Last news in Fakti

12 Април, 2021 13:42 5 774 16

След лека форма на COVID-19: 9-годишната Юлия е болна вече цяла година

  • швеция-
  • юлия-
  • коронавирус-
  • болест-
  • шведски модел-
  • пандемия-
  • дете-
  • пост ковид

Цяла година по-късно тя още не може да се възстанови: шведското момиче няма сили за нищо

След лека форма на COVID-19: 9-годишната Юлия е болна вече цяла година - 1
Снимка: Shutterstock

Юлия и майка ѝ са излезли на разходка в гората зад къщата им. Но само за кратко, защото Юлия няма сили за нищо. Деветгодишното момиче страда вече цяла година от последствията след прекаран COVID-19. Юлия, брат ѝ и родителите им се заразяват с коронавируса още през март миналата година. Докато майката и бащата изкарват болестта на легло, Юлия и 11-годишният ѝ брат имат само леки симптоми. Но няколко седмици по-късно състоянието им започва да се влошава, а през есента двете деца са толкова изтощени, че вече не са в състояние да ходят на училище.

"Все още сме в самото начало"

Оттогава насам 9-годишната Юлия страда от постоянна умора, и най-кратката разходка я изтощава, главоболието, кашлицата и болките в гърлото и стомаха идват и си отиват на пристъпи. Месеци наред семейството търси обяснение за състоянието на Юлия. Още от самото начало родителите подозират, че заболяването може да е свързано с прекарания COVID-19. Но към този момент лекарите все още не знаят нищо за т.нар. пост-COVID синдром.

Семейството на Юлия получава помощ чак през декември миналата година, когато в стокхолмската детска болница "Астрид Линдгрен" врати отваря специално отделение за деца с дълготрайни оплаквания след прекаран COVID-19. Въпросното отделение е едно от първите в света, но и до днес няма яснота как да се помогне на малките пациенти да оздравеят напълно. Не е ясно също така колко деца страдат от т.нар. пост-COVID синдром. "Все още сме в самото начало", казва главната лекарка Малин Риндер и добавя: "Към момента можем просто да облекчаваме симптомите". 80 деца с пост-COVID синдром се лекуват в момента в детската болница "Астрид Линдгрен", в цял Стокхолм броят им надхвърля 200, съобщават шведските медии. Официална статистика няма, не се знае и кои деца са особено застрашени. Лекарката Малин Риндер обяснява, че в нейното отделение се лекуват най-различни деца: със и без предварителни заболявания, от всички възрасти. Според нейните наблюдения обаче момичетата и по-големите деца се оказват по-застрашени.

Шведският модел

От началото на пандемията учениците в Швеция почти без изключение не са спирали да ходят на училище. Задължение за носене на маска няма, нито пък учениците биват подлагани на редовни тестове за зараза с коронавируса. От това обаче не следва, че тук има повече деца с пост-COVID синдром, отколкото другаде, казва лекарката Малин Риндер. Според нея затварянето на училищата не е решение. Първо, защото децата, които страдат от сериозни оплаквания след COVID-19, са сравнително малко. И второ, защото ако Швеция беше решила да затвори училищата, сега сред децата щеше да има много по-сериозни проблеми от друго естество, обяснява още лекарката. Междувременно Юлия отново ходи на училище. Но само за няколко часа, защото силите ѝ не стигат за повече. Много ѝ се иска да се среща с приятели и да се посвети отново на хобитата си, но засега това е немислимо. Майката на Юлия е въпреки това оптимистка: тя е твърдо убедена, че един ден децата ѝ ще се възстановят напълно. Не е ясно обаче колко дълъг ще е пътят им: нито един лекар не се наема да даде отговор на този въпрос.

Автор: Софи Донгес (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАФИЯ НА ББ

    38 18 Отговор
    ФЕЙК НОВИНА НА ЛЪЖЦИТЕ РАБОТЕЩИ ЗА БЯЛАТА МАФИЯ.

    Коментиран от #5

  • 2 цербер

    18 1 Отговор
    Оле,горкото дете!Дано да оздравее и да се възстанови напълно!
  • 3 здравеопазва не

    22 6 Отговор
    Очевидно т.н. медицина е напълно безполезна.Но по някаква необяснима причина се парадира с това!
  • 4 Някой

    24 0 Отговор
    Дано се оправи детето.
  • 5 Байдан коза

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "МАФИЯ НА ББ":

    Ужас, ужас опитват се да уплашат хората, Доиче Веле са Сороидно издание, за социално инжинерство. Сериозни научни издания показват статистиката на КОВИД е малко по висока от обикновен Грип, и няма нищо общо с пендемия. Аз не знам закаквони подготвят но се съмнявам че ще е за добро.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 НЕ Е ВЯРНО

    7 11 Отговор
    ПЛАТИЛИ СА Й!!!! ЕЙ, И ДЕЦАТА СТАНАХА КОРУМПИРАНИ В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!1!!!1!!!!!1
  • 7 Дойче зеле

    16 9 Отговор
    Искат да ваксинират и децата. Затова е тази статия. Гласят този фарс за следващата уч. година.
  • 8 ФЕН

    12 9 Отговор
    Пълни лъжа нека напишат откъде е информацията или поне линк да посочат!!!Аман от манипулиране на хората само защото не искат да робуват на СТРАХА!!!ДВ ставате жълто-кафява структора
  • 9 Не си играй

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Байдан коза":

    Не си играй с чужди животи ще си получиш заслуженото, съдбата ще те изиграе.

    Коментиран от #11

  • 10 МАФИЯ НА ББ

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Байдан коза":

    ВЕ ВИДЯХ ,ЧЕ Е ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ. ТАМ ВСИЧКО Е ЛЪЖА .
  • 11 вагелия

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не си играй":

    СЪДБАТА ВЕЧЕ И ИЗИГРАЛА БЪЛГАРИТЕ С 30 ГОДИШНА ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯ И ТРИ МАНДАТА РАЗБОЙНИЧЕСТВО НА РАЗБОЙКО МАФИОТА И ШАЙКАТА МУ. ТА СПОКО, СПОКО!
  • 12 Анонимен

    10 1 Отговор
    Имунната й система не изгражда анти-тела и сигурно не може да се излекува.
  • 13 Санитар

    4 2 Отговор
    Глупости!
  • 14 ХАХАХАХ

    3 0 Отговор
    СЕКТА И СЕКТАНТИ.
  • 15 мани мани

    4 1 Отговор
    Развила е автоимунно заболяване ... След пневмонии си трябват 2 год. възстановяване без натоварвания ... То няма възстановяване всъщност, а по-скоро последващи пневм. остри бронхити минимум ...
    Тая постоянна отпадналост, бърза уморяемост, потене и т.н. симптоми навява за заболяване на жлезите ... С времето всички жлези заболяват ... Всички вие ваксинираните ще си докарате хашимото ... То не идва веднага, та да се усетите навреме ... Ще го разберете след годинки ... После ще разберете, че сте от редуцираните, които ще умрат по- рано, отколкот' е трябвало
  • 16 Ваксиниран/а = СТЕРИЛЕН/НА ;)

    3 1 Отговор
    Не вярвам на тази статия. Това си е Sci-Fi.