Last news in Fakti

13 Април, 2021 17:32 10 723 22

Огромен скандал в Северна Македония

  • северна македония-
  • разкрития-
  • документи

Проучват грешки в Службата по вписванията

Огромен скандал в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Проверка на македонската сметна палата в Службата по вписванията е установила проблеми с хиляди акта за раждане, съобщи Нова Македония.

Въпросните актове са издадени в няколко града. Това са Скопие, Тетово, Ресен, Гостивар и Прилеп.

Грешки има 99 451 акта. Проверката е за издадените документи през 2019 г.

За тези актове не е са заплатени административни такси, а Службата по вписванията не е водила материални записи за закупените и издадени удостоверения по сериен номер. Настоява се да бъде направена ревизия на гражданския регистър за вкараните данни през последните тридесет години.

Проучват се фалшификации на преброяването и изборите. Списъкът с избирателите се актуализира автоматично с всички пълнолетни лица от гражданския регистър.

Има твърдения за липса на 100 000 формуляри за удостоверения за раждане, което значи, че или са били издадени безплатно, лишавайки държавата от средства, или някой ги е фалшифицирал. Ако бъдат удостоверени нарушения, се очаква активизиране на прокуратурата.

Преди седмица в страната бяха направени разкрития за издаване на документи за самоличност на външни граждани. Управляващи и опозиция спорят, за това кой носи отговорност за това.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шиптърите

    39 3 Отговор
    завладяват Северна малко по малко

    Коментиран от #7

  • 2 Мимчят

    15 1 Отговор
    Ами ,явно искат да си увеличат населението нелегално под прикритието на най високо ниво,а иначе уж ни лук яли,ни мирисали....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Решение

    2 8 Отговор
    Мисля, че Красимир Каракачанов (агент Иван) може да им реши проблема по изключително елегантен начин - да го глътне!
  • 5 Дядо Маркс

    27 1 Отговор
    Тия са толкова измислени, че при тая всичко е възможно и нищо не бива да ни учудва. Който е ходил в тази измислена държава /а почти всички вече сме посетили тези исторически български земи/ не може да не се е смял на огромните празни, грандомански и безсмислени сгради в центъра на Скопие. Смешни са и корабите на Колумб, попаднали в скопската бара /великата река на Скопие/. Смешен е и опитът да си говорят с нас на английски /език, който не владеят/ защото български не разбирали! Големи смешници!

    Коментиран от #11, #14

  • 6 Македонски

    2 14 Отговор
    Писшедно в България потомци на прабългарите ли сте или сте древни траки?

    Коментиран от #9, #17

  • 7 Математика

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "шиптърите":

    А БЪЛГАРИЯ я завладяват турците!
  • 8 Тея са

    1 10 Отговор
    типични бугари.
  • 9 Горд Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Македонски":

    И двете маке и двете сме като и славяните са с нас както и вие.

    Коментиран от #10

  • 10 Македонски

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Горд Българин":

    И с кое се гордееш, че си българин, с нито еднo сполучливо въстание ли?

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Турист

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо Маркс":

    Вярно, но пък правят хубава българска ракия. И българската им кухня не е лоша, дори май готвят по-добре от нас. А другата им работа си е "българска работа", само че доста по-комплексарска. И ние си имаме комплекси, но техните са огромни.
  • 12 Турист

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Македонски":

    Маке, не ги разбираш ти тия работи! И в югозападните български земи не е имало успешни въстания, или поне аз не си спомням за такива. Припомни ми за сполучливи въстания в охридско или битолско. Ама това не е щото там не живеят смели българи, а защото Турската империя е била сериозна сила, поддържана от великите сили.

    Коментиран от #13

  • 13 Хисторик

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Турист":

    Я не си измисляй, по време на Априлското въстание половината са се отказали да въстават в последния момент, а по лошото е, че не казали на другите, че ще пасуват!
  • 14 Ранд

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо Маркс":

    Много точно ги описа ....смешни в своята грандомания. Лошото е , че в своята грандомания и простотия , те са убедени , че България е ДЛЪЖНА да ги пусне в ЕС без да намесва историята . Оправданието им е , че това е история случила се преди много години и няма защо да се връщаме толкова назад.....като ги слуша човек не знае ...да се смееш ли , да се ядосаш ли. Това се говори сред повечето хора в РСМ . Разбира се в това общество има интелигентни хора , но за сега , не смеят да се обадят .

    Коментиран от #15

  • 15 Селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ранд":

    Да добавя още нещо много, много смешно за тия българи, дето се викат северномакедонци. Мъжете им са прекалено нежни, а се правят на юнаци. Нямам нищо против нежните мъже /колкото са повече, толкова повече нуждаещи се жени ще има за мъжете/, но когато се правят на мъжаги и твърде комично!
  • 16 Горд Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Македонски":

    Няма как да ти обясня, с какво се гордея, защото македонската ти глава няма да го схване.
  • 17 ММП

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Македонски":

    Единствените наследници на коренното население на балканския полуостров-това което е населявало полуострова до 3500 г. преди Христа са албанците. Всички останали са дошли от някъде.

    Коментиран от #20

  • 18 Скопие лъжат че са бедни

    1 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube

    Коментиран от #19

  • 19 Пенсионерка

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Тия макета са най-хитрите българи. Обичат да ги съжаляват, че са бедни и да им подаряват това-онова. А иначе са много "горди юнаци". Горди със славната българска история.
  • 20 Искапен ти вели

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "ММП":

    И повторно грандиозна грешка на бугарската наука - провери го терминот "Кавкаска Албанија", и заблагодари ми се подоцна.
  • 21 Амед Азнавур

    0 0 Отговор
    тея са толко тъпи албанците там минаха 52 % скоро албания ще граничи с турция а румъния след десетина години и тя...
  • 22 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
Новини по държави: