Last news in Fakti

31 Март, 2021 21:20 2 836 43

Руски генерал: Шпионските скандали не трябва да се разгласяват, така ни учеха навремето

  • италия-
  • русия-
  • шпионаж-
  • шпиони-
  • генерал

Избухна шпионски скандал между Италия и Русия

Руски генерал: Шпионските скандали не трябва да се разгласяват, така ни учеха навремето - 1
Снимка: Shutterstock

Руско-италианските отношения бяха засенчени от шпионски инцидент в Рим. Италианското контраразузнаване установи контактите на офицер, акредитиран в руското посолство, и италиански военноморски офицер. В последния етап на проследяването им им е бил записан фактът на предаване на пари на италианеца, предполагаемо за тайната информация, предоставена на Русия. Експертите на “Московский комсомолец“ коментираха поредния шпионски скандал, предаде агенция "Фокус".

Инцидентът беше коментиран уклончиво в Кремъл. Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за причините и обстоятелствата за задържането на руския офицер, но се надява положителният и конструктивен характер на руско-италианските отношения да продължи. Италианските медии съобщават, че италианецът е получил пет хиляди евро за информация за дейността на НАТО. Италианското външно министерство вече обяви, че двама служители на руската дипломатическа мисия в Рим трябва да напуснат страната.

„За съжаление това не е първият шпионски скандал през 2021 година. Миналата седмица в България двама служители на руското посолство в София бяха обявени за персона нон грата. Те бяха обвинени в шпионаж и дори бяха посочени гражданите на България, с които се предполага че са контактували обявените за руски разузнавачи,“ припомня изданието. Ако обвиненията на чужди държави наистина са документирани, тогава контраразузнавателните служби на Италия и България могат да бъдат поздравени. Те са действали професионално и точно и незабавно са повдигнали обвинения. Такава ефективност може да липсва на руските разследващи, които обвиниха журналиста Иван Сафронов в шпионаж. Момчето е задържано в ареста повече от шест месеца и, както той твърди, все още срещу него не е представено нищо като доказателство.

„Да кажем, че ситуацията е такава, каквато я е описала италианската страна, а следващите „Петров и Боширов“ бяха осветени не където трябва... По отношение на професионализма. Изпуснато е външното наблюдение, вербували сме агенти и сме се провалили.“ Неслучайно пенсионираният ветеран от външното разузнаване на КГБ Михаил Любимов похвали италианските специални служби и нарече действията на руските разузнавачи неуспешни. На свой ред пенсионираният генерал от ФСБ, заместник-председател на движението „Силна Русия“ Александър Михайлов в интервю за „МК“ обърна внимание на една особеност на случилото се в Рим - информацията за „руските шпиони“ веднага попадна в медиите и отиде на междудържавната ниво. „Когато възникнат такива ситуации между специалните служби, те винаги се опитват да не ги излагат в публичното пространство“, каза генералът. - Това се прави, за да не се влошат отношенията между държавите. Разузнавателните отношения не трябва да се пренасят върху отношенията между държавите. Така ни учеха навремето.

Разузнаването го е имало и ще го има. Те са работили, работят и ще работят. В този случай Италия е член на военно-политическия блок на НАТО, който не е приятелски настроен към нас. Неговите учения имат явно антируски характер, инфраструктурата се приближава до нашите граници. Италия е географски разположена на стратегическия фланг на Алианса. Така че няма какво да се изненадвате. Но за всичко това, повтарям, е необходимо отношенията между специалните служби да не засягат междудържавните контакти и да не влошават международния климат," заяви бившият генерал.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да,бе

    8 5 Отговор
    Тук ключовата дума е учиха,а сега само калиняци някакви и навсякъде.Пръсане трябва,с напалм минимум.
  • 3 Rado

    16 11 Отговор
    С други думи РАДИОМЪЛЧАНИЕ като фигуранта
  • 4 ТаУмВзе

    16 20 Отговор
    Коя шпионска информация струва 5к Евро. Това е поредния краварски блъф. А и в днешно време, не се плаща с кинтаж. А що се отнася до шпионаж, това е друг свят. Буквално.

    Коментиран от #19

  • 5 Пръц

    11 4 Отговор
    Значи,не е баш така защото какъв ти е келепира ако се напиеш и не те видят пиян?И да на*беш комшийката без да се похвалиш?
  • 6 Хахаха

    15 15 Отговор
    Много негли тези руснаци всички ги разбраха вече
  • 7 !!!?

    15 14 Отговор
    Е така можете да процедирате с русофилските се продажници в България - прибират шепа копейки и си траят ца да на развалят "брацката дружба" !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    10 0 Отговор
    Демек, их там неть !!!?
  • 10 КГБ

    14 12 Отговор
    Убивай и не признавай това е руската действителност
  • 11 ВВС

    17 5 Отговор
    Натовците ги учат открито да се казва че врага на Запада е Изтока просто и ясно от това няма накъде
  • 12 барчо

    18 3 Отговор
    По принцип е така. Разузнаването го е имало, има го и ще го има и за в бъдеще във всички държави по света. Разузнавачи са хващани и ще бъдат хващани и за в бъдеще и те са не само руски, но и американски и английски, френски и т.н. Нали не си мислят някои четящи, че руснаците спят и няма хванати разузнавачи на изброени и неизброени държави на територията и? Само че не се афишират, но това не значи че не се е случвало. Разузнаването е изкуство и доколкото си спомням в България преди 1989 г в нашето разузнаване отиваха най, най отбраните. Завършилите школото "Древни езици и култура", което беше най, най бяха желани за тази професия. Държава без разузнаване я пиши бегала.

    Коментиран от #25, #27, #38

  • 13 Руски генерал

    9 12 Отговор
    В Русия ни учат да крием че в руската армия има изнасилвания на момчета трябва да знаят все пак по света че ние вагнеровци сме корави момчета и да не ни бъркат с нежните китайци които носят и очила от компютърните игри
  • 14 !!!?

    10 14 Отговор
    Този генерал са го учили, като завари жена си на калъп, да не казва на никого, за да не си развали семейството !!!?
  • 15 ВВС

    6 4 Отговор
    Вoeннитe ca eдни oт нaй нeплaтeнитe прoфecии c oпacнa миcия нe взимaт кoлкoтo Нeймaр и Криcтиaнo Рoнaлдo в тaзи пaндeмия вcякo eврo e вaжнo зa ceмeйcтвoтo нo ниe бългaритe cмe нaй eвтини ocoбeнo aкo e чaлкaджийкa и зa 1 лв би врътнaлa нa някoй руcнaк
  • 16 Rado

    9 9 Отговор
    Наш пРЕЗИДЕНТ изпълнява точно инстукциите - РАДИОМЪЛЧАНИЕ.
  • 17 Бранд

    17 5 Отговор
    Абе , защо не си ловят шпионите както си е редно ...мирно и тихо. Какво му е скандалното ...шпионите на С.А.Щ. не ги ловят , защото се правят , че не ги виждат , като , че ли само руснаците имат разузнаване .Ние да не сме в детската градина , та вече ...ау ...руски шпиони .
  • 18 5000 евро са си пари!!!

    4 1 Отговор
    Съвсем скромно в България ще лежиш по гръб 1 година!!!
  • 19 17 мига

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    А с кво се плаща бе, експерте?

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лично мнение

    6 3 Отговор
    Напротив, шпионажа играе особена роля в отношенията между държавите. Шпионажа е вид демонстрация на недоверие, а отношения, при недоверие от такава висота си е лицемерие, което пък няма как да бъде пренебрегвано
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТаУмВзе

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "17 мига":

    Брато, има на тоя свят много ценни неща от кинтите. И когато питаш, издухалка като мен и я наричаш експерт на шега. Говори за Теб самия.

    Коментиран от #28

  • 24 Анонимен

    7 2 Отговор
    В някои държави СЪДЯТ за ИЗМЯНА, А чужденците изгонват, в РУСИЯ-РУСНАЦИТЕ ПИЯТ ЧАЙ И ПОЛУЧАВАТ ИНФАРКТ! ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ И НЯМА ПРЕДАТЕЛИ!ЖИВИ ПРЕДАТЕЛИ НЯМА!
  • 25 Вурст

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    Имаш предвид, всички ония от запад и от изток и тия помежду тях, дето всички заедно докараха толкова неприятности на човечеството, докато си разиграват или практикуват тъй нареченото ,,изкуство,, !? Всички тия, не бих ги тикнал в дранголника, понеже съм хуманно настроен, но поне доживотен психодиспансер заслужават със сигурност
  • 26 1944

    4 4 Отговор
    що да не се огласяват. щото расийския цар е гол ли?
  • 27 1944

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    тия простотии за нашенските разузнавачи в работническо дело ли ги чете? няколко години преди "промяната" половината дс не знаеха чужд език и нямаха висше. пълни селяндури. виж им досиетата само.

    Коментиран от #37

  • 28 17 мига

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "ТаУмВзе":

    Ами брато да прав си че се бъзикам че си експерт, видно е от написаното, че не си.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Милите те

    5 1 Отговор
    Мечтата на всяко русначе е да стане шпионин или космонафт
  • 31 Седесарят.

    3 1 Отговор
    Сега,на италианците ще им дадат 30 млд,заем.. Дългосрочен..От МВФ..И от ,Тройката,,,също.!!!
  • 32 Седесарят.

    3 3 Отговор
    Италия е супер закъсала държава..Спешно ,евро,долари, Трябват...И от там иде и постановките .Ще си плащат с пликове пари..!!!.Дааа,бе да!..Егаси и разузнавачите..!!??.Да бяха гледали ..,Мисия невъзможна,,
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 абакалам

    1 2 Отговор
    Ами на война, като на война! Русия непрекъснато е нападана, защото, колкото и да е слаба икономически, (((почти))) никога не се предава. Непокорните ги малтретират и в казармата, и в затвора. А Вие си помислете в какво живеем. Дикмокрация.
  • 36 Сценарият

    3 1 Отговор
    и в Италия, и в България, е един и същ. Защо ли?
  • 37 Сериозно ли

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "1944":

    плещиш тези глупости? Работил съм еди-къде си и ще ти открехна една малка тайна - тези, за които "се знаеше", че са "разузнавачи", бяха прикритие за истинските. Там, където съм бил, "знаехеме", че този е "от по-специалните" - и наистина даваше вид на недообразован връзкар. И се водеше "началник автопарк". А се оказа /доста години по-късно/ - че ИСТИНСКИЯТ бил "телефонният техник" - скромен, тих, незабележим, дали съм разменил две-три думи за четирите години, не си спомням...

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Николай

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    Така е най заслужилите обучени в школата на КГБ и ГРУ шпионират в полза на Русия. Това колега се нарича предателство, а льотчика мълчи и не взима отношение щото е затънал до гуша.
  • 39 Рико

    1 0 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: отношенията между специалните служби да не засягат междудържавните контакти и да не влошават международния климат " Иван Асен и Гари Пауър ги съдиха по телевизията.И Хрушчов удряше с обувката в ООН.
  • 40 Рико

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Сериозно ли":

    Тези които работят в дипломатическата мисия трябва да събират информация само от явни източници. Така е коректно към приемащата страна. Умният и от кинопреглед ще извлече информация. Класическият шпионин не трябва да има дипломатическа защита, ще работи с риск, ако го хванат да си лежи в затвора. Нали е "смел разузнавач". За "дипломат-разузнавач" се кандидатирам и аз - ако не ме хванат -добре, ще си поживея в странство с добър стандарт; ако ме хванат - пак добре, ще ме върнат тук и ще бъда герой! То било сладка работа да си в шпионажа.
  • 41 Сериозно

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Сериозно ли":

    Абе нали един такъв баламурник от службите го бяха обрали телефонните измамници.36000лв му бяха взели на разузнавача.Хах!Този се преструвал, онзи се преструвал...некадърни комуняги.
  • 42 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Дали са му само 5х. евро,защото е разкрил,че Стелт са видими.Ама това сърбите отдавна го знаят.
  • 43 Богомил Трайков

    0 0 Отговор
    В Италия и в ЕС има демокрация, наша демокрация. А в Русия начело е един убиец, отровител а от скоро е станал велик инквизитор. Този идиот в борбата си за оцеляване е в състояние да измъчва хората с модерни средства. Дал е команда да не се набиват трески под ноктите на Навални а да го будят ежечастно всяка нощ, дотогава докато умре. Това е перверзията на един диктатор. Всичко трябва да се знае от народа, защото всички служби съществуват на парите на народа и служат нему. А тези руски сатрапи на бунището на историята начело с върховният страп - президента крадец, убиец, отровител и инквизитор.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания