Last news in Fakti

4 Април, 2021 13:41 6 965 14

Коронавирус: ето къде най-често се заразяваме

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Според данните на експертите в Германия в 89 процента от случаите не може да се определи с точност къде е станало заразяването

Коронавирус: ето къде най-често се заразяваме - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия все повече хора се заразяват с коронавирус у дома или в училищата и детските заведения. Къде най-често се предава инфекцията? Данните на института “Роберт Кох” хвърлят светлина и по този въпрос.

Според експертите от института “Роберт Кох”, броят на заразените нараства във всички възрастови групи, но особено осезаем е ръстът при децата и младежите. Статистиката показва, че мястото, на което най-често се стига до предаване на болестта, са частните домакинства.

Все по-голям процент от новорегистрираните случаи обаче са в резултат от контакт със заразен в детските ясли, училищата и на работните места. Детските заведения са отговорни за 11 процента от всички заразявания. Това е ръст от пет пъти в сравнение с предишната вълна на пандемията. В домовете за възрастни хора, където голяма част от обитателите им вече са ваксинирани, новите инфекции сериозно намаляват. Броят на заразените в болници също спада.

“В момента сме свидетели на развитие, при което дори малките деца се разболяват. Това трябва да се вземе насериозно”, предупреди министърката на семейството Франциска Гифай при посещение на детска ясла в Берлин. “Искаме чрез една добра стратегия за ваксинация, която включва възпитателите в детските ясли, и чрез целенасочено тестване да увеличим защитата и в тях”, допълва тя. Според нея е възможно децата също да бъдат тествани – с помощта на съответните декларации. “Ако не искаме да затворим детските заведения, трябва да ги защитим“, подчерта и здравният министър Йенс Шпан.

Два пъти повече инфекции при децата

При децата до 14 години 7-дневната заболеваемост се е удвоила само в рамките на месец, съобщават още от „Роберт Кох“. Все повече огнища на заразяване има в детските заведения. Подобно развитие беше отчетено и в училищата при тяхното отваряне.

Институтът “Роберт Кох” препоръчва разделянето на учениците на малки групи и силно ограничаване на контактите в тях. Експертите съветват също така да се редуват дистанционни с присъствени занятия, както и да се разделят учениците по възрастови групи, като за по-големите е препоръчително да учат от вкъщи.

Висок риск в обществения транспорт

Отчита се и ръст в заболяванията на работното място - те са нараснали от 4-5 процента през декември до около 13 процента днес.

Според “Роберт Кох”, общественият транспорт също е едно от местата с висок риск от разпространяване на вируса. Но там проследяването е трудно. “Клъстърови ситуации сред анонимни групи от хора (например в обществения транспорт, кино или театър) са много по-трудни за проследяване от здравните власти от тези в неанонимните групи от хора (семейни тържества, училищни класове и т.н.)”, става ясно от информацията, поместена на сайта на “Роберт Кох”.

Така повечето случаи на предаване на вируса остават непроследени. Според данните на експертите в Германия в 89 процента от случаите не може да се определи с точност къде е станало заразяването.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просветен илюминат

    19 7 Отговор
    Страхът е по-смъртоносен от всичко останало.
    Човек изживява емоциите си не толкова в реалността колкото в собственото си въображение.
    В реалността се активира подсъзнанието.
  • 2 Васил

    15 6 Отговор
    А пък нашите умници казваха обратното че там е най сигурно след всяко отваряне на детските градини и училищата нова вълна съвпаденията станаха много.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли

    20 4 Отговор
    И Зелето барабар с тея от "Кох" в казана! Мръсни пропагандатори!
  • 5 Алберт Щпеер

    9 5 Отговор
    Тогава да забранят частните домакинства.
  • 6 ЛЕЛЕ ПАНИКА

    5 11 Отговор
    Веднага 2 маски и шал около устата в къщи и компрес на гърлото - за по-сигурно увиваш, докато останеш без въздух, това е най-сигурния признак, че короната няма да те гепи!!!
  • 7 ббб

    19 2 Отговор
    Най - честото заразяване става в ромските махали, тия пушат от една цигара и пият от една чаша, а за дистанция и дума не може да става, те не вярват в Ковид !
  • 8 Хахаха

    15 5 Отговор
    Най-често заразата се предава през ТЕЛЕВИЗИЯТА !!!!!!!!!
  • 9 Некромонгър

    1 3 Отговор
    Ако погледнете неофициалния, но въпреки това от никой не оспорван „брояч на дълга“ на САЩ, можете да намерите там не само размера на държавния дълг на САЩ (U.S. national debt) в посочените $28,09 трлн., но и три пъти общата сума на дълга (U.S. total debt), която включва дълговете на общини, корпорации и домакинства - $85,65 трлн., както и размера на федералния външен дълг (U.S. debt held by foreign countries) - $7,13 трлн., и - внимание! - индикатора за американските национални активи в размер на $160,83 трлн.

    Допълнителни точни изчисления с помощта на калкулатора могат да се извършват независимо, но дори и без тях е ясно, че Русия, както и останалата част от света, ще трябва слушат американските претенции за изключителност все още доста дълго: най-малко $75-$80 трилиона.
  • 10 Некромонгър

    1 1 Отговор
    Путин пo-скоро ще продаде С-400 на британците, отколкото да удари Лондон. Британците се чудят как да избягат от руски ядрен отговор в случай на тяхна атака
    Американското военно-аналитично списание Military Watch (MW) публикува статия за дупките в ядрения щит на Обединеното кралство.

    Изданието съобщава, че от 215 ядрени бойни глави в арсенала на кралството, приблизително 120 са активни. В действителност британците нямат триада като такава, въпреки шумните приказки, че Лондон има сухоземни, подводни и въздушни базирани ядрени оръжия.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Чичо Тони

    9 1 Отговор
    В 89% не се знае къде се заразяваме! Много учени, много наука ейй!
  • 12 Рошко

    8 2 Отговор
    Най много се заразяват от медиите, побъркаха точно хората които са с повече заболявания дето горките нямат какво да правят и гледат телевизия, побъркахте ги и уморихте с психология
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.