8 Април, 2021 19:51 2 717 17

МВФ: Пандемията удари германската икономика

  • германия-
  • икономика-
  • пандемия-
  • коронавирус

Европа изостава все повече и повече зад Китай и САЩ в глобалната надпревара на икономическите суперсили

МВФ: Пандемията удари германската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прогнозите за германската икономика не са оптимистични, оценките са лоши, според експертите на МВФ. Германия явно плаща сметката за недоброто политическо управление на кризата, макар МВФ да не го казва директно.

През първия етап на пандемията германската икономика се справяше добре. Но това вече не е така. В междинния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) прогнозите за германската икономика не са особено оптимистични за Германия, дадената оценка на страната не е добра.

Германия изостава

Прогнозираният ръст на брутния вътрешен продукт на Германия за 2021-а година е 3,6 процента. Или с едва 0,1 процент повече от прогнозата на МВФ преди три месеца. Така Федералната република се оказва на последното място по икономическата динамика сред основните индустриални държави. За САЩ прогнозите за БВП бяха повишени с 1,3 процентни пункта, за Италия - с 1,2 процентни пункта, за Индия с един процентен пункт, за Китай и Франция - с 0,3 процентни пункта.

Очакванията за германската икономика са лоши не само по отношение на динамиката. Дори с прогнозиран темп на растеж от 3,6 процента, Германия се класира на по-ниски позиции в доклада на МВФ. Само в Япония се очаква по-малък ръст.

Ръстът от 3,6 на сто за Германия в никакъв случай не е впечатляващ. През 2010-а и 2011-а - годините след финансовата криза, растежът в Германия е значително по-висок - съответно 4,2 и 3,9 процента.

МВФ прогнозира рекорден ръст на глобалния БВП

Очаква се тази година глобалният БВП да нарасне с шест процента - рекордна стойност, откакто МВФ прави своите изчисления вече 40 години. Миналата година американската икономика се сви с 3,5 на сто, но въпреки това МФВ очаква тя да се увеличи с 6,4 процента тази година.

Германия явно плаща сметката за лошото политическо управление на кризата. В своя анализ МВФ предпочита да говори дипломатично за опасно разминаващи се икономики, тъй като напредъкът във ваксинацията върви с различни темпове във всички държави и политиците реагират по различен начин на кризата. Действително Германия изостава значително от другите страни с имунизациите, особено от Великобритания. Експертите на МВФ смятат, че британската икономика например ще нарасне с 5,3 процента.

МВФ очаква сериозен ръст и в световната търговия. Експертите прогнозират покачване с 8,4 процента. След почти десетилетие, в което развитието на търговията или изоставаше, или само малко надхвърляше глобалния брутния вътрешен продукт - процес, който някои наблюдатели определят като деглобализация - глобализацията отново ще се ускори. И през 2022-а година се очаква търговията да нарасне значително по-бързо от БВП.

Европа е далеч зад Китай и САЩ

Слабият растеж на Германия ще има геополитически последици. Европа изостава все повече и повече зад Китай и САЩ в глобалната надпревара на икономическите суперсили. Икономиката на САЩ изпревари европейската още през 2011-а година, скоро и Китай може да постигне това. Което би било още един проблем за Стария континент, който отдавна си е поставил задачата да бъде най-иновативната и благоприятна за растеж икономическа зона в света.

МВФ, създаден за управлението на глобални валутни и дългови кризи, сега косвено призовава за натрупване на дълг. Ръстът на американския дълг поради огромните разходи за справяне с пандемията не буди сериозна тревога, казва главният икономист на организацията Гита Гопинат. Заради ниските лихвени проценти Америка може лесно да обслужва дълговете си. Гопинат допълва, че последният пакет стимули в размер на 1,9 трилиона щатски долара е подобрил перспективите за глобален растеж и възстановяването на САЩ с няколко месеца преди държавите в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарикату

    18 2 Отговор
    Германците от как спряха голф 2 читава кола не са направили, смешници.
  • 2 Да,

    14 2 Отговор
    Не мислим ФРГ, те ще се оправят, ние каво ще правим сега добре има коприва, лапад, ама на зима
  • 3 Путин Дракула

    17 3 Отговор
    Управлението на Меркел удари германската икономика

    Коментиран от #15

  • 4 Украинец

    8 3 Отговор
    Източна Германия след обединението е все още с ниска икономика, Бавария са отделен народ от швабите и саксонцине и прусаците които насилствено се обединиха под името Германия, с това управление на Меркел Германия ще се разпадне до 25 години
  • 5 КОТарАК

    11 8 Отговор
    всеки удар срещу германците е добро събитие за човешкият род

    Коментиран от #13

  • 6 зелен чорап

    6 3 Отговор
    Ние сме яки, нас нищо не може да ни удари, Путин е с нас!
  • 7 Измамнеци

    8 2 Отговор
    Какво общо има ваксинацията с икономика,мръсни краварски иширети
  • 8 новонормално

    16 0 Отговор
    Германия след 1945 г. е подлога на САЩ и Англия.

    Чрез Германия и режима на Меркел- която е 16 години на власт, което си е вид диктатура, англосаксонските и еврейските олигарси в САЩ и Англия, контролират цял ЕС- 450 млн. европейци.

    Чиновниците в ЕК също показаха, че са зависими от САЩ- дадоха обществена поръчка без никакви конкурси за ГМО субстанции за инжектиране на американските Пфайзер, Модерна, Джонсън.
    И всичко това на стойност около 20- 30 млрд. $, които влизат директно в джобовете на американските олигарси и САЩ.

    Сега се опитват да задължат европейците да се инжектират задължително с американските ГМО субстанции, като ги дискриминират по здравен признак с " имунизационни паспорти", в услуга пак на тези американски олигарси.
  • 9 Deutsche Khol

    2 0 Отговор
    зеле пак цъфна и чака да върже някъде в някакъв зелев ум.
    Китай е много преди ЕС преди много години!!
    Как си противоречат:
    "Eврoпa e дaлeч зaд Китaй и CAЩ"
    Cлaбият рacтeж нa Гeрмaния щe имa гeoпoлитичecки пocлeдици. Eврoпa "изocтaвa вce пoвeчe и пoвeчe зaд Китaй" и CAЩ в глoбaлнaтa нaдпрeвaрa нa икoнoмичecкитe cупeрcили. Икoнoмикaтa нa CAЩ "изпрeвaри eврoпeйcкaтa"oщe прeз 2011-a гoдинa, "cкoрo и Китaй мoжe дa пocтигнe тoвa"."
  • 10 Рошко

    5 0 Отговор
    Мвф се намира в обора, кой печата парите? мвф, на кого е мвф? , на ротшилд а той господ ли е че той ще решава кой как да живее
  • 11 Българистанец

    1 0 Отговор
    А ние сме на черешата на тъ по ти ята.
  • 12 PSG FR

    4 0 Отговор
    Сами си направиха това харакири и никой не им е виновен! Нека обаче да не го налагат на останалите.
  • 13 Ако кризата удари германците

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Десет пъти по здраво ще удари ватниците....та внимавай какво си пожелаваш 😂
  • 14 Реалист

    2 1 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си.Голтаци и киртаци да обсъждат Германия,че чак да пророкуват и разпадането и.Хлебарки да обсъждат лъв !

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путин Дракула":

    А ако дойдат на власт Зелените, Германия съвсем ще закъса. Те са против Северен поток 2 и за неограничено приемане на африканско азиатски емигранти.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Всичко е възможно да се случи. Това показва историята. Разпадали са се много велики империи, та какво остава за държавата Германия, която политически е само васал на Америка. Разбира се този процес, ако тръгне няма да се случи от днес за утре.
  • 17 Българина

    2 0 Отговор
    Колония със 150 американски бази и денонощно влизане на всякаква ислямска сган от цял свят с американски посолства като казарми и агенти ма црубвъв всяка евро структура, НИКОГА НАМА ДА БЪДЕ СИЛА В НИШО! Да се разпада тоя сбирщайн, занимаващ се само с лгбт и малцинства! ЕС е глобалиска клоака, управлява от неизбрани от никого чиновници