6 Април, 2021 08:27 2 020 2

Изригване! Нова активност на вулкан в Исландия

  • исландия-
  • вулкан

Властите преустановиха достъпа до района като превантивна мярка и започнаха евакуация на хората, отишли да го наблюдават

Изригване! Нова активност на вулкан в Исландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изригналият преди две седмици вулкан в Исландия навлезе в нова фаза, съобщи АФП. На разпространени кадри се вижда нова цепнатина, от която изтича лава.

Тя е дълга около 200 метра и е на километър от първоначалното изригване, уточниха от Исландския метеорологичен институт.

Първоначално изтичащата лава се е движила по стръмния склон с 10 метра в секунда, но в момента това става по-бавно, каза местният вулканолог Торвалдур Тордарсон.

Според него не се наблюдават признаци за спиране на изригването, но не се ангажира с конкретни срокове кога може да стане това. Властите преустановиха достъпа до вулкана като превантивна мярка и започнаха евакуация на хората, отишли да го наблюдават.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 2 Отговор
    А Йелоустоун кога?
  • 2 4745

    1 0 Отговор
    До кога ще търпим този вулкан?! Знаете ли, какво огромно замърсяване причинява той?!:0