5 Април, 2021 12:25 3 223 6

Румъния вижда светлина в тунела

  • румъния-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Здравният министър Влад Войкулеску призова населението да положи усилия за преодоляване на последната вълна на пандемията и увери, че ваксинацията ще избави румънците от ограничителните мерки след месец-два

Румъния вижда светлина в тунела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новите ограничителни мерки дават резултат. Светлина в края на тунела: третата вълна може да е последната с ограничения, ако ваксинациите "надвият" заразяванията, пише днес румънският в. "Адевърул".

Според изданието статистическите данни сочат, че броят на случаите през последната седмица е намалял в резултат на новите ограничителни мерки, а цифрите показват насочване на епидемията към фазата на плато. Така че ако румънците изберат да се ваксинират, това може да бъде последната вълна от пандемията с толкова строги рестрикции, отбелязва изданието.

"Адевърул" обаче предупреждава, че запазването на нивото от около 6000 нови случая на ден е опасно, тъй като тежките форми на болестта и смъртността са високи. Вестникът цитира министъра на здравеопазването Влад Войкулеску, който съобщи, че вчера в страната са отчетени два негативни рекорда - на броя на хоспитализираните пациенти с COVID-19 и на броя на пациентите в интензивни отделения. "Тази вълна идва с пациенти, които влизат във вече пълни отделения", посочи той.

Министърът изтъкна, че цели семейства влизат в болница, наблюдава се тежко протичане на болестта при млади хора и при пациенти без съпътстващи заболявания. По думите му 167 деца с COVID-19 се намират в болници, а от тях 16 са в интензивни отделения.

Добрите новини, според изданието, идват от факта, че новите ограничения, въведени от здравните власти на 25 март, вече дават резултат и само седмица по-късно се наблюдава спад на случаите в Букурещ и в други окръзи, пише БТА.

"Миналата седмица ускоряването на епидемичната вълна намаля от 20 процента на 5 процента и месецът започва с характеристики на навлизане в плато, а 16 окръга отчитат тенденция на спад спрямо предишната седмица", коментира д-р Октавиан Журма, като отбелязва, че ако текущите мерки се спазват, в края на месеца може да се стигне до низходяща фаза.

По думите на д-р Габриел Дякону смъртността от COVID-19 остава висока - около 2,5-2,7 процента, което означава, че независимо от предпазните мерки значителен брой от заразените губят живота си в битката с болестта.

Здравният министър Влад Войкулеску призова населението да положи усилия за преодоляване на последната вълна на пандемията и увери, че ваксинацията ще избави румънците от ограничителните мерки след месец-два, пише в. "Журналул национал".

"Периодът между католическия и православния Великден ще представлява тест за едно поколение, както нашите баби и дядовци са минали през Втората световна война, после тези, които направиха Революцията през 1989 г., така и ние ще разберем колко солидарни и отговорни можем да бъдем", посочи министърът.

Той изтъкна, че здравната система не може да понесе сама цялата тежест на пандемията, тъй като има ограничен човешки ресурс, и призова хората да избягват струпванията, да носят маски, да спазват хигиенните мерки и да се ваксинират.

В. "Гъндул" съобщава, че Румъния ще получи днес най-големия досега транш ваксини на компанията Пфайзер - 511 290 дози, които ще пристигнат на летищата в Букурещ и град Клуж и ще бъдат разпределени в складовите центрове в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САМО ЧЕ СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА

    7 1 Отговор
    Е ОТ НАСРЕЩТЕН ВЛАК! !
  • 2 Интересно ми е

    3 1 Отговор
    Жената на снимката не е ли е страх от моргелоните в маската
  • 3 ревизор

    4 1 Отговор
    Тая светлинка в тунела е от фаровете на спряната жипка на Баце. Той е там на проверка и контрол на тунелния ремонт.
  • 4 Българин

    7 0 Отговор
    Фалшивата пандемия е за да накарат хората да си бият отровните ваксини.

    Коментиран от #6

  • 5 Матей

    1 0 Отговор
    Айде сега да струпате едни милиарди на фармафията на запада за тестове и ваксини.Каза ви се да следвате шведския модел и досега щяхме да сме забравили тая пунта-демия.При нас бъркитията е най-драматична,заради вродения хаос в главите на гербавите вождове.сега имат дерт как да съставят правителство,тъй че анархията ще се разраства.
  • 6 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    И да носят маски в които има някакви червейчета