Last news in Fakti

12 Април, 2021 17:45 1 839 6

Скандал в Лондон! Разследват експремиера Камерън за лобиране пред министри

  • дейвид камерън-
  • консервативна партия-
  • великобритания

В първото си изявление по случая вчера Дейвид Камерън заяви, че в контактите си с настоящия кабинет не е нарушил нито етичния кодекс, нито правителствените правила

Скандал в Лондон! Разследват експремиера Камерън за лобиране пред министри - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания започва официално разследване срещу експремиера Дейвид Камерън заради опити да лобира пред министри в полза на финансиста Лекс Грийнсил. Това съобщи днес таблоидът "Сън", цитиран от Ройтерс.

Разследването вероятно ще бъде независимо и извършвано от името на правителството, твърди Би Би Си. Ройтерс посочи, че не е в състояние да провери достоверността на медийните публикации.

Докато Камерън е бил премиер през 2010-2016 г., австралийският банкер Грийнсил е бил поканен да работи за правителството, за да подобри неговата "ефективност". След като напуска поста си, Камерън става съветник във финансовата компания на австралиеца, която сега е в несъстоятелност.

Според "Файненшъл таймс" и "Сънди таймс" Камерън се е обръщал директно към министри, лобирайки за "Грийнсил кепитъл", включително е изпращал есемеси на финансовия министър Риши Сунак и е уредил частна среща на питие между Грийнсил и здравния министър Мат Хенкок.

В първото си изявление по случая вчера Дейвид Камерън заяви, че в контактите си с настоящия кабинет не е нарушил нито етичния кодекс, нито правителствените правила.

"Придържах се към правилата и намесата ми не доведе до промяна в позицията на правителството", каза той.

Камерън призна единствено, че комуникацията с правителството е трябвало да преминава през по-официални канали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    6 0 Отговор
    Корупцията е на всякъде-и колкото е по-богата една държава---толкова корупцията е по-голяма....И не ми говорете празни приказки от рода на -демокрация...цивилизационен свят...напреднали държави...западен модел на поведение и т.н......

    Коментиран от #3

  • 2 Николай Георгиев

    2 0 Отговор
    Сакън,как ще обвинявате такава бяла и чиста демокрация в корупция.То корупция и ма само у нас.
  • 3 Ъхъъъ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Корупцията се поддържа от службите

    Коментиран от #4

  • 4 Ончо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъъъ":

    Чувал съм че всяка разузнавателна служба се занимава с наркотиците
  • 5 А такааааа

    0 2 Отговор
    Сигурно пак ББ е виновен...Как така корупция в Лондон,а стига бе,нали само в БГ има,само ББ е виновен дава,ми да им пратим Мутри вън и Слави и Пинокио да ги научат на честност и почтеност,те тея като видят пари се кръстят и викат на умряло!
  • 6 хахаха

    0 0 Отговор
    Нашият тулуп 3 мандата направо им нареждаше кого да ударят и кого да уредят, и абсолютно никакъв проблем няма, и даже никой у нас не биваше да си помисля че може да има проблем в нещо подобно...
    За пример сме на европата и света, ама незнайно защо не щат да следват точно нашия пример :)))
Новини по държави: