Last news in Fakti

13 Април, 2021 20:36 2 878 36

Украинският външен министър: Не планираме никакво нападение или ескалация!

  • дмитро кулеба-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • донбас-
  • йенс столтенберг

Русия трябва да спре разполагането на военни в и около Украйна, своите провокации и незабавно да намали напрежението, каза Йенс Столтенберг

Украинският външен министър: Не планираме никакво нападение или ескалация! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати "неоправданото", по думите му, струпване на войски до границата с Украйна. Москва отвърна, че засилва военното присъствие заради "заплахите" от Алианса.

Задочния словесен сблъсък идва на фона на дипломатически совалки - украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе разговори със Столтенберг и с американския държавен секретар Антъни Блинкън в Брюксел.

Утре Столтенберг ще председателства две видеоконференции - на министрите на отбраната и на външните работи на страните от Алианса, съобщиха дипломатически източници. Те са свикани извънредно заради напрегнатата ситуация около Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и секретарят по отбраната Лойд Остин, които днес трябва да пристигнат в Брюксел, ще информират министрите за ситуацията в Украйна, уточняват източниците.

На съвместен брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба генералният секретар на Алианса Столтенберг заяви, че Русия струпва хиляди бойци на границата - най-много след анексията на Крим през 2014 година:

„Значителното струпване на войски от страна на Русия е неоправдано, необяснимо и дълбоко обезпокоително. Русия трябва да спре това военно разполагане в и около Украйна, своите провокации и незабавно да намали напрежението“, каза Столтенберг.

"Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си", каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба:

„Украйна и нашите приятели оставаме бдителни. Ние не губим и няма да губим време.

Ако Москва предприеме безразсъдни действия и започне да използва спиралата на насилието, това ще е на висока цена във всеки смисъл на думата. Бих искал да ви уверя, че Украйна не желае война.

Ние не планираме никакво нападение или ескалация. Украйна е за решаване на конфликта с дипломатически и политически средства“

"Освен че трупа войски по границата по три направления - Североизточна Украйна, Донбас и Крим, Кремъл засилва пропагандата си, с която изкарва украинците чудовища", допълни Кулеба.

Очевидно в обръщение към страните, които се колебаят да наложат допълнителни санкции на Русия, той подчерта, че цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на война.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    62 2 Отговор
    Голям го вадеха в Украйна срещу мирните хорица,а сега квичат.
  • 2 Клюкарка

    64 3 Отговор
    Факти БГ усилено води проукраинска пропаганда под диктовката на Козяк и DW.Жалка работа,да рекламираш нацистки режим те прави автоматично съучастник .
  • 3 гост

    57 1 Отговор
    Как да планирате като за 10минути ще капитулирате !!!
  • 4 Софиянец

    2 55 Отговор
    Ще се радвам на провокация и поредния регионален конфликт. Трябва да получат два три Шамара ватниците.

    Коментиран от #8, #12, #33

  • 5 Майна

    41 0 Отговор
    Разбрал , че Бай дън се е..на.рал..след като Путин го е ,,посъветвал,,..
  • 6 Руснаците :

    2 40 Отговор
    Са много, много Тъпи. Рано или късно те ще бъдат , втора "България ". Нямат друг избор. Светът върви напред, и никой, абсолютно никой не може да го спре.

    Коментиран от #28

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пръц

    32 0 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Соломоне,ти ли си бе?
  • 9 СМЕРШ

    21 0 Отговор
    А не, предназначени сте за пушечно месо!
  • 10 Врачка

    19 0 Отговор
    Анатоли,днес си заработи паницата с леща.Да ти е сладко и когато преглъщаш глей да не се задавиш от лакомия.
  • 11 БАЦЕ БАЦИЛА

    37 0 Отговор
    Укрите са много смели срещу невъоръжени цивилни жени и деца,като в Профсъюзния Дом в Одеса!Защо "демократичните" западни медии замазаха изгарянето на 48 рускоезични граждани на Окраина?

    Коментиран от #31

  • 12 Стрелата

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Айдее да почват да е интересноо
  • 13 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    34 0 Отговор
    НАТО какво прави до руските граници?Да не би да са добронамерени?
  • 14 Мародер

    24 0 Отговор
    Че как тъй от веднъж се отказвате да превземете Русия? Нали до сутринта се хвалехте че за ден сте я превзели!? А байДън що се моли за ауденция??
  • 15 един от многото

    19 0 Отговор
    Ами като не планирате нищо , никой няма да ви закачи , какво само ревете като вдовица за х.. ту на краварите , ту на ЕС.
  • 16 Stèfanie 🎲

    17 1 Отговор
    Преди години беше модерно да казваш, че си сириец и търсиш спасение в Дойчланд или Франкрайх. Скоро ще е модерно да казваш, че си украинец.🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Тъпи украински политици. Ма и те като Хитлер да приключат.👌👌👌👌
  • 17 моряка

    19 2 Отговор
    Най хубавото на Украйна са украинките , всичко друго не става!

    Коментиран от #20, #27

  • 18 Kcanba

    11 0 Отговор
    беа аслани, и пак са по.рани.
    Русияке ви намести, каквото и да планирате или, непланирате.
  • 19 Шопа

    0 15 Отговор
    Руски сайт и подготвени плюсове и заблуди срещу рубли, продажни твари
  • 20 Мазньо

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "моряка":

    Е-ех,много си прав...
  • 21 Болгарочка

    9 1 Отговор
    Почнаха да се обясняват памперсите!
  • 22 Някой си

    8 1 Отговор
    Вие не, но онези отвъд океана?
  • 23 Видяха дебелия

    10 1 Отговор
    Вече не щат нападение или ескалация. Както казват "шат, на патката главата".
  • 24 TOTO

    6 1 Отговор
    АКО МОЖЕ ПО ВИСОКО ДА ЧУЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ, ПРЕДАТЕЛИ ДОЛНИ
  • 25 барчо

    15 1 Отговор
    От 2014 г до сега са убити над 14 000 жители на Донбас и Логанск от които малко над 150 деца от пеленаче до 16 годишни от бонбандировки, мини и снайперисти. Ако това не е чудовищно, не знам какво друго. Преди няколко дни осколки от снаряд уби едно 4 годишно момче. И тук не става въпрос за открита война, а убийства на хора с които до вчера си си пил пиенето. На територита на Украйна няма нито едно убито дете, докато на територията на така наречените сепаратисти са над 150 и има мемориална стена с имената и на колко години са убити. Повечето са събирани на части, за да бъдат погребани. Преди няколко години гледах убита от снаряд майка и до нея убито невръстното и дете на не повече от 6 годинки. Грозна картинка. Бандера е жив в неговите последователи, които избиваха цели села до крак по най-жесток начин само защото са НЕукраинци. Да. Те имат такова понятие и под НЕукраинци попадат всички неукраинци, като поляци, румънци, руснаци, евреи, арменци, българи, гърци и т.н. И да, това са чудовища, които трябва да и сложат намордници.
  • 26 Не разбрах що за птица е

    10 1 Отговор
    Някакъв в тв интервю в Украйна каза, че се правило специално гробище за тези, които ще загинат, но близките им ако желаят могат да ги вземат и погребат. Личеше му, че той лично не възнамерява да се жертва. Ентусиазмът му показваше, че не е сам...
  • 27 барчо

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "моряка":

    По принцип е така. Не са лоши украинките на външен вид и може да и се радваш няколко пъти. После ти не требе у дома, щото знам българи дето си взеха украинки. Мой братовчед се ожени за такава и не доживя и до 50 лета. Познавам още седем и няма щастливци женени за украинки.

    Коментиран от #32

  • 28 Зависи

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаците :":

    какво имате предвид под напред
  • 29 барчо

    7 1 Отговор
    Ако това се случваше през 1999 г Донбас и Логанск щяха да бъдат засипани от демократични американски бомби със сигурност. Само че е сега и двете области имат късмет.
  • 30 Психиатър

    0 9 Отговор
    Страхотен диалог от психично болни русофили с много подробности и шизофренни детайли, никой обаче не се интересува
  • 31 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Не бяха 48,много повече бяха.Забравя се,че по същото време бабаитите от паравоените батальони Азов,Айдари др.,по подобен начин загащиха,изгориха и разстреляха с едрокярибъно оръжие и гранатомети 38 полицаи от Мариупол,които отказаха да стрелелят по мирно протестиращите граждани.Сградата на полицейското управление в Мариупол- дву-триетажна,стара,но огомна,заема цяла улица и досега стои опожорена,само Еврогейците и американците се правят,че не я виждат.И в двата вековно руски града,украинските садисти ще останат безнаказани,докато Русия не си върне украдените територии.
  • 32 моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "барчо":

    Голяма грешка на братовчед ти , хората котка не вземат от там , той си докарал жена. Тези са за бройки , бум–бам , мерси мадам и чао!
  • 33 Минесотънец

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    пари на вятъра, като предния път. Хората в таргет държавите на пропагадно-тролската офанзива не им дреме за НАТО. Беше им наложено със сила през 96-97, а и тогава не успя със Сърбия, затова е разпокъсано. Въпросните държави ще се присъединят към Руско-Китайския военнен блок еднакво бързо. Стратегията ви на анакондата е вече провалена, продължаването и ще ерозирз и без това изхабените и архаични проекти - ЕС и НАТО. Контрола върху зависимоте от опонента Южна Кореа, Тайван и реципрочно България, Румъния и Балтийските не доведе до милиграм отслабване на опонентите. Напротив и Русия и Китай имат полза от тези проксита - търгуват с тях във валута с огромни дисбаланси в салдото и ги ползват за пропаганда и източник на информация. Успех с натиска...

    Коментиран от #34

  • 34 а забравих

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Минесотънец":

    Украйна я забравете, там играе термоядрената хурка. Знаете го добре още от 2014. Този калъч няма да се промени независимо от участниците и воя по медий и форуми. Метър на изток от договореното в Минск и руснака натиска копчето. Можем само да се пробваме след термоядрения Холокост, кой е по оживял. Какво се иска от Блинкен в тази ситуация? Врещи по конференций и интервюта, като се стигне до екшън пентагона бие спирачка. И пак и пак и пак и пак 7 години вече...
  • 35 Bghhhh

    0 0 Отговор
    ТО И ХИТЛЕР ТАКА КАЗВАШЕ ПРЕЗ 1939 ГОДИНА
  • 36 Bghhhh

    0 0 Отговор
    ТО И ХИТЛЕР ТАКА КАЗВАШЕ ПРЕЗ 1939 ГОДИНА
Новини по държави: