Last news in Fakti

2 Април, 2021 11:16 2 465 25

Българите в Одрин нямат голям интерес към изборите

  • одрин-
  • турция-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • българи в чужбина-
  • гласуване-
  • интерес

Ето какви са нагласите на изселниците в Одрин

Българите в Одрин нямат голям интерес към изборите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 21 000 български граждани са подали декларации за гласуване в секциите в Турция, сочат списъците, публикувани от Министерството на външните работи. По традиция избирателната активност на български избори в съседна Турция е висока, но очакванията са тази година пандемията да разколебае много хора.

Какви са нагласите на изселниците в Одрин провери специалният пратеник на БНР в Турция Тоня Димитрова. 203 души са подали декларация за гласуване в Одрин, където има една избирателна секция. На други избори са гласували по над 1500 души, сега обаче хората се опасяват от пандемията, казва Хасан Кушку – основател на Сдружението на балканските турци: „Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни“.

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството. Председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш казва: „Според нас като сдружение помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки, по-големи, например училище – с голяма зала“.

Турците с български паспорти в Одрин се опитват да сменят мястото на гласуване. „Самите представители на дружеството ни бяха подали молба до консулството, но доколкото разбрах не са уважили причините, не ги знам“, посочва Кушку.

От Сдружението на балканските турци разясняват на местните хора как ще се проведе вота, какви ще са мерките, помагат с попълването на декларации. В събота вечерта в Турция влиза в сила полицейски час и е забранено излизането до понеделник сутринта. Българските гласоподаватели могат да отидат безпрепятствено до секциите с българската си лична карта. „Аз се обадих на МВР на местно ниво за как ще бъде гласуването, ако хората ще гласуват с техни коли, защото те са с турски регистрационен номер, а те са с българска лична карта“, споделя Джеват Гюнеш.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    15 15 Отговор
    Българите в Турция не знаят да пишат и говорят на български. По-скоро затова няма много подадени заявлениия. Но ще отидат като стадо, подбрани от местния везир да се отчетат на падишаха!
    Готвят ни поредна измама с двойно гласуване- в чужбина и в България от името на един и9 същ човек. От Германия има подадена информация, че на българи, работещи там са събрани личните карти и може да се използват в България от подставени лица с маска, които ще гласуват втори път! В списъците в българските СИК фигурират стотици хиляди починали и хора, които трайно не живеят/гласуват в България. Това е умишлено!

    Коментиран от #10

  • 2 Българи

    20 5 Отговор
    в Одрин няма има турци
  • 3 Меринджей

    14 5 Отговор
    Одрин? Градът се казва Едирне, харесва ви или не. Абе я си оправете граматиката малко и общата култура, няма такъв град от много отдавна. Автоматически Пловдив да стане Филибе,, и още стоитна примера могат да последват - навити ли сте? Следвайки вашата безграмотна логика, това ще е правилно.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Рошко

    1 0 Отговор
    То къде и кой ли има, като гледам само едно същи мусури от 30 години насам, че и от едно и също котило
  • 5 Тати

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Меринджей":

    Докато стане Пловдив..."""Град Пловдив съществува без прекъсване от VI хилядолетие пр.н.е., но наименованието му до средата на IV век пр.н.е. не е изяснено. Според някои автори това име е Евмолпия – предположение, основано на сведение от Амиан Марцелин от IV век.[11]

    През 342 г. пр.н.е. градът е завладян от Филип II Македонски, който издига крепостни стени.[11] В по-късните източници градът носи неговото име – Φιλιππόπολις[12], сиреч „град на Филип“.[11] През следващите столетия градът е наричан на различни езици с варианти на това име.[11] В Древността се използва неговата тракийска форма Pulpudeva или Pulpudava[13], където dava е тракйската дума за град/селище[14], а Pulpu е видоизмененото име на Филип – от елинските Φίλιππος в именителен падеж или Φίλιππου в родителен падеж[15] [11] След широко разгърнатите строежи на Флавиевата династия в града, за известно време той е наричан Флавия Филипополис.[11]

    В старобългарски източници се използват вариантите Плъвдивъ и Плъпдивъ, а също и Пъпълдин, Пълдин и Плъдин, за всички от които се смята, че водят началото си от тракийското Pulpudeva.[15][16]"""А

    Коментиран от #7, #17

  • 6 Тати

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Меринджей":

    Гърците сменят всички траакийски имена """Градът е основан от римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище и е кръстен на него – Адрианополис, на гръцки „Адрианов град“. Преди да бъде завладяно от римляните, селището е носило името Ускудама.""" Ти кога ще заминаваш за анадола и да освобдиш българската земя??!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Меринджей

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тати":

    Пловдив е бил под различни имена, както ти сам цитира някои източници. Но нито на географските карти в Турция, нито пък някъде официално не го наричат "Филибе", нищо че почти 600 години е носил това име. Така че използването на "Одрин" в 21 век не смятам за правилно. Въпросът беше конкретен - време е да се наричат градовете с актуалните им имена, а не стогодишни спомени.
  • 8 Меринджей

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тати":

    Кога и къде ще замина - точно тебе ганъо, няма да те питам, нито па е интересно твоето мнение. Седни да прочетеш какво е демокрация и права, след което ще си трайкаш и ще ми правиш евала, искаш или не. А за Анадола - там живеят по-добре, колко и да завиждаш.
  • 9 5Kan

    1 3 Отговор
    Одрин е превзет от българския хан Крум през 813 г., а малко след смърта му синът му хан Омуртаг подписва мирен договор с византийският император Лъв V и осигури тридесет години мир между двете държави през 815 г., а контролът над града беше оставени на Византийската империя.
  • 10 Значи. .

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Пишеш глупости защото хората изтеглени или принудени да напуснат България са учили в български училища и естествено че знаят да пишат, говорятт и даже и да разбират български език за разлика от такива като вас..

    Коментиран от #11

  • 11 Тати

    2 15 Отговор

    До коментар #10 от "Значи. .":

    Значи, има още за гонене от България. Не им се отнема българското гражданство и да стават меринджеии на кози в анадол. Ето, тук има един и е много доволен....

    Коментиран от #16

  • 12 abr

    10 1 Отговор
    няма такъв град в Турция- "Одрин"!

    Коментиран от #13

  • 13 Тати

    2 11 Отговор

    До коментар #12 от "abr":

    То няма и такава държава турция, няма и такава нация турци....

    Коментиран от #14

  • 14 Турчин

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тати":

    Ще ти се, но няма как, има и държава такава, с която останалия свят се съобразява, има и такава нация. Не знам за турците, но като гледам статистиката, май вие сте на изчезване.. то явно затова е тая злоба в теб. Успокой се, комши, хапни една баклавичка.
  • 15 Едирне

    10 1 Отговор
    О историята нищо не научихте нали. На времето казахте че в българия няма турци После 2 милиона хора се изправиха и казаха аз съм тюрк. Сега българите в одрин.... Ееее какво искате, лозунги с "пази боже българия от турци" или идвай на помощ братушки,
  • 16 Мехмед

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тати":

    Вие от постоянно гонене на този и оня, останахте 6 милиона в булraристан. Всъщност останахте само злобарите, завистниците, мързеливците и циганите. Честито!
  • 17 Тттттт

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тати":

    Абе вие много не споменавайте историятя че ще ви излезе много скъпо. Защото в тази история цели 5 века тези земи бяха турски. Не припомняйте и не събуждайте паметта на бившите собственици

    Коментиран от #18

  • 18 Тати

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "Тттттт":

    Кви собственици со били турките бре помпаец..страх ги е било да замръкват в повечето български села и градове. Затов са ви сменили имената с арабски и сте клали братята си, които не са се продари на алах и ся се гордеш, че си тюрк....

    Коментиран от #19

  • 19 Мехмед

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Тати":

    българин не е етноним, а психиатрична диагноза.
    Пий си хапчетата!

    Коментиран от #20

  • 20 Тати

    3 11 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    България я има повече от 1400 год.(официално) и никога не си е сменяла името, за разлика от теб. Бил си Михаил, дошли са суджуците станал си мехмед, сега ,ако дойдат китайците ще станеш Мао...Пази божи от такива българи,като теб..

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Мехмед

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тати":

    България е има, но вие нямате нищо общо държавнотворното племе на Аспарух. Вие сегашните така наречени "българи" сте местно, езиково славянизирано население, неносещо нито кръвта /гените/, нито езика на същинските булгари. Името и славата са крадени от един ТЮРКСИ народ. Всъщност държавата ви е изкуствно създадена след османо-руската война. Какви 1400 години а?

    Коментиран от #22

  • 22 Тати

    1 10 Отговор

    До коментар #21 от "Мехмед":

    Има си ДНК анализи, направи си един, ако си лилав, няма смисъл. Та, виж нюанса на тюрка какъв и тогава обяснявай българина какъв е. Има си изледвания. В туркия има всякакви, защо ли...!!! Отивай си към анадола, връщай паспорта!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Мехмед

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тати":

    Освен ДНК има много по-висши гени наречени културни, за които няма смисъл да ти обеснявам. Вие така наречените "българи" сте езиково асимилирани туземци с крадено име, без история. Всички владетелски династии в първата и втората БЪЛГАРСКА държава са ТЮРКСКИ. Мога да живея където си искам, твоето мнение и желание няма никаква стойност. Айде скрий се!
  • 24 Да Бе

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тати":

    1 400 години 😂. 200 години пише Византия после 500 години пише Османска империя

    Коментиран от #25

  • 25 5Kan

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да Бе":

    И близо 100 г. Русия нали.
Новини по държави: