Last news in Fakti

7 Април, 2021 10:06 4 669 89

Русия бавно убива Навални

  • алексей навални-
  • русия-
  • здраве-
  • убийство-
  • владимир путин-
  • кремъл

Навални е подложен на изтезания

Русия бавно убива Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Алексей Навални, видният опозиционер на Кремъл, е затворен при условия, които може би бавно го убиват. Това заявиха в сряда от правозащитната организация Amnesty International, цитирани от "Ройтерс". Навални е подложен на изтезания, включително лишаване от сън и без достъп до лекар, на когото може да се довери в затвора, предаде News.bg.

"Русия, руските власти, може да го поставят в ситуация на бавна смърт и да се опитат да скрият какво се случва с него", заяви Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International, пред Ройтерс преди публикуването на годишния доклад на групата. "Те вече са се опитали да го убият, сега го задържат и налагат условия в затвора, които граничат с мъчения." Адвокат на Навални потвърди, че руският опозиционен лидер е "сериозно болен" след появата на информация, че е прехвърлен в лазарета към наказателната колония с респираторно заболяване. Навални също е тестван за коронавирус, информира "Гардиън".

Критикът на Кремъл съобщи вчера, че кашля и има температура от 38,1 градуса по Целзий. Няколко затворници са лекувани от туберкулоза, обяви Навални. Часове по-късно вестник "Известия" писа, че опозиционерът е преместен в лазарета, където е тестван за коронавирус и други заболявания. Адвокат на Навални обяви, че член на адвокатския екип се е видял с руския опозиционер във вторник и той е бил в "доста лошо състояние". Миналата седмица Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказ да получи достъп до лекар.

Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с Новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин. Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва. Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с Новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    98 11 Отговор
    А Коритаров го убиха за 12 часа ‼ Снощи пък един го убиха за секунди‼

    Коментиран от #75

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хахахаха

    95 10 Отговор
    "кашля и има температура от 38,1 градуса"'

    Аууууууу! А буу буу няма ли?
  • 4 Димитров

    92 11 Отговор
    Може би,може би,но ако това е цирк,тогава?Много от поведението му е точно артистично!
  • 5 Asdfg

    136 17 Отговор
    НаХални е осъден престъпник съгласно законите в РФ! Какво повече? Ще лежи и това е! Ако е болен ще е в лазарета! Всичко друго е измислици!
  • 6 Не пиши

    67 5 Отговор

    До коментар #2 от "Руски Боклуци":

    глупости!
  • 7 Верно ли

    94 4 Отговор
    Ай стига бе! Ми като сте се спряли на куц кон - то не беше кръст, не беше температура. Да не си е мислил, че отива на санаториум - затворът е поправителна институция и не понася добре на кекави на,команчета.
  • 8 дранголник

    96 6 Отговор
    Оставете човека на мира. Той сам си е избрал коравия студен нар вместо басейна с джакузи в Германия. Сам реши да се върне, значи тези условия му липсват много.

    Коментиран от #26, #68, #76

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БББББББ

    14 89 Отговор
    РУСИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ СА КАТО ПОЛЮСИТЕ НА МАГНИТА..

    Коментиран от #18, #39

  • 12 зднвсаща

    99 5 Отговор
    А като прибираше парите от ЦРУ и МИ-6 немаше ли температура и кашлица ??
  • 13 Поредната Лъжа.

    89 5 Отговор
    Руски журналисти показаха (понеже са били на място) как живеят там.Нормално.Като пионерски лагер е.Има всички условия като за затвор.Има си библиотека,магазин,хладилник,кухня ако искат сами нещо да си сготвят.Къде да се разхождат.Ако искате направете репортаж българските журналисти за Американските затвори. Те обаче са много по строги.Дори им правят инжекции на затворниците за да са кротки.Направете за американските.Давайте.

    Коментиран от #20

  • 14 Бесен Язовец

    64 4 Отговор
    За шпионите в руските затвори няма специални екстри като джакузи и румсървис!
  • 15 хаха

    47 3 Отговор
    Няма лошо! Русия е неговата родина и няма нужда от такъв калпазанин!
  • 16 Бесен Язовец

    86 3 Отговор
    Нещо за Джулиян Асандж няма ли или господарите не дават за него да се споменава? Джулиян Асандж го държат в UK в затвор на строг режим без дневна светлина без присъда вече 2 години, само защото е разкрил мръсни тайни на сороснята!!! А за шпионина Навални - олелеее горкия шпионин.
  • 17 Хахаха..

    62 3 Отговор
    Русофобията пак пуска пяна като дефектен пожарогасител.Този микроб Навални е върхът на джендърското безсилие,грозен,глупав и досаден,възприема се като Ален Делон в "Двама мъже в града" но е много ниска летва за Вовата.Пък и цялата руска опозиция е ниска летва,няма идеи,няма платформа,никой не я брои за жива..

    Коментиран от #40

  • 18 физик

    33 1 Отговор

    До коментар #11 от "БББББББ":

    Публикувано във факти.бг: "РУСИЯ И ДЕМОКРАЦИЯ СА КАТО ПОЛЮСИТЕ НА МАГНИТА". Плюс и минус? Значи се привличат!
  • 19 Гледам

    5 44 Отговор
    и не вярвам на ушите си. Пълно с русофилистици в територията. И се питам, чии го дирим в ЕС и НАТО? Наистина сбъркан народ.

    Коментиран от #23, #24, #42, #64

  • 20 Негър

    53 3 Отговор

    До коментар #13 от "Поредната Лъжа.":

    Да влезне в Американски затвор да види за какво става вапрос, ще помисли Русия за курорт
  • 21 XXL

    22 0 Отговор
    По-добре бавно, отколкото никога!
  • 22 БАЙ Х@Й‼

    55 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руски Боклуци":

    Като го знаете защо го пратиха от Германия в Русия ? Сега , ако го ваксинират и като Коритаров си отиде за 12 часа " Путин е виновен"! Ако не го ваксинират пак "Путин е виновен"! Ако се скара с някого и оня го удари с лопата по главата пак " Путин е виновен"!
  • 23 таратан

    14 23 Отговор

    До коментар #19 от "Гледам":

    Българите са всичко друго,но не и народ!Те са интересчии и предатели,които гледат само личния си интерес!Пък после-КОЙ МИ ГО СЛОЖИ!?
  • 24 Абе льохман

    46 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гледам":

    Ти ми кажи чий го дирим в ес и натото ти.Никой не ни е питал,навряха ни там партиите,както навремето ни навряха при Хитлер,м....цата ви ганьовска!!
  • 25 big

    40 1 Отговор
    Престанете с постановките за този престъпник! За всичко лъже като дърт ром! В момента когато ревеше, че е болен и не може да става, показаха видео от камерите в помещението как се разхожда и пие чая/кафето и приказва нещо на полицая. Другите му "колеги" по съдба, казват че не изпълнява реда в колонията, не работи и заради това му налагат наказания. Оказва му се медицинска помощ редовно, но той си иска "отровителите"!
  • 26 big

    34 0 Отговор

    До коментар #8 от "дранголник":

    Не той, избраха му тази съдба! Няма никаква полза от него в Германия, а тук ореваха орталъка.
  • 27 Петър

    30 0 Отговор
    А Милошевич, Хес и др. Кой ги уби?
  • 28 За този

    31 1 Отговор
    тъпанар би трябвало да знае,че туберкулоза не се хваща така лесно,а и да го хване се лекува успешно и без последици. Може да е ловнал короната,той нали все към корони се стреми.А в руският затвор не е детска градина като у нас и тези кукуригалници от амнести да неси мислят,че както у нас се разпореждат и превърнаха затвора в забавачница,същото могат да го направят и в Русия. Там такива измислици като права не минават,там в руските затвори има само задължения,правата извън тях. А,хич не е за съжаление и да е мислил преди да прави гафове мислейки,че ще му се размине. Що се отнася до лечение,като знам какво казват затворниците тук,че е по-добре в затвора,защото им е осигурена храна сутрин,обед и вечер,24ч мед. помощ и да те пазят докато спиш,а що се отнася до това,че го будили през 2 часа,това е просто фантасмагория и измислица,никой не се занимава с такива глупости.
  • 29 Хахаха

    30 1 Отговор
    Нима наистина са убедени, че цял свят са глупаци и могат да продължават в своя тъп русофобски стил? Поне в тая част на света със сигурност не са.
  • 30 Stéfanie

    31 0 Отговор
    Англичани, белгиици, американци, французи и германци, испанци и португалци, нямат историческо право да наричат другиго убиец.

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бай Манчо

    26 0 Отговор
    Истината е , че за западната пропаганда е по добре навални да е в Русия и още по добре болен в затвора както е сега . навални е на специален режим и е под наблюдение от страна на неговите адвокати , но той си е лигльо и сега ще има циркове и ново "лаене" от НПО-тата , но както знаем теьи селски номера в Русия не вървят . Да е мислил преди да се мамил , крал и да се прави на опозиционер .
  • 33 САЩ

    31 0 Отговор
    В САЩ щеше да е доживотна, за държавен преврат пропаганда 10 години на публично място, за осъществяване на преврат доживот.
    За пронацистка пропаганда, не ми се мисли.
    За финансови измами отделно.
  • 34 Жорж

    29 0 Отговор
    И Асандж беше зле. Какво става с него?
  • 35 Бай Манчо

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "Stéfanie":

    Ти онова облъченото Stéfanie ли си или някое друго ? :))))
  • 36 Сигурно

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руски Боклуци":

    имаш в предвид Джо куция кон падащ на всяко стъпало и доказан убиец в доказани конфликти в няколко точки по света.
  • 37 ЗАРАЗНО ЗЛО

    3 26 Отговор
    Не Русия а Путина, го убива.
  • 38 Смешници

    25 1 Отговор
    Ще има ли ден да не занимавате българите с един продажен тип,оправете България пък тогава ни занимавайте с отрепки продали се на други държави.И спрете да наричате този тип,опозиционен лидер с неговите няма и 2 процента поддръжници,лидера на опозицията в Русия се казва,Зюганов.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Само една

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха..":

    поправка,не само не е летва,ами не е и стърготина от летва за Путин.
  • 41 хахаха

    19 1 Отговор
    Момчето още не е свикнало. А освен двете години му предстои процес за 15 г. И тях ще получи.
  • 42 Верно ли

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гледам":

    И аз това се чудя от дълго време :))) Но предстоят интересни световни сътресения - нищо не е вечно на този свят. Розовата либерастия скоро ще оттече в канала на историята с най-голямата си грешка - Ковид рестарта.
  • 43 Мария Атанасова Поръчкова Мисирка??

    19 1 Отговор
    Не му се стои на Навални в Затвора, НЕЕ като в Германия!! Разбираме го, трябва постоянно да Реве, такъв е Сценария!! Роднините му са имали"нерагламентирани" срещи с представетел и на чужди Служби и посолства!! Шпионаж!!
  • 44 Fate

    18 2 Отговор
    Руски национален предател . Прекалено милостиви са с него
  • 45 Гьоте

    14 2 Отговор
    Иска у вилата в Германия със студеното Шампанско да си лекува магарешката кашлица!

    Коментиран от #61

  • 46 нормално

    21 1 Отговор
    Най вероятно е отровен в Германие с Германичок

    Коментиран от #58

  • 47 Путин опять обосралса

    3 17 Отговор
    Всичко се връща олигарсите в Русия свършват в чувал

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 oooo

    14 1 Отговор
    Eдин предател агент на кгб по малко.. Анатолий Навални ( неговия баща ) нали и той е бил от кгб и е имал обвинение за двоен агент..
    Hали Едуард Сноудън разобличи Сергей Скрипал и още други като двоен агент... В България също има агенти на САЩ, Pусия и Турция!
  • 52 В.В.П.

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Путин опять обосралса":

    По вероятно е ти да свършиш в чувала..!!Според теорията на вероятностите...!!!..Не се плаши.Бъди силен.!!!
  • 53 пешо

    12 1 Отговор
    пак тая подлога навални , омръзнахте на хората .
  • 54 dedo

    9 1 Отговор
    той така си пожела! Да уважим решението му и да си ходи с мир!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хи их хи

    10 1 Отговор
    Много хубаво е заглавието, само тази думичка "бавно" не ми харесва!
  • 57 яко ни лъжат

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руски Боклуци":

    СТИГА ЛЪГАХТЕ! И НАС В БЪЛГАРИЯ БАВНО НИ УБИВАТ С ОТРОВНА ХРАНА, ОТРОВНА ВОДА, ОТРОВНА СРЕДА С КОРОНА И ОТРОВНИ ВАКСИНИ. КОРИТАРОВ ОЧИЛАТКЕ ОТ КАКВО УМРЯ СКОРОТЕЧНО?????? ТИШИНА ПО ВЪПРОСА НО ОГРОМНА КОМПЕТЕНЦИЯ ЗА НАВАЛНИ, НО Е ЛЪЖЛИВА.
  • 58 325346567777

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "нормално":

    A може и с "AstraZeneca" и да получи тромбоза!
  • 59 пешо

    9 1 Отговор
    Като е кръшнал от казармата,всичко ще му изглежда тежко сега.
  • 60 еду

    2 12 Отговор
    90% от коментарите тук са на платените руски тролове! Съвет към тях: давайте го по незабележимо, защото много биете на очи :)
  • 61 Йо Несбьо

    3 5 Отговор

    До коментар #45 от "Гьоте":

    Ако е искал да стои в Германия, нямаше да има проблем, но той все в Русия... Изтезанията над затворниците в Русия са публична тайна. Навални даже има късмет, че някой се интересува от него и следи какво се случва, защото милиони затворници нямат този шанс. И не е нужно елитът на Русия да се мъчи да го смачка, макар, че е точно така, достатъчна е затворническата администрация, която е свързана с определени олигарси и върховете на държавата и е винаги готова за получаване на подкуп. Гледал съм видеоклипове с участието на Навални и как обикновени пияници се хвърлят да го бият по площади и гари с думите "Защо злословиш срещу президента?". Смяташ ли за нормално политическите противници да бъдат бити, преследвани и тормозени?
  • 62 Павел Пенев

    12 1 Отговор
    В САЩ е обратното,там ги убиват бързо и зрелищно.
  • 63 Минувач

    7 3 Отговор
    Това очевидно е идеята и смъртта му да бъде представена за естествена!
    От друга гледна точка той реално се самоуби като се върна доброволно в Русия ! Какво друго наистина очакваше да се случи!?

    Коментиран от #89

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 пешо

    13 2 Отговор
    "лекар, на когото може да се довери в затвора"
    ве, що не се усещате като пишете! това да не е пансион за благородни девици!
    и още - асанж такъв лекар ли го преглежда?
    сорос.оидални наглости...
    пуста сопа неокастрена!
  • 66 Додо

    15 1 Отговор
    Затворник с достъп до интернет.Хайде,моля ви се,утре ще иска сателитен телефон,джакузи и херцогинята на Еди какво си да му чете приказки вечер за приспиване.

    Коментиран от #73

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "дранголник":

    Мазол. МХМ.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Ставри-

    8 1 Отговор
    Каква Колония,бре песоглавци? Пишат колония,и народа директно прави паралел с " другите" колонии.Това е наложеното ,през закон определние за затвор в Русия.Заменило определението" Тюрма" от царско време.Навалния съгласно решение на съда е в Колония със общ режим.У нас е аналогично със т.нТПО от закрит тип.Там според присъдата има от обш ,до строг режим на изтърпяване.В момента, битовите условия в подобни заведения ,са мечта за стотици хиляди възрастни от Дом за възрастни.Като база,хранене, лекарска обезпеченост.Старците им вземат пенсията,за да пребивават там.Навалнио, на пълна, държавна издръжка.Има документален клип, със внезапна проверка от защитници.Който в никавъ случай,не симпатизират на Кремъл.Останаха неприятно изненадани,от абсолютния ред, чистота, в спалните помещения,в кухня и столова.Разполагат и със вътрешен магазин- Минимаркет.Този го " засякоха" как се ветрее в помещението,пие чай,и не му пука от правилник за вътрешен ред.Отказва и да работи, както е по закона за изпълнение на наказанията.Ако не беше Той,и изкуствената истерия около него,бърже ще влезе в крачка.Ще бачка,ще мие пода,ще оправя леглата.Като всички останали.Сега са принудени,да го дундуркат,за да не ги изкарат виновни.Как го смазвали,и унишожавали нарочно.Колегата по режима, сигурно му споменава майка и роднини от женски пол,през час.Друг,ще го вкара в Наказателна килия, веднага, минимум за седмица.Напълно законно според правилника на ФСИН и този,за вътрешен ред.В сравнение с др
  • 71 Поговорки

    10 1 Отговор
    Кой каквото сам си направи, никой друг, не може да му го направи. Хитрата сврака с двата крака. Видяла жабата, че подковават вола и тя дигнала крак. За този най вече върви поговорката: Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Нютон бил казал: Дайте ми опорна точка и аз ще преместя земята. Този щял да измести Путин. Банкера Буров бил казал как се прави банка: С акъл и със здраво дупе. Този иска да измести Путин, но не му стига нито акъл, нито има здраво дупе.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 неграмотност

    2 11 Отговор

    До коментар #66 от "Додо":

    А ти къде прочете за интернет бе путинопоклоннически робе? Научи се първо да четеш, пък после коментирай.
    Информацията е от адвокатите му.

    Коментиран от #87

  • 74 Болшевики

    3 1 Отговор
    Жестока цензура и триене на авторката на тези статии и то в една посока

    Коментиран от #81

  • 75 Rado

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Тук еквивалент на Навални заплаха за власта са други
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 терорист

    2 11 Отговор
    Тези руски тролове нима си въобразяват, че като са се юрнали да тролят и сатанизират Навални , цяла България ще се върже на фашистката пропаганда на джуджето комплексар Путин.
    С тормоза над Навални нарциса Путин може единствено да си избива комплексите, но това не го прави нито по-висок, нито по-умен и велик- остава си същото злобно, дребно и страхливо човече - 85 милиона долара харчат само са опазването на пъзльото от Ковид 19.
  • 78 Гост

    4 2 Отговор
    Тогава трябва да побързат с премахването на този паразит – не е редно заради паразити като него да страдат нормалните хора.

    Коментиран от #84

  • 79 bravo

    4 2 Отговор
    същото чака учиндолсия тъпугер който си е повярвал
  • 80 КЛИШЕ

    6 4 Отговор
    Всички препечатват подаденото им едно. Дневални е ценен за Кремъл жив ! А за заПадняците - мъртъв. Толкова Им се иска на фобите Дневални да умре, че чак не се усещат.
  • 81 да да

    4 6 Отговор

    До коментар #74 от "Болшевики":

    коментарите, които са против путинофилите се трият и чрез такава статия се пуска за тролене и възхваляване на убиеца Путин.
  • 82 Бочко

    5 2 Отговор
    Я да напишат и един доклад за Гуантанамо дето направо изтезават
  • 83 Иван Попов

    0 6 Отговор
    Отдавна съм разбрал,че в Кремъл живеят скотове и бесове повече от сто години
  • 84 Психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Ела си в лечебницата имаш нова риза, бяла и витамини
  • 85 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ "АМНЕСТИ ИНТЪРНЕШЪНЪЛ " В БЪЛГАРИЯ ЗВУЧИ КАТО : ПСУВНЯ !?!?!?!?
  • 86 Мисирка

    4 0 Отговор
    А Асанж? Що не ревете за него? Аман от двойни стандарти! Навални това, Навални онова. Ами в затвор е, вие какво искате - да го настанят в 5 звезден хотел ли?
  • 87 Додо

    4 0 Отговор

    До коментар #73 от "неграмотност":

    Публикувано във факти.бг: В Instargam той заяви, че продължава обявената в средата на миналата седмица гладна стачка.
  • 88 хахаха

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Критикът на Кремъл съобщи вчера, че кашля и има температура от 38,1 градуса по Целзий...
    добре, че е по Целзий, че ако беше по Фаренхайт...:)))
  • 89 Резидента

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Минувач":

    не е доброволно . Взе едни кинти от ЦРУ-то и се върна да ги отработи .ПУ пръснати пари на вятъра.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания