2 830 17

Какво е да пазаруваш в магазина на бъдещето на Амазон

Всеки, който се разхожда из магазина на Амазон, неизменно забелязва, че от всички рафтове му се усмихва собственото лого на концерна

Какво е да пазаруваш в магазина на бъдещето на Амазон
Снимка: DW

В магазина на Амазон в Лондон няма каси, нито продавачи, просто грабваш продуктите, слагаш ги в чантата си и излизаш. Затова пък всяко твое движение се следи от видеокамери. Репортерка на ДВ посети магазина на бъдещето.

Светещата светлозелена реклама на "Amazon Fresh" отдалеч се набива на очи. Минувачите любопитно спират край стъклената фасада на магазина в лондонския квартал Ийлинг. "Вътре се плаща със смартфона", казва една жена, която минава покрай изхода. А там, вместо обичайните каси се вижда само електронна бариера. "Много е странно", казва тя.

Миналия месец платформата за онлайн търговия Амазон откри първия си безкасов магазин в Европа. Клиентите избират нужните им стоки и напускат магазина без да преминават покрай каса. Няма опашки с чакащи, няма нетърпеливи погледи, докато поставяш стоките върху лентата или си търсиш стотинките в портмонето. Плащането се извършва дигитално и става неусетно.

Как точно се пазарува в магазина?

Клиентите трябва да свалят приложението на Амазон на своите смартфони и след това да сканират един личен QR-код. Електронната бариера на входа тогава светва в зелено и пропуска купувача да влезе.

Компютърното приложение отчита и времето, което клиентът е прекарал в магазина. Нито едно негово движение не остава незабелязано. Множество камери и сензори за движение отчитат всяка негова стъпка и жест и държат под око всеки ъгъл. Стоките, които човек поставя в пазарската си чанта, автоматично се регистрират и добавят към виртуалната му потребителска кошница.

Атмосферата в магазина е като от някой научно-фантастичен филм. Цари пълна тишина, различните сензори и компютърни очи внимателно регистрират кой вид макарони и какво количество банани е взел клиентът. Технологията беше за първи път въведена в практиката от магазините на "Amazon Go" в САЩ. Първият от този род отвори врати в Сиатъл през 2018 година.

От Амазон твърдят, че регистрираните в магазина лични данни на клиентите, които са свързани с електронната им потребителска кошница, се съхраняват максимално за 30 дни. Британски правозащитници обаче критикуват факта, че купувачите оставят множество лични "електронни следи", които концернът събира благодарение на новите технологии. Според правозащитниците е нужно да се знае повече за това как Амазон впоследствие използва въпросните лични данни.

Всеки, който се разхожда из магазина на Амазон, неизменно забелязва, че от всички рафтове му се усмихва собственото лого на концерна - картофено пюре марка "Амазон", шунка "Амазон", букет рози "Амазон" - заедно с откриването на първия европейски магазин концернът въведе и своята собствена търговска марка. А това е важно, защото хранителните продукти са наистина много важна категория стоки - тях хората ги купуват ежедневно. "Амазон излезе и на този пазар, за да накара клиентите да купуват и всички хранителни стоки именно от него", казва Натали Берг, експертка по проблемите на търговията на дребно.

В магазина на Амазон няма каси, няма колички и кошници за пазаруване. Това позволява на клиентите да се движат свободно из цялото пространство. Само пред рафтовете с алкохол стоят двама служители - истинска изненада в царството на високите технологии. След като човек си избере бутилка с алкохол е длъжен да покаже паспорта си на служителите - така те контролират забраната за продажби на алкохолни напитки на непълнолетни лица.

След като клиентът е избрал всички стоки, които желае, се насочва към изхода. Но вместо там да прозвучи алармен сигнал, електронната бариера моментално се вдига и човек се озовава отново навън.

Безкасовото разплащане не е новост за Великобритания. И други вериги като Tesco или Marks & Spencer са разработили свои собствени концепции. Супермаркетът на Амазон обаче е единственият, в който клиентите не са принудени да сканират всяка стока поотделно с помощта на компютърно приложение. "Концепцията на Амазон е новаторска, защото пазаруването е лишено от всякакви неудобства и ограничения", казва Натали Берг.

"Сякаш съм откраднала нещо"

На излизане от магазина някои клиенти се чувстват направо неудобно, сякаш са си тръгнали без да платят закупеното. "Усещането е странно, почувствах се направо виновна, сякаш съм откраднала нещо", казва една жена.

Многото камери и сензори в магазина не стряскат повечето от клиентите. Една клиентка обяснява това така: "В Лондон и бездруго навсякъде има камери, така че това не ми прави впечатление", обяснява тя. Харесва ѝ също и това, че в магазина на Амазон няма опашки и изнервени клиенти.

За да се конкурира истински с утвърдените британски вериги хранителни магазини, гигантът в технологиите Амазон ще трябва да разшири своя асортимент от хранителни продукти, убеден е търговският експерт Ричард Хаймън. Според него, истинската сила на Амазон се крие в технологиите по заплащането - в бизнеса с транзакциите. "Търговията на дребно не е стихията на Амазон", казва той, но е убеден, че е само въпрос на време, докато и в други европейски държави бъдат открити подобни магазини.

А един поглед върху компютърното приложение на Амазон в телефона ми показва, че след пазаруване, продължило 14 минути и 55 секунди, аз съм изхарчила 15,56 британски лири - т.е. около 18,25 евро. Усещането е по-скоро като при пазаруване онлайн, отколкото като в супермаркет.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Stèfanie 🎲

  21 21 Отговор
  По- голяма глупост не може да се измисли 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
 • 2 Бледолики

  18 14 Отговор
  САЩ имат дълг от 900 квадрилиона долара към всички 400 държави, а тия ми говорят за магазини на бъдещето на Амазон

  Коментиран от #3, #12

 • 3 русенец

  17 5 Отговор

  До коментар #2 от "Бледолики":

  И какво общо има държавният дълг на САЩ с това, че Безос направи империя? Или Гугъл?! :)))

  Коментиран от #10, #17

 • 4 русенец

  11 1 Отговор
  Друг е въпроса, че 400 държави няма.
 • 5 Няма

  4 7 Отговор
  Съвсем скоро очаквайте дилъри на времето ......
 • 6 Money talks

  21 7 Отговор
  Един съвет,плащайте винаги когато е възможно в брой,защото изчезне ли кеша,изчезва и последната капка свобода.

  Коментиран от #16


 • 7 Госあ

  3 7 Отговор
  В Пекин навсякъде и всичко се плаща със смартфон.
 • 8 Пробвал

  7 8 Отговор
  Гледам едни голямо легло от ратан градинска мебел цената в амозон 670$ и дотук добре , за транспорт ми искат обаче 2700$ !!! Тия луди ли са кви са . Повече Амазон не мерси

  Коментиран от #9, #15

 • 9 клиент

  8 3 Отговор

  До коментар #8 от "Пробвал":

  Я дай линка, че и аз ползвам Амазон и такива цени за доставка не съм виждал. Човече, хората вече си поръчват пелети за огрев от Амазон, не говори глупости!
 • 10 умнокрасиф

  4 0 Отговор

  До коментар #3 от "русенец":

  Че Безов ми дължи псри тва е

  Коментиран от #11

 • 11 русенец

  2 2 Отговор

  До коментар #10 от "умнокрасиф":

  Предполагам ти дължи няколко милиарда. Е, мисля, че не е проблем да ти ги върне и повече няма да ти се налага да драскаш тук.:)
 • 12 Жълтолики

  8 2 Отговор

  До коментар #2 от "Бледолики":

  Много на дребно играеш. Какви са тия жалки 900 квадрилиона? Викам да не издребняваме с тия 900 на петнадесета степен (900 квадрилиона), а направо да закръглим 900 на 1 на тридесета степен (нонилион), щото където са 900 квадрилиона, там е и 1 нонилион. А държавите са общо 476, ама всички заедно на Земята, Марс и Юпитер. Чувам, че на Йо, спътника на Юпитер, ще правят още 73 държави, щото е най-голям от всички, тъй че ще трябва да ги добавим и тях към държавите, към които САЩ имат задължения и ето ти ги 1 нонилион дълг излязоха.

  Коментиран от #14

 • 13 И е хубаво и е тъжно

  8 3 Отговор
  У нас това го няма. В щатите е масово да се пазарува от Амазон. Много е удобно и изгодно! Доставките са бързи, уведомяват те и т.н. Тъжното и трагедията е за работещите там. Наскоро гледахме филм точно за тях! Спят в кемпфери, местят се като чергари из целите щати, наемат ги за няколко месеца около големите празници. Имат си свои симдикати, но са едни от най бедните. Целият им живот е в камиона. Заплатите им не са лоши, но са временни. Жалки хорица!
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Ами да ти кажа

  5 6 Отговор

  До коментар #8 от "Пробвал":

  Има и такъв мочент, но иск@ се малко обяснение. Едно е да си поръчаш рибарска пръчка и съвсем друго - градински комплект. В статията ти намекват, че трябва да си член на Амазон/срещу опр годишна вноска/. В рамките на щатите доставките за членовете са безплатни. Тъй че търси къде ти е разминаването.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 pepy

  8 1 Отговор

  До коментар #3 от "русенец":

  "И какво общо има държавният дълг на САЩ с това, че Безос направи империя?..." Как така какво... Някой може да не знае, че "САЩ имат дълг от 900 квадрилиона долара..." или пък че има 400 държави...!?!:) Важно е да се "разлайват кучетата", да си пробутваме простотиите, понеже Безос не е гражданин на РФ, да върви трафика и т.н.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.