проекти не се казва нищо, защото държавите-членки взимат решенията за разпределението на парите от Брюксел, респективно – за съответните строежи. Междувременно трите села от община Лесичово с трите си стадиона кандидатстват в Брюксел за пари за водопровод. С канализацията ще трябва да изчакат.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    45 5 Отговор
    Всеки ден в бг е загубен
  • 2 Епа кво

    5 24 Отговор
    Да се изтряскам може и у храстите, но да спортувам в храстите не става, тъй че ........
  • 3 Asdfg

    53 4 Отговор
    За сметка на това има 💶 в чекмеджета! Много важно,че в някои села няма ток! Важно е да се пълни касичката на ГЕРБ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    48 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    С пари от ЕС: Села без ток и канализация, но със стадион"
    Сега очаквам Баце и ордата му да коментират как сме се прочули и стигнали невиждани висоти ! Как от цял свят показват "майсторското" управление в България!
    Мутри вън! И под строй с достойни присъди в затвора!
  • 6 Жоро

    28 3 Отговор
    Постерите на Герб гордо са окачени на всяка спирка и всеки билборд в моя град. Това ще ме накара ли да гласувам за тях според вас??!
  • 7 Една жена

    30 1 Отговор
    Борисов и Севда спешно да посетят трите села и излъчат всенародната веселба на жителите им в поредния видеоклип
  • 8 Оллеле

    21 1 Отговор
    Да, на пенсиите им трябват стадиони, при това заключени, за да не се ползват и от малкото приходящи деца. Харчене с мисъл и за общото благо.
  • 9 Сталин

    26 3 Отговор
    Всички села са така,стадиони градинки простотии само да може някой тарикати да откраднат пари!!Че няма канализация и асфалтов път това не е важно!! Добре дошли в Герберландия!! Страната на абсурдите!!

    Коментиран от #28

  • 10 Българка

    28 1 Отговор
    Къщите за гости са къщи за тъщи на големците! И колко от тях върнаха окрадените неправомерно пари на ЕС? Колко дела има срещу тях? Министър Танева, Карадая и другите от шайката, които усвояваха/крадоха евросредства за себе си и роднините си, защо са на свобода?

    Коментиран от #19

  • 11 гадно

    27 1 Отговор
    На това му викат на гол г ъ з чифте пищови и най-лошото е, че покрай тези безсмислени гербави срутища се крадат още пари .
  • 12 Вилкомен

    5 5 Отговор
    В Бантустан!
    Вечна слава на ГЕРБ!
  • 13 Наблюдател

    24 1 Отговор
    ЕС парите основен стимул за корупцията в България ! Самите ЕС лидери прекрасно са осведомени за това!
    От което изглежда Корупцията се оказва основна еврпейска ценност!!

    Коментиран от #17

  • 14 Хасан

    17 1 Отговор
    Строителната фирма е регистрирана единствено да спечели,''обществената поръчка''.Пей сърце!
  • 15 минувач

    10 1 Отговор
    Това е така,обаче не се коментира,че тези пари се дават под условие:или стадион или нищо друго.Затова се изградиха и зали за спорт в градчета с затихващи функции.Защото условието беше:или зала или нищо друго.А за канал и вода кой ти мисли.
  • 16 История

    17 1 Отговор
    "Изберете" пак Мутрата от Банкя, този национален предател и крадец. Наистина сме много зле. Срам ме е от самите нас.
  • 17 История

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Със сигурност ЕС е в играта.
  • 18 Бай ти Ганя

    8 2 Отговор
    Кьовеши ще оправи всички тези злоупорреби с еврофондове, съд до дупка и затвор

    Коментиран от #22, #26

  • 19 Дъ Мозък

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    На свобода са защото знаят неща с който други хора после няма да са на свобода. И те така у нас става всичко. Докато един ден народа не полудее и не им такова там каквото се такова
  • 20 Пенсионер

    11 1 Отговор
    ПКП нали имала очи да ходи по селата. Да отиде при тия хора и да им обясни в кой век са. Дали са крепостни селяни или свободни българи, на които са имосигурили нормална среда на живот
  • 21 Герак Митко

    5 1 Отговор
    Така се краде по лесно. Стадиона няма кой да го гледа, а калпавия път всички.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БиБи

    6 1 Отговор
    Важното е,парите да не се изхарчат за добро на хората!
  • 24 Черен Петър

    3 1 Отговор
    Оня човечец наивно пита къде са парите! Ама що пита? Вестници не чете ли, интернет няма ли? Оная, Мата Хари де, показа на цяла България къде са парите...Кво има да се чуди още?
  • 25 Василева

    2 2 Отговор
    Сигурни ли сте,че в тези села няма ток и течаща вода.
  • 26 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бай ти Ганя":

    Понеже модератора ми изтри коментара #22, ще го напиша пак, с други думи: "Надай се ... на пияни жени"!
    Докато народа не се надигне да изрине тази крадлива пасмина и не я набута по затворите, няма да има оправия в България! Никога!
  • 27 Констатация

    4 0 Отговор
    Осигурете първо работа на хората , да има смисъл да останат там, да създават семейства и деца , с това сами ще дойдат и пълните стадиони и живота . Безхаберни крадливи български управници влезте в едно гръцко село , вижте как изглежда , и защо така изглежда , защо хората са там , защото всеки който иска да се труди е подпомаган от държавата с рог на изобилието, ако на български стопанин се даваше 1.40цента за килограм грозде пряка помощ , и в този смисъл другите култури , щяха ли да избягат от селото си на пожар. Всичко у нас се свежда ,как няколко човека да откраднат едни пари , които трябва да подобрят живота на много хора, и за това резултатите ни са такива.

    Коментиран от #31

  • 28 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    До 9 ком -другарю -важното е да плюете -кметицата ясно и точно обяснява че париот ЕС дават само за спортни съоръжения а не за улици -ама важното е да плюете другари
  • 29 Срамота

    1 0 Отговор
    За 1 лев инвестиран в България - 9 са откраднати.
  • 30 Gowko

    0 0 Отговор
    И защо швейцарците.Защо те ни правят репортажи.Защо не нашите ,,мисирки".Кражбите на ГРАБ са уникални.Нема го никъде по белия свят.Крадът по светло както все едно по тъмно.Без страх.Защото най известната репортерка в Тиквостан е Севда .Нема медии, нема журналя.Ще има.Ще има още по големи кражби от 3 000 000 .Един ден ще осъмнем без половин България
  • 31 Gowko

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Констатация":

    А ,,добро утро България".Кога ще го махнем този уникален лъжец и крадец.....Всеки ден се хвали какво е построил....Тъп ли е...или с ментални проблеми.Ще се окаже най влиятелния луд на света.Начело на цяла държава.И то ееропейска
  • 32 един там

    0 0 Отговор
    От стадионите и спортните площадки може много да се краде. Няма ясни изисквания и правила. Прави се нещо, колкото да се отбие номера и се крадат едни 70-80% от сумата отпусната за строежа на безумието. От електропреносна и канализационна мрежи няма как да се откраднат много, защото те трябва да бъдат функциониращи и да са изпълнени по определени правила, норми и закони. Повече от 30% трудно ще откраднат. Гледайте гербаджиите какви дейности извършват и знайте, че там най-много се отклоняват средства за шкафчетата. Пътища, ремонти, изолации и все такива работи. Каквото друго да са захванали са го оср-али яко.
  • 33 БОКОКРАД

    0 0 Отговор
    В Динкaтa улицитe ca кaлни, нe ca acфaлтирaни. Къщитe ca пo-cкoрo бaрaки, мнoгo oт тях ca бeз тoк и тeчaщa вoдa. В ceлoтo живeят някoлкocтoтин души, кoитo нямaт кaнaлизaция, нo пък рaзпoлaгaт c тaзи кaрикaтурa нa футбoлнo игрищe нa cтoйнocт нaд 300 000 eврo – пaри нa EC. В cъceднoтo ceлo Кaлугeрoвo мнoгo oт къщитe cъщo нямaт тeчaщa вoдa. Нo и тaм oт чeтири гoдини нacaм имa cтaдиoн – в oтличнo cъcтoяниe. Трибунитe ca пoкрити, cъблeкaлнитe имaт душoвe, трeвaтa e пeрфeктнo oкoceнa. Кaктo рaзкaзвa упрaвитeлкaтa нa cтaдиoнa – блaгoдaрeниe нa нeгo мecтният oтбoр вeчe зaeмa пo-прeднa пoзиция, ocнoвaн e и дeтcки футбoлeн oтбoр. Жeнитe oт ceлoтo пък игрaят тaм вoлeйбoл. Трeтoтo ceлo, зa кoeтo ce рaзкaзвa в рeпoртaжa нa Швeйцaрcкaтa тeлeвизия, e Лecичoвo – и тo e бeз кaнaлизaция и c лoши улици, нo c нoв cтaдиoн. Зaмecтник-кмeтицaтa нa тритe ceлa Вeceлинa Милкoвa oбяcнявa, чe тoй ce изпoлзвa рядкo. Зaщo тoгaвa ca пocтрoeни тeзи cпoртни cъoръжeния? И тo в ceлa, в кoитo липcвa нaй-нeoбхoдимoтo, a oбщият брoй нa житeлитe им e 5 600 души? „Хaризaн кoн“, кaзвa Милкoвa. EC e прeдocтaвил нa oбщинaтa пaри имeннo зa cпoртни cъoръжeния – нaд три милиoнa eврo. „Дoкaтo зa кaнaлизaция нямaшe кaк дa кaндидaтcтвaмe в Брюкceл – нe изпълнявaмe eврoпeйcкитe критeрии зa тoвa, твърдe мaлкa oбщинa cмe“, oбяcнявa зaмecтник-кмeтицaтa.
Новини по държави: