Last news in Fakti

14 Април, 2021 12:04 2 117 12

Китай разработва РНК ваксина, подобна на тази на "Пфайзер" и "Модерна"

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус

Масовото производство на препарата е предвидено за третото тримесечие на тази година с първоначален обем от 120 милиона дози

Китай разработва РНК ваксина, подобна на тази на "Пфайзер" и "Модерна" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай е постигнал успех при разработката на първата в страната ваксина срещу COVID-19 въз основа на технологията на матричната РНК, аналогична на препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", съобщава в."Саут Чайна морнинг пост".

Ваксината получи название ARCoV /"Арков"/ и е съвместна разработка на компаниите Абоджен байосайънсис" ,"Уолвакс байотекнолъджи" и на Академията за военни науки на Китай. През месец май ще стартира третата фаза на клиничните изпитания на препарата.

"От получените резултати можем да заявим, че нашата ваксина "Арков" е напълно съпоставима по ефикасност с тези на чуждестранните РНК- препарати", изтъкна Ин Бо, ръководител на компанията "Абоджен байосайънсис" със седалище в град Сучжоу.

По неговите думи масовото производство на препарата е предвидено за третото тримесечие на тази година с първоначален обем от 120 милиона дози.

Създателите на "Арков" посочват, че за разлика от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", които трябва да се съхраняват при ниски температури, техният продукт остава стабилен в продължение на седмица при стайна температура.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stéfanie 🎲

    6 6 Отговор
    Русия и Китай. Това е бъдещето на 🌍🌏🌎
  • 2 Rado

    5 8 Отговор
    Разработва или копира?

    Коментиран от #3

  • 3 Както прецениш

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Rado":

    Но със сигурност ще е по ефективна от останалите!
  • 4 123

    4 4 Отговор
    Китайците и тях ще ги маймунизират.

    Коментиран от #5

  • 5 хаахахахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    ... речИ неграмотния бан.тус ...
  • 6 177

    2 1 Отговор
    Къде е нашата ваксина? Кой пак проспа момента?
  • 7 КаролинКа

    3 4 Отговор
    Още едно доказателство, че догонват американците. Науката не е в Азия, за щастие.
  • 8 хахахаха

    1 0 Отговор
    "Китайските ваксини не дават много висока степен на защита", каза вчера Гао на пресконференция в югозападния китайски град Чънду.


    Eфикacнocттa нa вaкcинaтa cрeщу кoрoнaвируc нa китaйcкия прoизвoдитeл "Cинoвaк" при прeдoтврaтявaнe нa acимптoмнитe инфeкции e 50,4 прoцeнтa, кaзвaт изcлeдoвaтeли в Брaзилия.
  • 9 Анонимен

    0 0 Отговор
    Значи е вярно?! Преди немного време се разчу, че неизвестни са хакнали базата данни на един фармагигант! Ама не била по-важната база данни, а била по-маловажната база?!
  • 10 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИНФОРМИРА , Р Н К - Е РИБО НУКЛЕИНОВА КИСЕЛИНА -СЪСТАВКА ОТ ГЕНЕТИЧЕСКИЯ ТИ КОД И ЧРЕЗ НЕЯ ТИ БЪРКАТ В НАСЛЕДСТВЕННОСТА И ДНК ТО ТИ- ОТ МАМА И ТАТЕ !!! ДНК- Е ДЕЗОКСИ РИБО НУКЛЕИНОВА КИСЕЛИНА !!!
  • 11 Потърпевша

    0 0 Отговор
    Китай фа каже за този лабораторен вирус какво диви животни какви.....пет лева това е изкуствено създадено няма друг причинител с толкова различна и множествена симптоматика .....тик е пипано яко
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Разработена от еди кой си, еди кой си и от Академията за военни науки на Китай. Ваксина има ли нещо общо с военни науки? Или е нещо биологично оръжие?