Last news in Fakti

8 Април, 2021 12:32 2 117 21

Байдън затяга мерките за притежание на оръжие

  • сащ-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • огнестрелно оръжие-
  • продажба-
  • сигурност-
  • мерки-
  • насилие

Предложени са редица мерки за подпомагане на предотвратяването на случаите на насилие

Байдън затяга мерките за притежание на оръжие - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи мерки за затягане на регулациите на притежаването на оръжия, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от агенция БГНЕС.

"Президентът се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на всички форми на насилие с огнестрелно оръжие", се казва в документа. В него се подчертава, че Байдън няма да чака, докато Конгресът на САЩ одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с правомощията на президента. В тази връзка администрацията обяви редица мерки в процес на разработване.

Така в рамките на 30 дни Министерството на правосъдието ще разработи предложението си, насочено към борбата със самоделните пистолети, които могат да бъдат закупени като комплект от части за сглобяване и сглобени у дома „за по-малко от 30 минути“, отбелязва Белият дом. Както се подчертава в пресслужбата, такива пистолети се използват от престъпниците, така че по-късно те не могат да бъдат идентифицирани, тъй като на оръжието няма сериен номер. Освен това, в рамките на 60 дни, същият отдел ще разработи предложение, насочено към затягане на правилата за продажба на някои видове приклади, които „по същество превръщат пистолета в късоцевна пушка“. Както бе отбелязано в Белия дом, точно такъв приклад най-вероятно е използвал заподозреният при стрелбата в американския град Боулдър (Колорадо), при която загинаха 10 души.

Предложени са и редица други мерки за подпомагане на предотвратяването на случаи на насилие, включващи огнестрелни оръжия. По-конкретно, говорим за предоставяне на разширени правомощия на съдилищата и местните правоприлагащи органи, целящи конфискация на оръжия от тези граждани, които от тяхна гледна точка представляват опасност за останалите жители. По-рано американският президент Джо Байдън обяви, че възнамерява да обяви нови мерки за контрол на циркулацията на огнестрелни оръжия в страната. На свой ред прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американският президент ще говори по тази тема в четвъртък.

В края на март Байдън обяви, че правителството на САЩ ще настоява за забрана на продажбата и закупуването на огнестрелни оръжия в страната в светлината на трагедията с Боулдър. Правото да придобиват и носят оръжия на американците е гарантирано от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Поради многобройните случаи на масови екзекуции на граждани в страната през последните години, дебатът се засили за това какви мерки трябва да бъдат предприети за затягане на контрола върху циркулацията на оръжия. През последните години американските федерални власти са направили няколко такива опита, но все още не са увенчани с успех.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ман

    23 1 Отговор
    СТРАХ ГО Е ДЪРТИЯ.
  • 2 Да не го гръмнат ;)

    20 1 Отговор
    Бай Пън нищо не вдява. Командват други там.
  • 3 ъъъъъ

    15 1 Отговор
    това ще бъде битката. да се вземат оръжията. ще бъдат като котенца до като ги излъжат. после гледай.
  • 4 Присмехулник

    4 10 Отговор
    Да имат оръжия за самоотбрана.За какво са им автоматични оръжия,освен за масови убийства...

    Коментиран от #17

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    12 0 Отговор
    "Аз само главичката !"
  • 6 танкист

    6 1 Отговор
    Глупости на търкалета! Те каубоите и сега са си достатъчно въоръжени. Байдън много рано се е сетил. Различните щати имат различни правила относно купуването и носенето на оръжия. Сетила се Мара да се избара.

    Коментиран от #7

  • 7 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "танкист":

    за да променят закона за оръжията трябва да отменят една от поправките в конституцията на САЩ
  • 8 хоминид

    1 2 Отговор
    Бай Издън пак ще измисли някоя глупост и американците ще се стрелят помежду си-съседи срещу съседи. Има много частни домове,където се съхранява голямо количество огнестрелни оръжия. Как ще бъде решен въпросът с изземването или обратното му изкупуване от федералните власти и от участъците на полицията?
  • 9 Румен

    3 7 Отговор
    Всички американци са наследници на убийци от Англия които едно време са докарани с корабите. Конституцията им позволява да притежават оръжие, а те неби трябвало да имат и нож за пържоли. Всичките са куко.Само потенциални убийци търсят оръжие. Би трябвало както е в другите страни. Когато си ловец може да закупиш оръжие. Пистолетите трябва да бъдат забранени завинаги за гражданите. Но Америка гледа парата а не статистиката колко са убити.Щото в Америка ако няма убити, то телевизията и весниците фалират
  • 10 уведомление

    2 0 Отговор
    „по същество превръщат пистолета в късоцевна пушка“. Ти късоцевната пушка я остави. Баби имат по над 10 дългоцевни пушки "Уинчестър". Това как ще се преразгледа?
  • 11 Танас

    12 0 Отговор
    Свободата в света като цяло намалява
  • 12 Перо

    12 0 Отговор
    Втората поправка и на сън ще стряска дългите носове. Байдън го е страх!
  • 13 хоминид

    3 1 Отговор
    "През последните години американските федерални власти са направили няколко такива опита, но все още не са увенчани с успех." А МИЛИАРДЕРЪТ ТРЪМП НАПРАВИ ЛИ НЕЩО В ЗАКОНОДАТЕЛНА НАСОКА? ОРЪЖИЯТА СА ТЕМА,КОЯТО НЕ Е ПИПНАТА.
  • 14 оценка

    7 0 Отговор
    Не му трябва да пипа там. Това да не е Мелания Тръмп?!
  • 15 бай Мирчо

    10 0 Отговор
    Първата и втората поправки на Американската Конституция са единственните смислени концепций в цялата дивашка чифутдемокрастия. Те са там за да дадът възможност на обикновенния човек за защита спрямо управляващите юдомасони(сенатори,конгресмени,правителства,президенти и всевъзможен боклук)Разбира се ние(а и целия соц) си опостушихме държавата в имато на жидовския чифутодемократизъм,но никой и дума не обели за приемане на тези два постулата.Всъшност американската Конституция е взаимствана от Английската(по онова време),но я се пробвай в Англия да оспориш фалшивия холокост или да си закупиш личен АР15 или АК47.А как да си го кажем по лесно...дори по времето на така нареченото турско робство,оръжие се продава под път и над път(стига да има с какво да си го купиш).Явно е,че сега сме в по голяма степен роби.
  • 16 Безумие

    4 0 Отговор
    Най големият търговец на оръжия(САЩ), иска да се самоограничи с продажбите си. Доста интересно.
  • 17 Смех

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Присмехулник":

    Автоматични оръжия на ЦИВИЛНИ не се продават от 86-а!!
    Това, което се вижда в Интернет са или оцеляли бройки от преди това, или хора имащи лиценз - военни, полицаи, производители, продавачи... !

    Коментиран от #18

  • 18 бай Мирчо

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Смех":

    А ти как мислиш ...колко е трудно за да преправиш много от тези модели в автоматични?Всъшност защо ти е автоматичен режим след като оръжието е най ефективно на полуавтоматичен такъв?Толко много амуниции ли ще имаш, че трябва да го разтопиш или възпламениш та зорлем да си в автоматичен режим?
  • 19 Аналитик плюс

    2 0 Отговор
    Хи, хи. Ха сега да видим как ще се справи с гневните каубои. Става доста любопитно. Ако много знаеш да приказваш, може да решат, че нямаш право на оръжие. Или всичко е празни приказки, или ще му се наложи да наказва доста гън-менс.
  • 20 Ахам

    8 0 Отговор
    Никой обаче не говори за истинския проблем - уличните банди и търговията с наркотици! Има квартали, в които стават по няколко убийства на ден. Там полицай не смее да припари. А всъщност от там идва голямата смъртност и то с незаконни оръжия! Никой нищо не прави! Масовите стрелби, колкото и ужасни да са, са много малък процент от останалите убийства, но понеже не са между черни или латиноси, подбуждат по-голяма емоционална реакция, която после се използва от властта, за да отнеме легалните оръжия!
  • 21 Католически изверг

    5 0 Отговор
    Почна се, отнемат ли еврейте оръжието на американците, отнемат и свободата им. Сега Байдън и дългата ръка на шерифите ще правят каквито издевателства си решат.