Last news in Fakti

12 Април, 2021 08:14 4 007 14

Израел стои зад атаката срещу иранския ядрен обект

  • иран-
  • израел-
  • уран-
  • ядрена сделка-
  • сащ-
  • атака-
  • кибератака

Случаят може да изостри още повече напрежението между Израел и Иран

Израел стои зад атаката срещу иранския ядрен обект - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската разузнавателна агенция Мосад е извършила кибератака срещу завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз, съобщи израелското обществено радио, цитирано от "Ройтерс". В Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища, припомня БТА.

Радио Кан се позова на неуточнени разузнавателни източници. По-рано израелски медии вече предположиха, че кибератака може да е причинила инцидента в иранския ядрен обект. Случаят може да изостри още повече напрежението между Израел и Иран, които вече са въвлечени в подмолна война в Близкия изток. Възможно е и той да затрудни връщането на близкия израелски съюзник САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма, отбелязва AP.

Предполагаемата кибератака съвпадна с посещението в Израел на американския министър на отбраната Лойд Остин. Той се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е един от най-яростните противници на иранската ядрена сделка. Нетаняху бе показан да вдига тост редом до шефа на Мосад Йоси Коен и ръководителите на други израелски служби за сигурност в навечерието на националния празник - Деня на независимостта, отбелязва още AP.

"Много е трудно да се обясни какво постигнахме", заяви Нетаняху по повод успехите на Израел, превърнал се за малко повече от 70 години съществуване в световна сила. Тази сутрин Иран съобщи за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма пострадали хора, нито замърсяване. Следобед той нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз "терористичен акт" срещу ядрената си програма. "Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от AFP. Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахмадинеджад

    45 10 Отговор
    Не само зад тази атака, а зад всяка мръсотия.

    Коментиран от #6

  • 2 yordan

    27 9 Отговор
    В АУШВИЦ
  • 3 куку руку ку

    35 12 Отговор
    Mошетата накрая ще ядат шамарите.
  • 4 Бкп

    6 31 Отговор
    По същия начин могат да деактивират и аналоговнетните ракети на балалайня.

    Коментиран от #5

  • 5 Ами да

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бкп":

    ама колкото пъти пробвах все не им се отдава и стоят и обикалят, като нас. ани около руската база в Сирия.
  • 6 Шляхтиц

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ахмадинеджад":

    Целият Арабски свят изпитва неистова омраза към Израел и евреите.
  • 7 един от многото

    14 5 Отговор
    Къде са господа Американците да кихнат нещо по този въпрос и да наложат някакви санкции.
  • 8 моряка

    13 3 Отговор
    Мойсей е виновен за всичко това , че 40 години разхожда племето юдейско из пустините като преял кон да търси място където няма петрол , и го намери! На времето Мойсей превел племето си през Червено море като прокарал път с жезъла си. Нищо чудно сега Арабите да прекарат морето през Израел , като поради липса на жезъл ги засипят от всякъде с ракети.
  • 9 Иван

    11 0 Отговор
    От статията се разбира че кибератаките са добро нещо.
  • 10 Иван

    12 2 Отговор
    От статията се разбира че ако Русия извърши кибератака срещу САЩ, европейските държави трябва да изгонят американските посланици и да наложат санкции на потърпевшия-САЩ.
  • 11 2121

    17 2 Отговор
    Има два противни и гнусни народи в света:Евреи и англичани.Евреите винаги убиват ,предизвикват войни,крадат , не работят и използват тъпите сащ ,които управляват да им вършат мръсната работа.Такива са и англичаните-чалми, мелези араби индийци ,това е Англия.Англия винаги е замесена във всички войни, кражби, убийства,протестанство-от него произлизат престъпните секти-адвентисти, петдесятници и още 20 секти ,населяващи тъпите ащ.Това представляват двете престъпни нации.Опитват се да налагат вредната си политика и в България.Но няма да им се получи.
  • 12 Рошко

    8 1 Отговор
    Машата на фащ, да се започне нова война краварин без войни и грабежи не може да живее,
  • 13 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    ИРАН ДА СИ ИЗПЕРЕ УСРАНИТЕ ГАЩИ И ДА НЕ ПРЪНКЯ !!!!! ЗАЩО ОБЕКТЪТ ИМ Е ИМАЛ ВЪНШНА КОМПЮТЪРНА ВРЪЗКА ???? А, АРАБИКУС ТАПАНАРИКУС ???????????? ИРАН НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА ИЗРАЕЛ - ПО- НА ИЗТОК Е ЗАПЛАХАТА - И Е НЕИЗБЕЖНА !!!!!!!!!!!
  • 14 руски говедари

    0 3 Отговор
    С две думи ,ако русия си позволи да нападне Украйна ,то русия ще бъде изтрита от лицето на Земята на мига и тоя път никой няма да ги бави тея северни нещастници ! На целия свят вече им писна от тях !