Last news in Fakti

4 Април, 2021 16:40 2 347 20

Франция: Активност на изборите, мнозина идват отдалеч въпреки локдауна

  • франция-
  • избори-
  • пандемия-
  • париж

Важно е обаче да носят правилно попълнена атестация за излизане по административни причини, български личен документ и удостоверение за адрес във Франция

Франция: Активност на изборите, мнозина идват отдалеч въпреки локдауна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Франция сънародниците ни са активни на изборите, дори предвид новите строги противоепидемични ограничения. Пътуването до секциите е разрешено от френските власти.

Пред посолството ни в Париж започна да се трупа опашка още в първия час на вота, но гласуването върви сравнително бързо и спокойно, както свидетелстват вече достигналите до урните.

До преди обед чакането беше двайсетина минути, разбира се, при строго спазване на санитарните мерки, отбелязва кореспондентът на БНР във френската столица.

Мнозина идват отдалеч – въпреки действащия от снощи локдаун в цялата страна френските власти дадоха статут на изключение за българските граждани, които могат да се придвижват, независимо от разстоянието до изборните секции.

Важно е обаче да носят правилно попълнена атестация за излизане по административни причини, български личен документ и удостоверение за адрес във Франция. Вчера консулският отдел беше по изключение отворен за получаване на готови лични документи.

18 на брой, секциите във Франция за тези избори са повече от предишните години – освен в най-големите градове, където откриването им вече е традиция, за първи път има открити секции в Рен Туар, и Ансени.

Сънародниците ни в Моасак могат да упражнят правото си на глас в най-близката секция в Тулуза, съобщи МВнР.

ЦИК ни уведоми с писмо за взето решение за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството ни в Париж, най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Тя се намира на адрес: La Chapelle Saint-Michel 18, GrandeRue Saint Michel, 31400 Toulouse

Снощи на председателя на секционната избирателна комисия в Моасак бе връчена забрана от префектурата за провеждане на изборите, обяснена със строгите мерки срещу коронавируса.

По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички останали изборни секции в чужбина са отворили или предстои да отворят.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    36 3 Отговор
    Драги българи в чужбина, благодарим ви за подкрепата!

    Само че има риск да изхвърлят бюлетините ви в кофата за боклук. Защото много добре знаят, че няма да гласувате за тези, които ви прогониха.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Stefanie 🇹🇷

    7 2 Отговор
    И аз бях там. И аз гласувах 😆😅😅😚

    Коментиран от #5, #15

  • 4 мислещ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Да, обаче хубавото е, че не могат да го направят без да предизвикат огромен скандал и да е очевадно за всички. Тук може да изкарат, че мутрите са първи, даже ние си знаехме, че с толкова купен, калинков и принудителен вот, няма как да не са дори без други манипулации, ама в чужбина е друга бира.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мислещ

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "БГ семейство":

    Още един бътхъртнат гербераст, мразещ мислещите хора, дето се редят на опашки да ви бият шута.
  • 7 Браво

    6 2 Отговор
    Не случайно Борисов го е страх от българите в чужбина

    Коментиран от #18

  • 8 Поразен

    2 8 Отговор
    Българин, избягал в чужбина преди години, вече има чуждо гражданство, паспорт, и дори не може да гласува на БГ избори. Значи тези са чевени, не смеят да искат гражданство, защото ще ги обявят за предатели, слагат лепачки по банкомати, и дрънкат глупости на местните, колко велик строй е пропадналият "комунизъм".

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Пок

    3 1 Отговор
    Браво Българи
  • 10 Колега

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Поразен":

    Гражданството е по желание а не по принуда,Отделно че си запазваш и двете.Нека не си пишем глупости....Съпругата и синът имат....Аз нямам защото не искам....не искам.Познавам и други хора така.Моля не пиши глупости.
  • 11 Допълнение

    4 1 Отговор
    За Бордо бих написал едно допълнение.Обяди ми се българин да ме пита когато аз съм гласувал имало ли е много от РИМЛЯНИТ...Казах му НЕ.Защото когато той е бил там е дошла тумба римляни които от разговорите между тях си-знаете че не са от тихите,се разбира думата ДПС.А сега ме убеждавайте че няма купуване на гласове.Това ми сподели човека и аз със вас.Тия римляни и подобни са стадо....само някъде да има аванта,далавера,кражба, подаяния и са там.Кой да ти чете платформи,проекти...Не мога да го докажа но го споменавам като факт.Ето защо сме и емигрирали.Защото някой считат че ориента и безхаберието за основополагащи.Само вижте кои българи като данчо ментата,Пеевски са там......отврат.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тексаско Клане

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Много добре си го разбрала този с небивалиците му но отговори достойно като една прекласна българка живееща в Франция
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сийка

    0 0 Отговор
    Нещо не виждам снимки от изборите в Москва? Опашки, по 500 Р. на човек ?
  • 17 БГ семейство

    0 5 Отговор
    Там където живея в Франция почти всички са гласували за ГЕРБ дори от балконите викахме всички ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ дано да спечели това е най харизматичния лидер и истински държавник, чува се дори в Франция колко е просперирала България през трите му мандата
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ежко Бежко

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Stéphanie 🎲":

    Стефче малка корекция. Има успели българи които се връщат в България. Аз съм един от тях. За мафията свързана с Русия не ми изглежда така. По-скоро е свързана с ЕС. Благодаря на всички българи в чужбина които се редиха по опашки за да гласуват. Надявам се и вие някога да можете да се върнете.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: