6 Април, 2021 14:01 3 412 12

10-има обвинени за свалянето на украинския пътнически самолет през 2020 г.

  • иран-
  • украйна-
  • боинг-
  • самолет

През януари 2020 г., след като в продължение на три дни отричаше, Техеран призна, че неговите въоръжени сили по погрешка са свалили украинския "Боинг" с две ракети земя-въздух

10-има обвинени за свалянето на украинския пътнически самолет през 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На десет служители в Иран са били повдигнати обвинения за свалянето от военните през 2020 г. на украински пътнически самолет, отнело живота на 176 души, съобщиха днес ирански медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Съобщението беше направено в момент, когато Иран започва непреки преговори със Запада по провалилата се ядрена сделка със световните сили, предава БТА.

Информацията беше огласена след като миналия месец Иран стана обект на изключително остри международни критики заради оповестения окончателен доклад за свалянето на самолета на украинските международни авиолинии, в който като причина се посочваше човешка грешка, но без конкретни виновници.

Военният прокурор на Техеран Голамабас Торки направи съобщението, докато предаваше поста на Насер Серадж.

Полуофициалната информационна агенция ИСНА и информационната агенция на съдебната власт "Мизан" съобщиха за казаното от магистрата, без да правят повече уточнения.

През януари 2020 г., след като в продължение на три дни отричаше, Иран призна, че неговите въоръжени сили по погрешка са свалили украинския реактивен пътнически самолет с две ракети земя-въздух. В предварителните доклади за катастрофата миналата година иранските власти хвърлиха вината върху оператор на системата за ПВО, който според тях е взел самолета "Боинг 737-800" за американска крилата ракета.

Свалянето на самолета стана в деня, когато Иран извърши атака с балистична ракета срещу войските на САЩ в Ирак в отговор на удар с американски дрон, който уби ирански генерал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демир

    5 9 Отговор
    Защо само един са съборили?Кога ще се събори и държавата им Руска - Украйна!
  • 2 Винету

    4 22 Отговор
    То и джуджето ще си признае, но още не го знае. За сваления малайзийски самолет ватенките ще съжаляват и ще плащат докато джуджето им е президент. Холандците не прощават...

    Коментиран от #4

  • 3 Диверсант

    17 3 Отговор
    А милионите тонове взривно вещество, изсипано върху близкия изток от НАТОВЦИ и реките човешка кръв......... ВИНОВНИ...?????????
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Винету

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мохамед":

    Браво, Мохамед, ти си гордост на докторите от Курило. Кога научи бълггарски? Браво, разрешиха ли ти да гласуваш?
  • 6 Kcaniba

    3 4 Отговор
    То още тогава се знаеше, кат са го "свалили по погрешка", че 170 парцала, са били бандеровски главорези, обучавани във фащ.
  • 7 комунисти терористи

    6 12 Отговор
    И после русия не била терористична държава..По-големитерористи от руснаците няма.Най-добри са в свалянето на цивилни самолети и в избиването на цивилни население

    Коментиран от #10

  • 8 един от многото

    11 3 Отговор
    Тъй като сте почнали да пишете за свалени самолети , напишете и за сваления Еарбъс–300 на Иранските авиолинии на 06/07/1988 г. Свален с изстреляна ракета от американската фрегата "Винсенс" намираща се в Ирански териториални води. В резултат на този американски сербезлък загинаха 290 души , от които 66 деца!
  • 9 Комонист

    6 1 Отговор
    Империята на злото винаги е била в центъра на убийства и терор

    Коментиран от #11

  • 10 ценности

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "комунисти терористи":

    Като пишеш глупости , прочети поне коментара непосредствено след твоите дивотии!
  • 11 един от многото

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Комонист":

    За коя империя на злото става въпрос господин комОнист ли си онанист ли си?

    Коментиран от #12

  • 12 ихтанмет

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "един от многото":

    Еми то империята на злото се разпадна на парчета отдавна.Сега е останала по-малката империя която е просто един обор - Руския обор !